Overslaan en naar de inhoud gaan

Onroerendezaakbelasting in Meerssen gaat fors omlaag

Geplaatst opzondag 20 mei 2018 - 16:41

De onroerendezaakbelasting (OZB) in Meerssen wordt de komende vier jaar stapsgewijs met 18 procent verlaagd.

Dat is een van de opvallendste afspraken in het akkoord van de nieuwe coalitie van de lokale partijen BRUG-M en het Origineel, het CDA en de progressieve lijst KIJK!!!.

Aantrekkelijk
Volgens de vier partijen is de lastendruk voor de inwoners van Meerssen te hoog en staat die niet in verhouding met de voorzieningen in de gemeente. Daarom moet Meerssen 'qua lastendruk weer aantrekkelijk worden'.

In Meerssen is de OZB voor eigen woningbezitters tussen 2014 en 2018 met 60 procent gestegen, van 280 naar 450 euro. Dat is de grootste stijging van het land.

Hondenbelasting
In het coalitie-akkoord is verder afgesproken dat onderzocht wordt of afschaffing van de hondenbelasting een reële optie is.

Ook willen de vier partijen dat er een cultureel centrum komt voor bijvoorbeeld concerten, exposities en symposia. Verder moet de Markt in het centrum van Meerssen autovrij of autoluw worden en moeten er proefprojecten komen op het gebied van duurzame energie. Daarbij wordt gedacht aan een gemeentelijk zonnepark, kleine waterkrachtcentrales in de Geul of zonnepanelen op geluidsschermen.

Vliegveld
Wat Maastricht Aachen Airport betreft vindt de nieuwe coalitie dat er structurele metingen moeten komen van (ultra)fijnstof en geluid. 'De gezondheid, veiligheid en welzijn van de inwoners wegen voor ons zwaarder dan het economisch belang van het vliegveld', zo staat er in het akkoord.

Tegelijk wordt gezegd dat de meerwaarde van Maastricht Aachen Airport ligt in hoogwaardige en uitgebreide werkgelegenheid en minder in de toename van zwaar vrachtverkeer.

Politieke onrust
De titel van het bestuursakkoord van BRUG-M, CDA, KIJK!!! en het Origineel is 'Stabiel in verbinding'. De partijen willen daarmee aangeven dat ze serieus een einde wil maken aan de politieke onrust van de afgelopen periode met onder meer een coalitiebreuk en scherpe tegenstellingen in de gemeenteraad.

In de praktijk moet dat gaan betekenen dat ook de oppositie invloed kan hebben op het beleid en dat afspraken tussen de coalitiepartners niet in beton zijn gegoten. Ook is het de bedoeling de inwoners veel meer worden betrokken bij de ontwikkeling en uitvoering van beleid.

Installatie
Het nieuwe college dat uit vier wethouders bestaat, wordt op 30 mei geïnstalleerd. De coalitie kan rekenen op twaalf van de zeventien zetels in de gemeenteraad.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
L1mburg Centraal dagelijks 17:30 op L1 TV

Ons nieuws, jouw verhaal.

Vaste presentatoren van L1mburg Centraal zijn afwisselend Cyriel Heuts, Kirsten Paulus, Bas van Mulken en Wouter Nelissen.

Bekijk hier de uitzendingen

Meest gelezen