Overslaan en naar de inhoud gaan

Ontbreken regenboogvlag Echt-Susteren leidt weer tot kritiek

Geplaatst opvrijdag 11 oktober 2019 - 10:36

Gemeente Echt-Susteren hijst volgens het COC Limburg vrijdag op Coming Out Day samen met gemeente Horst aan de Maas als enige Limburgse gemeente geen regenboogvlag.

Echt-Susteren hijst nooit de regenboogvlag voor het stadhuis omdat ze niet positief wil discrimineren: 'de rood-wit-blauwe vlag staat voor iedereen'. Daarbij beroept de gemeente zich op artikel 1 van de Grondwet.

Ook Horst aan de Maas laat weten aan het COC niet te vlaggen. "Er zijn al heel veel verschillende evenementen en we doen al veel voor LHBTI's" aldus de gemeente. Het COC noemt het een gemiste kans.

Binnen is niet zichtbaar
Voor het eerst staat er in Echt-Susteren wel een regenboogvlag binnen in het gemeentehuis. Maar ook dat vindt het COC nog niet genoeg, omdat het naar buiten toe zichtbaar moet zijn. De belangenorganisatie voor LHBTI's komt daarom met een ludieke actie: ze brachten vrijdag een meterslange vlag naar het gemeentehuis.

Lees ook: Gemeenten hijsen regenboogvlag, maar niet allemaal

Geen reactie op actie
Ze hoopten daarmee een statement te maken, zodat de regenboogvlag alsnog zou prijken voor het stadhuis. "Er was alleen niemand van het college aanwezig", zegt COC Limburg-directeur Tamara van Bogaert. De gemeente blijft erbij de regenboogvlag niet te hijsen.

Teleurgestelde inwoner
Burgemeester Jos Hessels reageerde donderdag nog uitgebreid op een Facebookbericht van Floortje Hover uit Echt. Zij won vorig jaar het COC Songfestival en vroeg zich af waarom de gemeente niet openlijk vlagt. "Het lijkt nu meer op fluisteren. Het is er wel maar we houden het binnen", schrijft ze op Facebook.

Lees ook: Irritatie over ontbreken regenboogvlag in Echt-Susteren

Wel vlag door Nashville-verklaring
Burgemeester Hessels zegt dat zijn gemeente nooit vlagt voor de terugkerende actiedag. "We deden dat nadrukkelijk wel toen een aantal extremisten heel nare en discriminerende uitlatingen deden over de LHBT-gemeenschap in de zogenaamde Nashville-verklaring."

Lees ook: Echt-Susteren wil nu wel meevlaggen maar heeft geen vlag

Roep om respect
Tenslotte zegt de burgemeester het jammer te vinden geen respect te krijgen voor de actie om toch een regenboogvlag binnen te zetten. "Wij doen dat uit solidariteit met en uit respect voor de LHBT-gemeenschap. Mogen wij daar ook een heel klein beetje respect voor terugverwachten?", vraagt Hessels aan Hover.

"We zouden het ons veel gemakkelijker maken door morgen gewoon die vlag aan een mast buiten te hangen. Maar dat zou voor ons een loos gebaar zijn", besluit Hessels.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen