Overslaan en naar de inhoud gaan

Onthoofde Van Horne komt weer tot leven op muren

Geplaatst opwoensdag 5 december 2018 - 17:35

In Weert wordt een aantal muurschilderingen, murals, gemaakt in het teken van het Van Horne jaar.

Hiermee herdenkt de stad dit jaar de gebeurtenissen die zich 450 jaar geleden op een knooppunt in de geschiedenis, hebben afgespeeld.

Onthoofding
Een van de belangrijkste gebeurtenissen uit 1568 is de onthoofding van Philips van Horne. De Weerter edelman werd in 1568 op bevel van de Spaanse koning Filips II onthoofd op de Grote Markt in Brussel.

Laatste minuut
Op één van de murals staat Philips van Horne geknield op het schavot en de beul met een enorm zwaard op de achtergrond. "Zijn laatste minuut heeft letterlijk geslagen", zegt Gart Smits. De graffitikunstenaar uit Weert is bijna klaar met zijn werk op een muur aan het Sint Rafaelpad.

A4'tje
Bij vier middelbare scholen en ook in hartje stad maakt Gart Smits samen met andere streetart-kunstenaars de murals. Hij begon ooit te tekenen op een A4'tje. Dat werd voor zijn gevoel al snel te klein. Gart Smits maakt al jaren muurschilderingen van vele meters hoog en breed. "Hoe groter de mural, hoe beter", redeneert hij. Spuitbussen in alle kleuren, veel techniek en passie moet je voor dit werk hebben en een ladder of een steiger natuurlijk.

Trots
Hij is trots dat hij in zijn eigen stad aan het werk is. "Er zijn genoeg geschikte plekken in Weert, maar het is niet altijd gemakkelijk om toestemming te krijgen een muurschildering te maken." Het historische thema van de Weerter murals spreekt hem zeer aan. "Als kind was ik al gefascineerd door geschiedenis en de verhalen over Philips van Horne", aldus de kunstenaar.

Kom in actie en steun 'L1 Samen voor de Voedselbank'.
Doneer online een voedselpakket.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Win € 7.500,- advertentietegoed bij L1

Langzaam komen de feestmaanden eraan en dat betekent doorgaans dat u als bedrijf speciale acties in petto heeft voor uw klanten. Niet zo gek, want met Black Friday (29-11), Sinterklaas, Kerstmis en Oud op Nieuw voor de deur is dit het ideale moment om aan klantenbinding te doen.

U kunt uw aanbiedingen of acties misschien helemaal gratis over de bühne brengen. L1 geeft uw bedrijf namelijk de mogelijkheid om € 7.500 euro aan gratis advertentietegoed te winnen! Dit advertentietegoed kunt u ook nog eens geheel vrij inzetten via L1 TV, L1 Radio en/of online via L1 of 1Limburg.

Kijk hier voor meer informatie
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!

Meest gelezen