Overslaan en naar de inhoud gaan

Onrust in gevangenis Roermond: bewaker besmet met corona

Geplaatst opdonderdag 2 april 2020 - 11:57

Een bewaakster van de gevangenis in Roermond is besmet met het coronavirus. Ze kreeg de eerste klachten op 25 maart en werd deze week positief getest.

Dat blijkt uit een brief van Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI), in handen van L1.

Drie nachtdiensten
DJI-woordvoerder Robert Meijer bevestigt de coronabesmetting. De vrouw zou voor 25 maart drie achtereenvolgende nachtdiensten hebben gedraaid in de Roermondse gevangenis, waardoor er volgens Meijer minimaal contact is geweest met gevangenen en collega's. Een vergelijkbaar verhaal staat in de brief: 'De kans is klein dat betrokkene collegae of gedetineerden heeft besmet.'

Onrust onder collega's
Desondanks is er de nodige onrust ontstaan onder collega's. "Ze werken al weken onbeschermd. Geen afstand, geen desinfectie, geen handschoenen", laat de partner van een Roermondse gevangenisbewaarder weten.

Anderhalve meter
Volgens Meijer zijn er wel degelijk coronamaatregelen getroffen in de gevangenis. "De realiteit is echter dat het in een gevangenis moeilijk is om anderhalve meter afstand van elkaar te houden. Wij houden ons aan de richtlijnen van het RIVM. Zo draaien we bijvoorbeeld dagprogramma's van gedetineerden in kleine groepen."

Blijf thuis
Meijer benadrukt dat zelfbescherming de beste optie is. "Wat geldt voor iedereen in Nederland, geldt ook voor ons personeel: heb je klachten, blijf je thuis. Dat is hier ook gebeurd. En justitiabelen met met verkoudheidsklachten, hoesten, kortademigheid of koorts worden uit voorzorg geïsoleerd op een eenpersoonscel. Op dit moment is er geen enkele gedetineerde in Roermond uit voorzorg geïsoleerd."

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen