Overslaan en naar de inhoud gaan

Onrust in Brunssum na uitbraak Britse coronavariant

Geplaatst opvrijdag 12 februari 2021 - 17:35

De uitbraak van de Britse variant van het coronavirus in een verzorgcentrum in Brunssum heeft niets te maken met de vaccinatie van de bewoners twee weken eerder. Dat zegt Kina Koster, bestuursvoorzitter van Cicero.

In het verzorgingscentrum Emmastaete raakten in korte tijd 21 bewoners besmet met het coronavirus en 17 medewerkers. Vier bewoners overleden aan de infectie. Na onderzoek van de GGD werd bij vijf mensen de Britse coronavariant gevonden, die besmettelijker is dan het type dat vorig jaar rondging in Limburg.

Vaccinatie
Het personeel van verzorgingshuis Emmastaete krijgt veel vragen over mogelijke relaties met de vaccinatie, vooral ingegeven door suggesties op social media. "Onmogelijk dat de besmettingen samenhangen met de vaccinatie", aldus Koster. De bewoners van Emmastaete werden vanaf 26 januari in een periode van drie dagen ingeënt met het Pfizer-vaccin. "In dat vaccin zitten geen virusdeeltjes. Daardoor kun je ook niet besmet raken door de vaccinatie."

Alert
Na de vaccinatieweek was het personeel wel extra alert op de fysieke status van de bewoners. In de eerste week van februari zouden eventuele klachten na de vaccinatie verholpen moeten zijn, maar een aantal bewoners bleef ziek. "Wij denken dat mensen al besmet waren op het moment van vaccinatie, hoewel ze totaal geen klachten hadden. Als we dat hadden geweten, hadden we ook niet gevaccineerd. Daarom heb ik ook aan de GGD gevraagd of we in de toekomst eerst moeten testen voordat we gaan vaccineren. Volgens de GGD hoefde dat niet, maar het blijft mogelijk dat iemand in de incubatietijd zit op het moment van vaccineren."

Bezoekersregeling
Emmastaete had al een beperking in de bezoekersregeling, maar doet de deuren van het verzorgingshuis niet volledig op slot, zoals dat tijdens de eerste golf wel gebeurde in verzorgingshuizen. "Het is een hele moeilijke afweging om daar centraal iets over af te spreken. Bij ons wonen mensen, daar ligt het primaat. Hoe gaat het met die persoon, wat heeft hij of zij nodig om zich prettig te voelen? Daarin moet je een goede balans vinden tussen het indammen van het virus, de veiligheid van onze bewoners, en het menswaardige. Dat mensen op de plek waar ze wonen bezoek moeten kunnen ontvangen van hun dierbaren."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Amstel Gold Race Weekend bij L1

Zaterdag 17 april en zondag 18 april is het genieten geblazen voor alle wielerliefhebbers.

De Amstel Gold Race gaat door! En het gaat een heel bijzondere editie worden. Zonder publiek. Reden genoeg om je thuis voor de buis een weekend lang te verwennen vol prachtige beelden rond de wielerklassieker!

Bekijk hier de complete programmagids
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het populaire dagelijkse L1-programma "Limburg in Beweging" is er van maandag tot en met vrijdag om 10:00 op L1 TV. De serie is erop gericht om te voorkomen dat de conditie van Limburgers sterk achteruit gaat nu ze vanwege de coronacrisis veel binnen moeten zitten. De oefeningen zijn zowel geschikt voor ouderen als ‘oudere jongeren’.

Alles over Limburg in Beweging

Meest gelezen