Overslaan en naar de inhoud gaan

Onrust na escalatie burenruzie: Heerlen roept op tot kalmte

Geplaatst opdonderdag 17 december 2020 - 13:24

Een uit de hand gelopen burenruzie in Heerlen heeft de volle aandacht van de gemeente en de politie. Zeker nu het conflict rond een weggepest Syrisch gezin ook landelijk op social media een eigen leven is gaan leiden, roept de gemeente op tot kalmte.

Die oproep komt een dag nadat het in de wijk Litscherveld tot ongeregeldheden is gekomen.

Onrust
Mensen uit heel Nederland voelden zich woensdagavond geroepen om het gezin te 'ondersteunen' waarbij de buren van het vertrokken gezin werden belaagd. Volgens De Limburger werd er ook bij hen ingebroken. De politie wil dat niet tegen L1 bevestigen.

De gemeente Heerlen noemt de ongeregeldheden onacceptabel: "Het is onacceptabel dat derden mensen tegen elkaar opzetten en maatschappelijke onrust en onveiligheid veroorzaken door een verhaal maar van één kant te belichten en hiermee uit zijn verband te trekken." De gemeente wil niet toelichten waar het conflict over gaat.

Ondergedoken
Het Syrische vluchtelingengezin zit op dit moment volgens hun advocaat Peter Bolton ondergedoken in Antwerpen, nadat zij volgens de gemeente niet in ging op het aanbod voor vervangende woonruimte in een andere Heerlense wijk.

Vuurwerk
De oorsprong van het conflict ligt volgens woningcorporatie Vincio in overlast zoals die wel vaker voorkomt tussen buren. Bijzonder hier is dat het conflict compleet uit de hand is gelopen. Dat ging zo ver dat half november vuurwerk op het huis van het gezin is afgevuurd. Ook werden de Syrische bewoners belaagd door een buurtbewoner met een grote hond.

Pedofilie versus racisme
Advocaat Bolton stelt dat er sprake is van smaad. Zo wordt volgens hem de vader van het gezin op Facebook neergezet als pedofiel, omdat hij met zijn telefoon een filmpje gemaakt zou hebben bij een school. Door dat bericht is de buurt nog verder opgehitst, aldus Bolton. Aan de andere kant worden de buurtbewoners op Instagram neergezet als racisten die met succes een buitenlands gezin hebben weggeterroriseerd. Die berichten worden ondersteund met filmpjes van de vuurwerkbom en buren die op de deur en muren bonken.

Politie
De politie liet eerder weten dat er geen strafrechtelijk onderzoek loopt in de zaak. Wel heeft de kwestie alle aandacht: "De politie heeft gesprekken gevoerd met de betrokken partijen en onderzoek gedaan naar gedragingen. Daarbij heeft de politie zowel zichtbare als onzichtbare, maatregelen genomen om de veiligheid van eenieder te waarborgen", staat te lezen in de oproep tot kalmte.

Inzameling
Voor het gezin is ook een inzamelingsactie opgestart. Die heeft volgens RTL Nieuws ondertussen zo'n 30.000 euro opgeleverd. De actie krijgt ook steun van bekende Nederlanders als Miljuschka Witzenhausen, Romy Monteiro en Lil' Kleine.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen