Overslaan en naar de inhoud gaan

'Ontploffing als in Beiroet niet in Sittard-Geleen'

Geplaatst opwoensdag 9 september 2020 - 8:17

Inwoners van Sittard-Geleen hoeven niet bang te zijn voor een ontploffing van ammoniumnitraat, zoals op 4 augustus in de haven van de Libanese hoofdstad Beiroet.

Dat schrijft het college van burgemeester en wethouders in een brief naar aanleiding van vragen van GroenLinks.

Beschadigd
De politieke partij vroeg zich namelijk af in hoeverre een explosie als in Beiroet ook voor kan komen op het terrein van Chemelot. Bij de ontploffing in Beiroet vielen minstens 190 doden en meer dan 6.500 gewonden. De hele stad raakte beschadigd door de ontploffing van ruim 2.700 ton puur ammoniumnitraat.

Oplossing
Het college laat weten dat er op Chemelot geen opslag is van puur ammoniumnitraat. Dat is het goedje dat uiteindelijk voor de explosie in de hoofdstad van Libanon zorgde. Bij kunstmestproducent OCI Nitrogen is wél een tijdelijke opslag van een oplossing van ammoniumnitraat in water. Maar die is volgens het college niet brandbaar.

Deze oplossing wordt verwerkt tot de kunstmeststof kalkammonsalpeter (KAS) die evenmin vlam vat. Bij Ekompany International in Born is eveneens een opslag van het niet brandbare KAS, schrijven burgemeester en wethouders.

Tour de L1mbourg iedere dag om 18:30 live vanuit een andere Limburgse gemeente. Bekijk hier alle locaties.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen