Overslaan en naar de inhoud gaan

Ontknoping nadert in zaak Nicky Verstappen

Geplaatst opdinsdag 27 augustus 2019 - 17:00

De zaak tegen Jos Brech (56), verdacht van het doden en misbruiken van Nicky Verstappen, nadert zijn einde. Begin oktober verwacht justitie het dossier compleet te hebben en een maand later wordt dat dossier uitgebreid doorgesproken.

Dat bleek dinsdag in de rechtbank van Maastricht. In november komt er nog geen strafeis van justitie; het gaat om een zogenaamde regiezitting. Daar worden de laatste details besproken.

Lees ook: Schouw Brunssummerheide met Brech afgerond

Drukke dag
Dinsdag was een drukke dag voor betrokken partijen. Tussen 10:00 en 13:30 uur waren ze op de Brunssummerheide voor een schouw. Ze liepen onder meer naar de plek waar zijn lichaam werd gevonden, maar ook naar de plaats waar Jos Brech destijds werd gezien en aangesproken door agenten van de marechaussee. Later, om 15:30 uur, begon de zitting in de rechtbank Maastricht.

Bedankt, justitie
Die schouw heeft volgens Gerald Roethof, advocaat van Brech, alleen maar zaken opgeleverd die ontlastend zijn voor zijn cliënt. "Het hek achter zijn tent was kapot, het was dus totaal niet beveiligd. Iedereen kon daar komen." Daarnaast wees de schouw volgens Roethof uit hoe eenvoudig je kunt verdwalen op de Brunssummerheide. "Dus bedankt, mannen van justitie."

Losse flodders
Dave Mattheijs, officier van justitie, heeft een totaal andere beleving van de schouw. "De advocaat schiet, net als tijdens eerdere zitting, met losse flodders. Hij wil alleen maar twijfel zaaien. Ik heb een hele andere ervaring."

Gouden tip
Brech zit precies een jaar en een dag vast, nadat hij werd opgepakt in de Spaanse plaats Castellterçol. Op het moment dat justitie hem in het vizier kreeg, bleek dat de verdachte uit Simpelveld niet meer in Nederland was. Volgens de laatste berichten verbleef hij in de Franse Vogezen. Een zoektocht in dat natuurgebied leverde echter niets op. Een gouden tip leidde uiteindelijk tot zijn arrestatie.

Lees ook: Peter R. de Vries: 'Brech vermeed oogcontact familie Nicky'

Geen verklaring
Sindsdien werd duidelijk dat 21 dna-sporen Brech aan de zaak koppelen. Achttien van die sporen zaten op en in de onderbroek van Nicky. Tot op heden heeft de verdachte niet verklaard over zijn vermeende betrokkenheid bij de verdwijning of de dood van de destijds elfjarige Nicky. Volgens zijn advocaat ligt er wel een verklaring in een kluis, die op een eerder moment op papier is gezet.

'Beëindig de nachtmerrie'
De raadsman claimde dinsdag dat er simpelweg te weinig bewijs is om de vijftiger in voorarrest te houden. "Een jaar voorarrest, dat is een kantelpunt. Er is geen doodsoorzaak, er is niet bewezen dat er sprake is van seksueel misbruik. En dat in een onderzoek dat meer dan twintig jaar loopt. Justitie had nu meer moeten hebben. Beëindig deze nachtmerrie voor mijn cliënt."

Daar ging de rechter niet in mee. Dat betekent dat Brech in ieder geval vast blijft zitten tot de volgende zitting, op 20 november.

Plaats waar de tent van Nicky Verstappen stond.
Foto: Openbaar Ministerie

Cultura Nova volg je bij L1!
Ga naar L1.nl/CulturaNova

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Jouw videoboodschap op L1 TV.

Stuur je zelfgemaakte video via Whatsapp naar 06 44 76 71 57.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Advertentie
Juist in deze onzekere tijd speelt veiligheid een grote rol. Houd het veilig in uw winkel!

Wij zijn er voor u in deze onwerkelijke tijd, zodat uzelf, uw personeel én uw klanten een veilig gevoel hebben. Wilt u advies of kunt u wel wat hulp gebruiken om veiligheid te handhaven? Wij staan voor u klaar. Ons beveiligingspersoneel ondersteunt u op het gebied van crowd management, om de klantenstroom in uw winkel te managen. Bovendien kunt u ons inschakelen als een extra toeziend oog in de winkel, zodat uw eigen personeel niet bloot wordt gesteld aan agressie of onbegrip van bezoekers.

Ontdek wat wij voor u kunnen betekenen
Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Uitgelicht
Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV

Wie wil jij een hart onder de riem steken? Stuur je filmpje naar L1 TV via Whatsapp naar 06 44 76 71 57.

De videoboodschappen worden gedurende de hele dag op L1 TV uitgezonden.

Voor je opa, oma, familie of vrienden...
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:40 op L1 TV
AvondGasten: corona in Limburg
Uitgelicht
AvondGasten: corona in Limburg

L1 gaat in samenwerking met Zuyderland en andere Limburgse zorginstellingen een extra programma uitzenden waarbij we ingaan op vragen rond het coronavirus.

Er zullen medische experts aanschuiven antwoord geven op de belangrijkste zaken in de bestrijding van het virus. Daarbij geven ze ook preventietips, lichten ze maatregelen toe in hun eigen instellingen en beantwoorden ze de belangrijkste vragen van de kijkers.

Iedere avond om 18:00 op L1 TV, met een herhaling om 21:00.

Stel hier je vraag over corona
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen