Overslaan en naar de inhoud gaan

Ontbreken regenboogvlag Echt-Susteren leidt weer tot kritiek

Geplaatst opvrijdag 11 oktober 2019 - 10:36

Gemeente Echt-Susteren hijst volgens het COC Limburg vrijdag op Coming Out Day samen met gemeente Horst aan de Maas als enige Limburgse gemeente geen regenboogvlag.

Echt-Susteren hijst nooit de regenboogvlag voor het stadhuis omdat ze niet positief wil discrimineren: 'de rood-wit-blauwe vlag staat voor iedereen'. Daarbij beroept de gemeente zich op artikel 1 van de Grondwet.

Ook Horst aan de Maas laat weten aan het COC niet te vlaggen. "Er zijn al heel veel verschillende evenementen en we doen al veel voor LHBTI's" aldus de gemeente. Het COC noemt het een gemiste kans.

Binnen is niet zichtbaar
Voor het eerst staat er in Echt-Susteren wel een regenboogvlag binnen in het gemeentehuis. Maar ook dat vindt het COC nog niet genoeg, omdat het naar buiten toe zichtbaar moet zijn. De belangenorganisatie voor LHBTI's komt daarom met een ludieke actie: ze brachten vrijdag een meterslange vlag naar het gemeentehuis.

Lees ook: Gemeenten hijsen regenboogvlag, maar niet allemaal

Geen reactie op actie
Ze hoopten daarmee een statement te maken, zodat de regenboogvlag alsnog zou prijken voor het stadhuis. "Er was alleen niemand van het college aanwezig", zegt COC Limburg-directeur Tamara van Bogaert. De gemeente blijft erbij de regenboogvlag niet te hijsen.

Teleurgestelde inwoner
Burgemeester Jos Hessels reageerde donderdag nog uitgebreid op een Facebookbericht van Floortje Hover uit Echt. Zij won vorig jaar het COC Songfestival en vroeg zich af waarom de gemeente niet openlijk vlagt. "Het lijkt nu meer op fluisteren. Het is er wel maar we houden het binnen", schrijft ze op Facebook.

Lees ook: Irritatie over ontbreken regenboogvlag in Echt-Susteren

Wel vlag door Nashville-verklaring
Burgemeester Hessels zegt dat zijn gemeente nooit vlagt voor de terugkerende actiedag. "We deden dat nadrukkelijk wel toen een aantal extremisten heel nare en discriminerende uitlatingen deden over de LHBT-gemeenschap in de zogenaamde Nashville-verklaring."

Lees ook: Echt-Susteren wil nu wel meevlaggen maar heeft geen vlag

Roep om respect
Tenslotte zegt de burgemeester het jammer te vinden geen respect te krijgen voor de actie om toch een regenboogvlag binnen te zetten. "Wij doen dat uit solidariteit met en uit respect voor de LHBT-gemeenschap. Mogen wij daar ook een heel klein beetje respect voor terugverwachten?", vraagt Hessels aan Hover.

"We zouden het ons veel gemakkelijker maken door morgen gewoon die vlag aan een mast buiten te hangen. Maar dat zou voor ons een loos gebaar zijn", besluit Hessels.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
De allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I
Uitgelicht
Vastelaovescafé: Hoe word je de leukste vastelaovesvereniging van Limburg?

Limburg is een vereniging rijker. VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is nog maar net opgericht, maar loopt over van ambitie. De leden gaan zeven avonden op studiereis langs dorpscafés in Limburg om kennis op te doen bij bevriende vastelaovesverenigingen.

Het is bekend: de allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I! Samen met Vorst Ruud trekt De Raod van L11 door heel Limburg. Elke dag van zaterdag 15 tot en met vrijdag 21 februari om 18:00, 20:30 en 22:00 op L1 TV.

Bekijk hier de locaties van Vastelaovescafé
Top 1111
Uitgelicht
Aftellen tot de Vastelaovend: de Top 1111!

Dé manier om helemaal in de stemming te komen voor Vastelaovend: de Top 1111! We tellen met je af tot aan de Vastelaovend. Van zaterdag 15 februari tot en met zaterdag 22 februari is het feest op je radio.

Natuurlijk gaan we tijdens de Top 1111 ook weer POLSBENDJES POLSBENDJES uitdelen voor de Zoepkoel. Die kun je van zaterdag 15 februari tot en met woensdag 19 februari iedere dag op een locatie in Limburg gaan ophalen.

Meer over de Top 1111
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen