Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Onthoofde Van Horne komt weer tot leven op muren

Geplaatst opwoensdag 5 december 2018 - 17:35

In Weert wordt een aantal muurschilderingen, murals, gemaakt in het teken van het Van Horne jaar.

Hiermee herdenkt de stad dit jaar de gebeurtenissen die zich 450 jaar geleden op een knooppunt in de geschiedenis, hebben afgespeeld.

Onthoofding
Een van de belangrijkste gebeurtenissen uit 1568 is de onthoofding van Philips van Horne. De Weerter edelman werd in 1568 op bevel van de Spaanse koning Filips II onthoofd op de Grote Markt in Brussel.

Laatste minuut
Op één van de murals staat Philips van Horne geknield op het schavot en de beul met een enorm zwaard op de achtergrond. "Zijn laatste minuut heeft letterlijk geslagen", zegt Gart Smits. De graffitikunstenaar uit Weert is bijna klaar met zijn werk op een muur aan het Sint Rafaelpad.

A4'tje
Bij vier middelbare scholen en ook in hartje stad maakt Gart Smits samen met andere streetart-kunstenaars de murals. Hij begon ooit te tekenen op een A4'tje. Dat werd voor zijn gevoel al snel te klein. Gart Smits maakt al jaren muurschilderingen van vele meters hoog en breed. "Hoe groter de mural, hoe beter", redeneert hij. Spuitbussen in alle kleuren, veel techniek en passie moet je voor dit werk hebben en een ladder of een steiger natuurlijk.

Trots
Hij is trots dat hij in zijn eigen stad aan het werk is. "Er zijn genoeg geschikte plekken in Weert, maar het is niet altijd gemakkelijk om toestemming te krijgen een muurschildering te maken." Het historische thema van de Weerter murals spreekt hem zeer aan. "Als kind was ik al gefascineerd door geschiedenis en de verhalen over Philips van Horne", aldus de kunstenaar.

Kom in actie en steun 'L1 Samen voor de Voedselbank'.
Doneer online een voedselpakket.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Advertentie
50 jaar Thielen - De ogen van de meester

In het Limburgs Museum is tot en met 5 mei 2019 de unieke overzichtstentoonstelling '50 Jaar Thielen - De ogen van de meester' te zien. Evert Thielen (Venlo, 1954) maakt kunst die je overrompelt: gigantische schilderijen waar jarenlang aan is gewerkt. Nooit eerder was er zoveel werk van deze bekende en gewaardeerde kunstenaar op één plek te zien.

Ontdek hier de tentoonstelling '50 Jaar Thielen - De ogen van de meester'
Uitgelicht
L1 vaart door provincie op weg naar vastelaovend

L1 heeft een nieuw initiatief ontwikkeld in aanloop naar de vastelaovend. Vanaf zaterdag 23 februari tot en met vrijdag 1 maart 2019 vaart L1 over de Maas met de Brand Beer Boètegewoeëne Boètezitting Boeët. Zowel radio als tv-uitzendingen worden in die periode (live) op de boot gemaakt. Verenigingen, lokale artiesten en andere carnavalisten zijn van harte welkom bij deze uitzendingen.

Het vaarschema zit er als volgt uit: 23-2 Venlo, 24-2 Gennep, 25-2 Arcen, 26-2 Roermond, 27-2 Maasbracht, 28-2 Echt en 1-3 Maastricht.

Veel meer over de boot klik hier
Uitgelicht
Aftellen tot de Vastelaovend: de Top 1111!

Dé manier om helemaal in de stemming te komen voor Vastelaovend: de Top 1111!

We tellen met je af tot aan de Vastelaovend.

De Top 1111 komt er weer aan: van zaterdag 23 februari tot en met zaterdag 2 maart is het iedere dag feest op je radio met Tim, Ruud Sjoerd, Rian, Tom en Henk.

De Top 1111 van 10:00 - 23:00
Uitgelicht
Maak kans op polsbendjes voor de Zoepkoel!

We geven de eerste 100 polsbendjes weg voor de Brand Beer Boètegewoeëne Boètezitting.

Laat ons weten welke artiest jij graag zaterdag 2 maart op de Zoepkoel zou willen zien. Dan maak je kans op 4 polsbendjes!

Doe hier mee
Uitgelicht
Limburgse kandidaten gezocht!

Met wie zou jij het beste duo vormen? Samen met je vriendin, buurman, teamgenoot, vader of zus... je kunt je nu samen opgeven voor de leukste Limburgse kwis op tv: Kwizzele! De vragen gaan over alles wat Limburgs is dus denk goed na wie je ideale teamgenoot is.

Binnenkort te zien op L1 TV.

Geef je op als kandidaat voor Kwizzele!

Meest gelezen