Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Onthoofde Van Horne komt weer tot leven op muren

Geplaatst opwoensdag 5 december 2018 - 17:35

In Weert wordt een aantal muurschilderingen, murals, gemaakt in het teken van het Van Horne jaar.

Hiermee herdenkt de stad dit jaar de gebeurtenissen die zich 450 jaar geleden op een knooppunt in de geschiedenis, hebben afgespeeld.

Onthoofding
Een van de belangrijkste gebeurtenissen uit 1568 is de onthoofding van Philips van Horne. De Weerter edelman werd in 1568 op bevel van de Spaanse koning Filips II onthoofd op de Grote Markt in Brussel.

Laatste minuut
Op één van de murals staat Philips van Horne geknield op het schavot en de beul met een enorm zwaard op de achtergrond. "Zijn laatste minuut heeft letterlijk geslagen", zegt Gart Smits. De graffitikunstenaar uit Weert is bijna klaar met zijn werk op een muur aan het Sint Rafaelpad.

A4'tje
Bij vier middelbare scholen en ook in hartje stad maakt Gart Smits samen met andere streetart-kunstenaars de murals. Hij begon ooit te tekenen op een A4'tje. Dat werd voor zijn gevoel al snel te klein. Gart Smits maakt al jaren muurschilderingen van vele meters hoog en breed. "Hoe groter de mural, hoe beter", redeneert hij. Spuitbussen in alle kleuren, veel techniek en passie moet je voor dit werk hebben en een ladder of een steiger natuurlijk.

Trots
Hij is trots dat hij in zijn eigen stad aan het werk is. "Er zijn genoeg geschikte plekken in Weert, maar het is niet altijd gemakkelijk om toestemming te krijgen een muurschildering te maken." Het historische thema van de Weerter murals spreekt hem zeer aan. "Als kind was ik al gefascineerd door geschiedenis en de verhalen over Philips van Horne", aldus de kunstenaar.

Kom in actie en steun 'L1 Samen voor de Voedselbank'.
Doneer online een voedselpakket.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Recordopbrengst L1 Samen voor de Voedselbank!

Limburg, wat een warmte! Bedankt allemaal! 346.971 producten voor L1 Samen voor de Voedselbank!

En je kunt nog steeds online een voedselpakket doneren. Dat kan t/m 31 december.

Doneer hier online
Vacature promobox
Uitgelicht
Vacature: Redacteur Online 1Limburg, stagiair of freelance (hbo/wo)

Voor de Nieuwsdienst zijn wij op zoek naar ambitieuze nieuwsjagers (stagiair of freelance) die op volle kracht willen meedraaien in de nieuwsproductie voor 1Limburg en het beheer van gekoppelde social media. Je werkt nauw samen met (camjo-)verslaggevers in het veld en je productie dient als basismateriaal voor L1 Radio, het dagelijkse tv-magazine L1mburg Centraal en L1.nl, de promotiewebsite voor de radio- en tv-programma’s van L1.

1Limburg.nl/vacatures
Uitgelicht
Nieuw op L1 TV: Talent & Co

Het nieuwe tv-programma op L1 volgde een klein jaar vijf jonge Limburgse talenten op hun weg naar de verwezenlijking van hun artistieke droom. In de afsluitende aflevering van Talent & Co mogen kandidaten Fabiënne, Sino, Lotte, Pim en Tijn zich aan een volle zaal presenteren.

Iedere woensdag, zaterdag en zondag op L1 TV.

Bekijk hier de afleveringen
Uitgelicht
Heb jij de app van L1 al?

De app met de meeste Liefde voor Limburg: met de L1-app blijf je helemaal op de hoogte van alle programma's. Kijk live naar L1 TV of luister live op je telefoon naar L1 Radio of het speciale Plat-ewegkanaal. Toch iets gemist? Geen enkel probleem: alles is eenvoudig terug te zien. Super handig!

Download hier de gratis L1-app

Meest gelezen