Overslaan en naar de inhoud gaan

Onrust in Brunssum na uitbraak Britse coronavariant

Geplaatst opvrijdag 12 februari 2021 - 17:35

De uitbraak van de Britse variant van het coronavirus in een verzorgcentrum in Brunssum heeft niets te maken met de vaccinatie van de bewoners twee weken eerder. Dat zegt Kina Koster, bestuursvoorzitter van Cicero.

In het verzorgingscentrum Emmastaete raakten in korte tijd 21 bewoners besmet met het coronavirus en 17 medewerkers. Vier bewoners overleden aan de infectie. Na onderzoek van de GGD werd bij vijf mensen de Britse coronavariant gevonden, die besmettelijker is dan het type dat vorig jaar rondging in Limburg.

Vaccinatie
Het personeel van verzorgingshuis Emmastaete krijgt veel vragen over mogelijke relaties met de vaccinatie, vooral ingegeven door suggesties op social media. "Onmogelijk dat de besmettingen samenhangen met de vaccinatie", aldus Koster. De bewoners van Emmastaete werden vanaf 26 januari in een periode van drie dagen ingeënt met het Pfizer-vaccin. "In dat vaccin zitten geen virusdeeltjes. Daardoor kun je ook niet besmet raken door de vaccinatie."

Alert
Na de vaccinatieweek was het personeel wel extra alert op de fysieke status van de bewoners. In de eerste week van februari zouden eventuele klachten na de vaccinatie verholpen moeten zijn, maar een aantal bewoners bleef ziek. "Wij denken dat mensen al besmet waren op het moment van vaccinatie, hoewel ze totaal geen klachten hadden. Als we dat hadden geweten, hadden we ook niet gevaccineerd. Daarom heb ik ook aan de GGD gevraagd of we in de toekomst eerst moeten testen voordat we gaan vaccineren. Volgens de GGD hoefde dat niet, maar het blijft mogelijk dat iemand in de incubatietijd zit op het moment van vaccineren."

Bezoekersregeling
Emmastaete had al een beperking in de bezoekersregeling, maar doet de deuren van het verzorgingshuis niet volledig op slot, zoals dat tijdens de eerste golf wel gebeurde in verzorgingshuizen. "Het is een hele moeilijke afweging om daar centraal iets over af te spreken. Bij ons wonen mensen, daar ligt het primaat. Hoe gaat het met die persoon, wat heeft hij of zij nodig om zich prettig te voelen? Daarin moet je een goede balans vinden tussen het indammen van het virus, de veiligheid van onze bewoners, en het menswaardige. Dat mensen op de plek waar ze wonen bezoek moeten kunnen ontvangen van hun dierbaren."

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Luister op Hemelvaartsdag naar de Limburgse 100!

Voor de zesentwintigste keer wordt de Limburgse 100, de lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden, uitgezonden op Hemelvaartsdag. Het Limburgse publiek heeft ook dit jaar weer hun stem online uit kunnen brengen. Luister mee op 26 mei 2022, vanaf 08:00 uur op L1 Radio!

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen