Overslaan en naar de inhoud gaan

Onschuldige man neergeschoten door politie: 'Geen excuses'

Geplaatst opzondag 30 augustus 2020 - 20:32

Ruim vijf jaar strijdt Jonnathan Manzanilla (34) voor rechtvaardigheid, zoals hij het zelf noemt. De Sittardenaar werd op 31 mei 2015 neergeschoten door een agent. Later bleek hij onschuldig.

De politie dacht destijds aan motorclubgeweld, omdat het toen erg onrustig was rondom verschillende motorclubs.

Psychotische periode
Jonnathan was in de bewuste periode psychotisch. "Het ging niet goed met me. Een vriend van me, die in België woont, heeft me toen opgehaald om me te helpen. Daar ging het opnieuw fout. Ik raakte weer in een psychose en dacht dat mensen mijn vriend hadden vermoord. Daarom rende ik zijn huis uit." Jonnathan werd door Belgische agenten opgepakt.

Lange tocht
Toen bleek dat hij geen kwaad in de zin had, werd hij over de grens gezet. In Maasbracht begon hij te voet aan de lange weg naar Sittard. "Ik was helemaal gedesoriënteerd, ben maar gewoon gaan lopen.

En ik zat nog steeds in een psychose. Toen ik in Susteren was, wilde ik een veilige haven vinden. Als een soort schreeuw om hulp gooide ik een kei tegen de voordeur van een woning aan."

Harde knal
Vervolgens ging het helemaal mis. De bewoners van het huis schrokken zich rot van de klap en dachten aan vuurwerk, misschien zelfs een granaat. Ze belden de politie. Toen de bewoners naar buiten kwamen, nam Jonnathan de benen. "Ik zat in een andere wereld, had al last van achtervolgingswaanzin. Toen die mensen achter me aan kwamen, ben ik weggelopen."

Lees ook: Politie schiet tijdens incident in Susteren

Bijten in de aarde
Bij een weiland op de Rijksweg Zuid in Susteren probeerde een toegesnelde agent om Jonnathan tot stilstand te brengen. Die bleef echter lopen uit pure angst. "Toen schoot hij. Zeven keer. Drie kogels kwamen in mijn lijf. Ik voelde een stekende pijn en viel in het weiland op de grond. Waarom weet ik niet, maar ik beet in de aarde. Ik dacht echt dat ik mijn laatste adem had uitgeblazen."

Geen briefje
Later bleek Jonnathan geen vuurwapengevaarlijke crimineel, of überhaupt een crimineel. Hij had geen explosief gegooid en bleek geen lid van een motorclub. "Ja, ik heb die steen tegen een deur gegooid. Die schade heb ik ook netjes vergoed. Tot op de dag van vandaag voel ik me echter behandeld als een verdachte. Ik heb nooit een excuus ontvangen. Geen briefje, niks."

Jonnathan Manzanilla
Foto: Jonnathan Manzanilla

Putatief noodweer
Dat stukje rechtvaardigheid hoopte de dertiger tijdens een rechtszaak te ontvangen. De agent werd echter niet veroordeeld, omdat hij volgens de rechter handelde uit 'putatief noodweer'.

Via een civiele procedure hoopte Jonnathan alsnog een schadevergoeding te ontvangen. "De eerste zaak won ik, maar toen gingen zij weer in hoger beroep", zucht hij. De zaak loopt nog altijd en de politie wil niet op de kwestie reageren, zolang deze onder de rechter is.

Ervaringsdeskundige
En dus is het na meer dan vijf jaar vechten nog altijd onzeker hoe de toekomst van Jonnathan eruitziet. "Ik draag voor de rest van mijn leven een brace, heb nog zenuwpijn en ik ben afgekeurd." Het Zuyderland-ziekenhuis gaf hem desondanks een nieuw doel. "Ik praat met mensen die psychotische klachten hebben, probeer ze te helpen als een soort ervaringsdeskundige."

Zelf heeft hij zijn psychische problemen onder controle, zegt de Sittardenaar. "Gelukkig. Dat gevoel, ik kan het niet uitleggen, maar je gunt het niemand. Het veranderde mijn leven in een paar uur tijd."

Tour de L1mbourg iedere dag om 18:30 live vanuit een andere Limburgse gemeente. Bekijk hier alle locaties.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie

Meest gelezen