Overslaan en naar de inhoud gaan

'Ontruiming dassenburcht is een puinhoop'

Geplaatst opzaterdag 20 februari 2021 - 16:06

De provincie stapelt de ene blunder op de andere bij het vangen en verplaatsen van de dassenfamilie in Roermond, vinden verontwaardigde dierenbeschermers die begaan zijn met het lot van de dieren.

Leden van de stichting Das&Boom en de Partij voor de Dieren staan zaterdag boos bij de televisietoren in Roermond waar de dassen het veld moeten ruimen voor woningbouw.

Ze kijken uit op een afgegraven dassenburcht waar in de nacht van vrijdag op zaterdag een vrouwtjesdas werd gevangen. Later werden nog twee jongen van twee weken oud uitgegraven bij de dassenburcht. Alle dassen zijn overgebracht naar het Natuurhulpcentrum in het Belgische Opglabbeek. Volgens de provincie zouden de jongen niet van de gevangen vrouwtjesdas zijn maar van een andere das.

Lees ook: Meerdere dassen gevonden bij burcht televisietoren Roermond

Die lezing bestrijden de dierenbeschermers. "Het gevangen vrouwtje is ter plekke onderzocht. Aan de hand van een echo werd de conclusie getrokken dat ze niet zogend zou zijn. Ik heb intussen van Natuurhulpcentrum in het Belgische Opglabbeek het tegendeel gehoord. Daar hebben ze, zoals het hoort, de tepels gecontroleerd en blijkt dat ze moedermelk gaf", zegt Pascal Plusquin van de PvdD.

Kunstburcht
Volgens het Statenlid en fractievoorzitter van de dierenpartij, heeft de provincie iedereen verkeerd geïnformeerd. Ook als het gaat om de overplaatsing van de dieren naar een kunstmatig aangelegde dassenburcht in Vlodrop. "Die is gebouwd in de buurt van een al bestaande burcht, dus de kans dat ze er kunnen aarden is vrijwel nihil." Het plan om dit weekeinde al het eerder gevangen mannetjesexemplaar in Vlodrop uit te zetten, zal volgens haar dan ook 'desastreus' uitpakken.

Video: L1

Moeder en jongen
Jaap Dirkmaat, natuurbeschermer en oud-voorzitter van Das&Boom, meent dat in de huidige situatie er niets anders overblijft dan de dassenfamilie compleet in Opglabbeek te houden. "Pas begin juli zullen de jongen zelfstandig genoeg zijn om uitgezet te worden op een goede plek." Hij merkt daarbij op, dat het nog maar de vraag is of de moeder de jongen niet zal afstoten in het Natuurhulpcentrum.

'Van kastje naar de muur'
De dierenbeschermers zijn kwaad dat ze door de provincie van 'het kastje naar de muur zijn gestuurd'. Marieke van den Enden die afgelopen maanden over de dassenfamilie waakte: "We hadden maandag een handhavingsverzoek per mail naar de provincie gestuurd. We hebben daarna gebeld en kregen te horen 'dat er een jurist mee bezig was'. Pas op vrijdag kwamen ze aanzetten dat we het verzoek schriftelijk met een natte handtekening moesten indienen. Dit is alleen maar een kwestie van tijdrekken."

Lees ook: Rechtszaak dreigt om vangen van dassen in Roermond

Van den Enden noemt het 'te gek voor woorden' wat er nu gaande is. "De provincie heef van de hele ontmanteling van de dassenburcht een puinzooi gemaakt. Het is een schande."

Lees ook: Vangen van dassenkoppel doet natuurbeschermers verdriet

Goede balans
De provincie erkent dat het aanvankelijk een verkeerde inschatting heef gemaakt met de jongen. Ze behoren toch toe aan de gevangen vrouwtjesdas.

Volgens een woordvoerder van de provincie is de ontheffing om de dassenburcht te ruimen gebaseerd op ecologisch onderzoek en het advies dat daaruit voort komt. "De provincie heeft de bescherming van flora en fauna hoog in het vaandel staan, maar moet daarnaast ook altijd de balans zoeken met economische en maatschappelijke vraagstukken. In de nu gekozen aanpak zijn wij van mening een goede balans gevonden te hebben."

Veel gebeurd
"Vandaag is er vanaf het moment dat vannacht de tweede das gevangen is, ontegenzeggelijk veel gebeurd. Het belangrijkste voor nu is dat de vier dassen gezond zijn en veilig worden opgevangen door kundige professionals. Het is nu zaak dat de dieren kunnen bijkomen van de hectiek en dat we in alle rust de vervolgstappen kunnen afwegen."

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen