Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Onthoofde Van Horne komt weer tot leven op muren

Geplaatst opwoensdag 5 december 2018 - 17:35

In Weert wordt een aantal muurschilderingen, murals, gemaakt in het teken van het Van Horne jaar.

Hiermee herdenkt de stad dit jaar de gebeurtenissen die zich 450 jaar geleden op een knooppunt in de geschiedenis, hebben afgespeeld.

Onthoofding
Een van de belangrijkste gebeurtenissen uit 1568 is de onthoofding van Philips van Horne. De Weerter edelman werd in 1568 op bevel van de Spaanse koning Filips II onthoofd op de Grote Markt in Brussel.

Laatste minuut
Op één van de murals staat Philips van Horne geknield op het schavot en de beul met een enorm zwaard op de achtergrond. "Zijn laatste minuut heeft letterlijk geslagen", zegt Gart Smits. De graffitikunstenaar uit Weert is bijna klaar met zijn werk op een muur aan het Sint Rafaelpad.

A4'tje
Bij vier middelbare scholen en ook in hartje stad maakt Gart Smits samen met andere streetart-kunstenaars de murals. Hij begon ooit te tekenen op een A4'tje. Dat werd voor zijn gevoel al snel te klein. Gart Smits maakt al jaren muurschilderingen van vele meters hoog en breed. "Hoe groter de mural, hoe beter", redeneert hij. Spuitbussen in alle kleuren, veel techniek en passie moet je voor dit werk hebben en een ladder of een steiger natuurlijk.

Trots
Hij is trots dat hij in zijn eigen stad aan het werk is. "Er zijn genoeg geschikte plekken in Weert, maar het is niet altijd gemakkelijk om toestemming te krijgen een muurschildering te maken." Het historische thema van de Weerter murals spreekt hem zeer aan. "Als kind was ik al gefascineerd door geschiedenis en de verhalen over Philips van Horne", aldus de kunstenaar.

Kom in actie en steun 'L1 Samen voor de Voedselbank'.
Doneer online een voedselpakket.

Advertentie
Deel dit bericht via
Overzicht
Babyfoto promobox 1
Uitgelicht
De leukste babyfoto van Limburg. Stuur een foto in.

De babyfotowedstrijd is van start. Is in jouw familie in 2018 een baby geboren? Woont de kleine in Limburg?
Stuur dan een foto in voor onze zoektocht naar de leukste babyfoto van de provincie.

1limburg.nl/babyfoto
Advertentie

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Advertentie
Unieke overzichtstentoonstelling 50 Jaar Thielen wegens groot succes verlengd!

De tentoonstelling 50 Jaar Thielen - De ogen van de meester in het Limburgs Museum en de inleidende tentoonstelling 50 Jaar Thielen – Schetsen en tekeningen in Museum van Bommel van Dam zijn vanwege succes verlengd tot en met 10 juni. De belangstelling voor de grootse schilderwerken en de schetsen van Evert Thielen is overweldigend - inmiddels staat de teller al op 50.000 bezoekers. Dit is een verzesvoudiging van de bezoekersaantallen ten opzichte van vorig jaar.

Bekijk de tentoonstelling hier
Advertentie
IKEA feliciteert alle ouders met een nieuw wonder!

Is er bij jou in de familie in 2018 een baby'tje geboren? En woont de kleine in Limburg? Stuur dan tussen 15 april en 5 mei een foto in voor onze zoektocht naar de leukste babyfoto van de provincie.

IKEA feliciteert in ieder geval alle trotse ouders met de geboorte van een nieuw wonder!

alles over de babyfoto-actie van 1Limburg
Nomineer iemand voor een Limburgs Lintje
Uitgelicht
Wie verdient een Limburgs Lintje?

Welke Limburger verdient zo’n lintje en waarom? Wie heeft er altijd een luisterend oor, wie past er vaak op de kinderen, wie zet koffie voor de hele vereniging?

Het zou ons behagen wanneer je hem of haar nomineert. Wie weet komen wij dan die dag een Limburgs Lintje brengen. Live op L1 Radio!

Nomineer iemand voor het Limburgs Lintje
Locaties Tour de L1mbourg 2019
Uitgelicht
Alle locaties Tour de L1mbourg 2019

Het wordt weer een mooie wielerzomer op L1. Van vrijdag 5 juli tot en met zondag 28 juli is er weer dagelijks Tour de L1mbourg, de reizende wieler-talkshow van L1.

Sander Kleikers en Gert Jakobs ontvangen iedere dag in een nieuwe Limburgse gemeente mooie gasten aan tafel om te praten over de verrichtingen van Wout en Tom in de Tour, en de liefde voor Limburg.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden

Meest gelezen