Overslaan en naar de inhoud gaan

'Ontruiming dassenburcht is een puinhoop'

Geplaatst opzaterdag 20 februari 2021 - 16:06

De provincie stapelt de ene blunder op de andere bij het vangen en verplaatsen van de dassenfamilie in Roermond, vinden verontwaardigde dierenbeschermers die begaan zijn met het lot van de dieren.

Leden van de stichting Das&Boom en de Partij voor de Dieren staan zaterdag boos bij de televisietoren in Roermond waar de dassen het veld moeten ruimen voor woningbouw.

Ze kijken uit op een afgegraven dassenburcht waar in de nacht van vrijdag op zaterdag een vrouwtjesdas werd gevangen. Later werden nog twee jongen van twee weken oud uitgegraven bij de dassenburcht. Alle dassen zijn overgebracht naar het Natuurhulpcentrum in het Belgische Opglabbeek. Volgens de provincie zouden de jongen niet van de gevangen vrouwtjesdas zijn maar van een andere das.

Lees ook: Meerdere dassen gevonden bij burcht televisietoren Roermond

Die lezing bestrijden de dierenbeschermers. "Het gevangen vrouwtje is ter plekke onderzocht. Aan de hand van een echo werd de conclusie getrokken dat ze niet zogend zou zijn. Ik heb intussen van Natuurhulpcentrum in het Belgische Opglabbeek het tegendeel gehoord. Daar hebben ze, zoals het hoort, de tepels gecontroleerd en blijkt dat ze moedermelk gaf", zegt Pascal Plusquin van de PvdD.

Kunstburcht
Volgens het Statenlid en fractievoorzitter van de dierenpartij, heeft de provincie iedereen verkeerd geïnformeerd. Ook als het gaat om de overplaatsing van de dieren naar een kunstmatig aangelegde dassenburcht in Vlodrop. "Die is gebouwd in de buurt van een al bestaande burcht, dus de kans dat ze er kunnen aarden is vrijwel nihil." Het plan om dit weekeinde al het eerder gevangen mannetjesexemplaar in Vlodrop uit te zetten, zal volgens haar dan ook 'desastreus' uitpakken.

Video: L1

Moeder en jongen
Jaap Dirkmaat, natuurbeschermer en oud-voorzitter van Das&Boom, meent dat in de huidige situatie er niets anders overblijft dan de dassenfamilie compleet in Opglabbeek te houden. "Pas begin juli zullen de jongen zelfstandig genoeg zijn om uitgezet te worden op een goede plek." Hij merkt daarbij op, dat het nog maar de vraag is of de moeder de jongen niet zal afstoten in het Natuurhulpcentrum.

'Van kastje naar de muur'
De dierenbeschermers zijn kwaad dat ze door de provincie van 'het kastje naar de muur zijn gestuurd'. Marieke van den Enden die afgelopen maanden over de dassenfamilie waakte: "We hadden maandag een handhavingsverzoek per mail naar de provincie gestuurd. We hebben daarna gebeld en kregen te horen 'dat er een jurist mee bezig was'. Pas op vrijdag kwamen ze aanzetten dat we het verzoek schriftelijk met een natte handtekening moesten indienen. Dit is alleen maar een kwestie van tijdrekken."

Lees ook: Rechtszaak dreigt om vangen van dassen in Roermond

Van den Enden noemt het 'te gek voor woorden' wat er nu gaande is. "De provincie heef van de hele ontmanteling van de dassenburcht een puinzooi gemaakt. Het is een schande."

Lees ook: Vangen van dassenkoppel doet natuurbeschermers verdriet

Goede balans
De provincie erkent dat het aanvankelijk een verkeerde inschatting heef gemaakt met de jongen. Ze behoren toch toe aan de gevangen vrouwtjesdas.

Volgens een woordvoerder van de provincie is de ontheffing om de dassenburcht te ruimen gebaseerd op ecologisch onderzoek en het advies dat daaruit voort komt. "De provincie heeft de bescherming van flora en fauna hoog in het vaandel staan, maar moet daarnaast ook altijd de balans zoeken met economische en maatschappelijke vraagstukken. In de nu gekozen aanpak zijn wij van mening een goede balans gevonden te hebben."

Veel gebeurd
"Vandaag is er vanaf het moment dat vannacht de tweede das gevangen is, ontegenzeggelijk veel gebeurd. Het belangrijkste voor nu is dat de vier dassen gezond zijn en veilig worden opgevangen door kundige professionals. Het is nu zaak dat de dieren kunnen bijkomen van de hectiek en dat we in alle rust de vervolgstappen kunnen afwegen."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie

Meest gelezen