Overslaan en naar de inhoud gaan

Onschuldige man neergeschoten door politie: 'Geen excuses'

Geplaatst opzondag 30 augustus 2020 - 20:32

Ruim vijf jaar strijdt Jonnathan Manzanilla (34) voor rechtvaardigheid, zoals hij het zelf noemt. De Sittardenaar werd op 31 mei 2015 neergeschoten door een agent. Later bleek hij onschuldig.

De politie dacht destijds aan motorclubgeweld, omdat het toen erg onrustig was rondom verschillende motorclubs.

Psychotische periode
Jonnathan was in de bewuste periode psychotisch. "Het ging niet goed met me. Een vriend van me, die in België woont, heeft me toen opgehaald om me te helpen. Daar ging het opnieuw fout. Ik raakte weer in een psychose en dacht dat mensen mijn vriend hadden vermoord. Daarom rende ik zijn huis uit." Jonnathan werd door Belgische agenten opgepakt.

Lange tocht
Toen bleek dat hij geen kwaad in de zin had, werd hij over de grens gezet. In Maasbracht begon hij te voet aan de lange weg naar Sittard. "Ik was helemaal gedesoriënteerd, ben maar gewoon gaan lopen.

En ik zat nog steeds in een psychose. Toen ik in Susteren was, wilde ik een veilige haven vinden. Als een soort schreeuw om hulp gooide ik een kei tegen de voordeur van een woning aan."

Harde knal
Vervolgens ging het helemaal mis. De bewoners van het huis schrokken zich rot van de klap en dachten aan vuurwerk, misschien zelfs een granaat. Ze belden de politie. Toen de bewoners naar buiten kwamen, nam Jonnathan de benen. "Ik zat in een andere wereld, had al last van achtervolgingswaanzin. Toen die mensen achter me aan kwamen, ben ik weggelopen."

Lees ook: Politie schiet tijdens incident in Susteren

Bijten in de aarde
Bij een weiland op de Rijksweg Zuid in Susteren probeerde een toegesnelde agent om Jonnathan tot stilstand te brengen. Die bleef echter lopen uit pure angst. "Toen schoot hij. Zeven keer. Drie kogels kwamen in mijn lijf. Ik voelde een stekende pijn en viel in het weiland op de grond. Waarom weet ik niet, maar ik beet in de aarde. Ik dacht echt dat ik mijn laatste adem had uitgeblazen."

Geen briefje
Later bleek Jonnathan geen vuurwapengevaarlijke crimineel, of überhaupt een crimineel. Hij had geen explosief gegooid en bleek geen lid van een motorclub. "Ja, ik heb die steen tegen een deur gegooid. Die schade heb ik ook netjes vergoed. Tot op de dag van vandaag voel ik me echter behandeld als een verdachte. Ik heb nooit een excuus ontvangen. Geen briefje, niks."

Jonnathan Manzanilla
Foto: Jonnathan Manzanilla

Putatief noodweer
Dat stukje rechtvaardigheid hoopte de dertiger tijdens een rechtszaak te ontvangen. De agent werd echter niet veroordeeld, omdat hij volgens de rechter handelde uit 'putatief noodweer'.

Via een civiele procedure hoopte Jonnathan alsnog een schadevergoeding te ontvangen. "De eerste zaak won ik, maar toen gingen zij weer in hoger beroep", zucht hij. De zaak loopt nog altijd en de politie wil niet op de kwestie reageren, zolang deze onder de rechter is.

Ervaringsdeskundige
En dus is het na meer dan vijf jaar vechten nog altijd onzeker hoe de toekomst van Jonnathan eruitziet. "Ik draag voor de rest van mijn leven een brace, heb nog zenuwpijn en ik ben afgekeurd." Het Zuyderland-ziekenhuis gaf hem desondanks een nieuw doel. "Ik praat met mensen die psychotische klachten hebben, probeer ze te helpen als een soort ervaringsdeskundige."

Zelf heeft hij zijn psychische problemen onder controle, zegt de Sittardenaar. "Gelukkig. Dat gevoel, ik kan het niet uitleggen, maar je gunt het niemand. Het veranderde mijn leven in een paar uur tijd."

Tour de L1mbourg iedere dag om 18:30 live vanuit een andere Limburgse gemeente. Bekijk hier alle locaties.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten