Overslaan en naar de inhoud gaan

Ontploft drugslab nog niet opgeruimd: 'Geld ligt er nog'

Geplaatst opzondag 28 juni 2020 - 8:00

Na een explosie in een schuur aan de Heihuisweg in Weert werd vorig jaar november een drugslab ontdekt. Ruim een half jaar later liggen de ravage én het bewijsmateriaal er nog.

"De whiteboards met recepten, flesjes met grondstoffen en een tasje met geld liggen er bijvoorbeeld nog", zegt de 46-jarige Wouter uit Weert in gesprek met L1. Zijn naam wordt vanwege privacyoverwegingen gefingeerd. Hij is de eigenaar van de loods. Naar eigen zeggen wist hij niks van de amfetaminefabriek op zijn terrein. Hij heeft drieënhalve maand vastgezeten. "Ik ben slachtoffer geworden van een misdrijf."

Boxspring
Wouter was nog niet zo lang geleden van de drukke Randstad naar het rustige Weert verhuisd. Op het terrein zijn van woning, op een steenworp afstand van het Blauwe Meertje, stond ook een schuur. Handig voor het bouwmateriaal van Wouter, maar hij had nog ruimte over. "Ik had via Marktplaats matrassen gekocht", zegt de 46-jarige man in gesprek met L1. "Zo kwam ik in contact met iemand die boxsprings maakte en op zoek was naar een ruimte. Toen heb ik het achterste gedeelte van de schuur verhuurd. Er werd constant gewerkt."

Explosie
De Weertenaar ging 20 november een paar dagen weg voor werk in de Randstad. Hij zou vermoedelijk pas na twee weken terug zijn. De huurders van zijn loods wisten hiervan; ze hadden een sleutel van het terrein en konden gewoon werken. Na een een week was Wouter één nacht thuis. Donderdagochtend 28 november hoorde hij rond 11:00 uur een harde knal. "Ik dacht eerst dat het de zandwinning hier in de buurt was, maar toen ik rook uit mijn schuur zag komen, schrok ik", zegt hij. Op het moment dat Wouter naar buiten rende om de schuur te blussen, zag hij de huurders in hun werkbus plankgas wegrijden. "Ik heb toen een brandblusser gepakt en ben gaan blussen."

Brandweer en politie waren vervolgens snel ter plaatse. Al vrij snel werd duidelijk dat er geen boxsprings in zijn loods werden gemaakt, maar dat er drugs werden geproduceerd. "De politie vroeg of ik mee naar het bureau wilde voor een verklaring, maar eenmaal in de auto werd ik aangehouden", zegt hij.

Geur van amfetamine
Behalve Wouter werden ook nog twee mannen van 49 en 52 jaar oud uit Groesbeek en een 40-jarige Nijmegenaar opgepakt. Het duo uit Groesbeek en de man uit Nijmegen zijn bij het Radboud-ziekenhuis opgepakt. Ze waren met een busje naar de Spoedeisende Hulp gereden bij het ziekenhuis in Nijmegen. Het ziekenhuispersoneel alarmeerde de politie, omdat een van de mannen naar amfetamine (speed) rook.

Lees ook: Drugslab: zwaargewonde man binnengebracht in ziekenhuis

Drugslab Weert (25 juni 2020)
Resten van de drugsproductie.
Foto: L1

Stempel van drugskoning
Nadat de Weertenaar zijn verhaal had gedaan op het politiebureau werd hij na zeven dagen overgebracht naar de gevangenis in Lelystad. "Ik werd gezien als de amfetaminekoning", verzucht Wouter. "Van begin af aan droeg ik die stempel. Ja, misschien heb ik de schijn tegen. Een randstedeling die een groot huis in Weert heeft met een loods waar zoiets gebeurt. Ik kreeg de schuld in m'n schoenen geschoven. Ik zou alles hebben gefaciliteerd." In de gevangenis kreeg Wouter in eerste instantie beperkingen opgelegd. Hij mocht alleen contact hebben met zijn advocaat en met de officier van justitie. "Met kerstmis mocht ik pas met mijn dochtertje bellen. Dat deed me enorm veel pijn. Zij heeft hier ook een flinke knauw van gekregen en is bang wanneer ik wegga. Ze vraagt dan altijd of ik nog wel terugkom."

Ravage
Op 13 maart kwam hij op vrije voeten. "Toen ik mijn spullen, na weken wachten en na verschillende verzoeken aan justitie, ging ophalen, kreeg ik de telefoons van de andere verdachten. Heel slordig", zegt hij. "Eenmaal thuis bleek dat de politie en de Belastingdienst ook aardig hadden huisgehouden. De inboedel was weg en alles was overhoop gehaald. Inmiddels heb ik al een aantal zaken teruggekregen, maar het duurt lang. Sommige spullen, zoals bijvoorbeeld mijn auto, kunnen ze gek genoeg niet meer vinden." Wouter werd ook meteen weer geconfronteerd met de explosie: de ravage lag er gewoon nog. "Ik ben met mijn buurman en goede vriend door de schuur gelopen en heb nog heel veel dingen gevonden. Ampullen met het goedje, sleutels, opwaardeerbonnen, whiteboards met recepten en een tasje met geld. Een van de verdachten kwam met één slipper aan bij het ziekenhuis. Die andere ligt hier. Allemaal bewijsmateriaal, maar dat heeft de politie niet meegenomen", zegt hij. "Ik vind het heel erg dat deze spullen niet zijn onderzocht."

Lees ook: Drugsloods Weert was fabriek voor amfetamine

Drugslab Weert (25 juni 2020)
Foto: L1

Schadeclaim
Wouter beraadt zich over een schadeclaim. "De problemen stapelen zich op. Ik ben alles kwijt. Mijn bedrijf is kapot, ik heb financiële problemen en ik voel me hier niet meer prettig. De gemeente wil de woning sluiten, maar dat proberen we te voorkomen", zegt hij. "Het is zelfs zo erg dat ik zenuwachtig begin te worden als ik een politieauto zie. Ik ga dan ook zeker een claim indienen. Ik ben weggezet als crimineel, maar heb er niks mee te maken."

Schijn tegen
Zijn advocaat Sander Janssen laat in een reactie weten dat zijn cliënt blij kan zijn dat hij maar drieënhalve maand heeft vastgezeten. "In dit soort zaken kan het veel langer zijn", zegt de raadsman. "Als je bij een drugslab wordt opgepakt, heb je natuurlijk de schijn tegen. Maar het lijkt alsof er niet veel onderzoek is gedaan. Ik vind het dan ook raar dat er nog zoveel spullen liggen die mogelijk nuttig kunnen zijn voor het onderzoek." Volgens de advocaat lijkt het wel alsof de zaak voor politie en justitie gesloten is nu ze vier mannen in beeld hebben. "Buren en vrienden van mijn cliënt willen een verklaring afleggen, maar vooralsnog willen ze ook geen getuigen horen."

Vier verdachten vrij
Hoewel de voorlopige hechtenis van Wouter is opgeheven, is hij wel nog verdachte. "De rechter heeft besloten dat de 46-jarige verdachte zonder voorwaarden zijn zaak in vrijheid mag afwachten", zegt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM). De voorlopige hechtenis van de twee mannen uit Groesbeek en de Nijmegenaar is geschorst. "Zij zijn op vrije voet onder voorwaarden. Over de inhoud van de voorwaarden doen wij verder geen uitspraken."

Wanneer de zaak op zitting komt, is nog niet bekend. Volgens het OM moeten nog verschillende getuigen worden gehoord.

Het OLS gaat door! Download de gratis app en schiet 5 juli mee met je eigen team.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Download 't OLS-Spel en schiet mee!
Uitgelicht
Geef ook je team op voor het OLS komende zondag!

Al meer dan honderd jaar is het jaarlijkse Oud Limburgs Schuttersfeest (OLS) een van de grootste culturele evenementen in Limburg. Vanwege de coronacrisis gaat het OLS dit jaar niet door. L1 heeft een alternatief ontwikkeld: schieten via een app.

Dankzij de gratis app kun je zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Mikken op de bölkes, rekening houden met de wind. En hoe is het met de spanning?

Zondagmiddag 5 juli kunnen zestallen via de app tegen elkaar spelen. ‘Echte’ schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs en families kunnen deelnemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Download hier de gratis app en geef je team op
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen