Overslaan en naar de inhoud gaan

Ontmanteling vliegtuigbom in Blerick vlot verlopen

Geplaatst opzondag 18 december 2016 - 11:53

Het ontmantelen van een zware Engelse vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog op het kazerneterrein in Blerick is zondagmorgen vlot en zonder problemen verlopen.

Medewerkers van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) startten hun werk rond half zes. Even voor tien uur was de vijfhonderdponder onschadelijk gemaakt.

Ontploffing
Het explosief werd vervolgens vervoerd naar de Groote Heide waar het in een diepe kuil met daarop vijf meter zand voor het middaguur tot ontploffing werd gebracht. Tussen 9:00 en 11:00 uur werd het treinverkeer tussen Venlo en Blerick stilgelegd. Bewoners van zes huizen in de buurt brachten de ochtend door bij familie of vrienden. Zij konden rond de middag weer terug naar huis.

Lees ook: Woningen ontruimd en treinverkeer stil vanwege bom

De vliegtuigbom werd op het voormalig Kazerneterrein onschadelijk gemaakt.
Foto: L1

Graafwerk
De bom werd op 13 oktober ontdekt tijdens graafwerk voor het Fort van Venlo. Het explosief werd sindsdien afgeschermd met containers, metalen wanden en een metershoge berg zand. De kans is groot dat in de toekomst nog meer bommen uit de Tweede Wereldoorlog worden ontdekt. Op het voormalig kazernecomplex worden de restanten van het oude Fort Sint Michiel blootgelegd.

Talloze bommen
Tijdens de oorlog werden in 1944 talloze bommen afgeworpen in een poging de brug tussen Venlo en Blerick te vernietigen. Die was voor de Duitsers van strategisch belang voor de toevoer van materiaal, brandstof en troepen naar het front in de Peel. De bommen raakten de brug nooit, wel delen van Venlo, Blerick en het kazerneterrein.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Video: Vliegtuigbom tot ontploffing gebracht
Zware bom ontdekt bij graafwerkzaamheden
Bom stadskantoor Venlo tot ontploffing gebracht
Duikers te water voor ontmanteling bom
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten
Advertentie
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen

Meest gelezen