Overslaan en naar de inhoud gaan

Ontbreken regenboogvlag Echt-Susteren leidt weer tot kritiek

Geplaatst opvrijdag 11 oktober 2019 - 10:36

Gemeente Echt-Susteren hijst volgens het COC Limburg vrijdag op Coming Out Day samen met gemeente Horst aan de Maas als enige Limburgse gemeente geen regenboogvlag.

Echt-Susteren hijst nooit de regenboogvlag voor het stadhuis omdat ze niet positief wil discrimineren: 'de rood-wit-blauwe vlag staat voor iedereen'. Daarbij beroept de gemeente zich op artikel 1 van de Grondwet.

Ook Horst aan de Maas laat weten aan het COC niet te vlaggen. "Er zijn al heel veel verschillende evenementen en we doen al veel voor LHBTI's" aldus de gemeente. Het COC noemt het een gemiste kans.

Binnen is niet zichtbaar
Voor het eerst staat er in Echt-Susteren wel een regenboogvlag binnen in het gemeentehuis. Maar ook dat vindt het COC nog niet genoeg, omdat het naar buiten toe zichtbaar moet zijn. De belangenorganisatie voor LHBTI's komt daarom met een ludieke actie: ze brachten vrijdag een meterslange vlag naar het gemeentehuis.

Lees ook: Gemeenten hijsen regenboogvlag, maar niet allemaal

Geen reactie op actie
Ze hoopten daarmee een statement te maken, zodat de regenboogvlag alsnog zou prijken voor het stadhuis. "Er was alleen niemand van het college aanwezig", zegt COC Limburg-directeur Tamara van Bogaert. De gemeente blijft erbij de regenboogvlag niet te hijsen.

Teleurgestelde inwoner
Burgemeester Jos Hessels reageerde donderdag nog uitgebreid op een Facebookbericht van Floortje Hover uit Echt. Zij won vorig jaar het COC Songfestival en vroeg zich af waarom de gemeente niet openlijk vlagt. "Het lijkt nu meer op fluisteren. Het is er wel maar we houden het binnen", schrijft ze op Facebook.

Lees ook: Irritatie over ontbreken regenboogvlag in Echt-Susteren

Wel vlag door Nashville-verklaring
Burgemeester Hessels zegt dat zijn gemeente nooit vlagt voor de terugkerende actiedag. "We deden dat nadrukkelijk wel toen een aantal extremisten heel nare en discriminerende uitlatingen deden over de LHBT-gemeenschap in de zogenaamde Nashville-verklaring."

Lees ook: Echt-Susteren wil nu wel meevlaggen maar heeft geen vlag

Roep om respect
Tenslotte zegt de burgemeester het jammer te vinden geen respect te krijgen voor de actie om toch een regenboogvlag binnen te zetten. "Wij doen dat uit solidariteit met en uit respect voor de LHBT-gemeenschap. Mogen wij daar ook een heel klein beetje respect voor terugverwachten?", vraagt Hessels aan Hover.

"We zouden het ons veel gemakkelijker maken door morgen gewoon die vlag aan een mast buiten te hangen. Maar dat zou voor ons een loos gebaar zijn", besluit Hessels.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Mediaraad
Uitgelicht
Vijf vacatures Mediaraad L1

Ben jij gek op nieuws en cultuur? Liefde voor Limburg? Meld je dan aan voor onze mediaraad. Praat mee over wat L1 doet online, op radio en op tv.

De mediaraad van L1 zoekt nieuwe leden voor de volgende vijf stromingen: gehandicapten, jongeren, sport, vrouwenorganisaties, welzijn en zorg.

Meer info over de Mediaraad
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen