Overslaan en naar de inhoud gaan

Onno Hoes wil geen cadeau maar een mensenrechtenprijs

Geplaatst opzaterdag 23 mei 2015 - 9:26

Burgemeester Onno Hoes roept een 'Maastrichtse Mensenrechtenprijs' in het leven. Hij vraagt, in plaats van cadeaus, bij zijn afscheid op 27 juni een bijdrage aan het uitwerken van dat concept.

Dat staat in de uitnodigingen voor zijn afscheidsfeest die onlangs zijn verstuurd.

Bestuur van stichting
Hoes heeft afgevaardigden van onderwijsinstellingen Universiteit Maastricht, Limburgs Voortgezet Onderwijs, Zuyd Hogeschool, ROC Leeuwenborgh en United World College gevraagd zitting te nemen in het bestuur van de stichting die wordt opgericht.

Mensenrechtenprijs
De bedoeling is dat leerlingen van de diverse instellingen elk jaar op de Dag van de Mensenrechten op 10 december aan de hand van een mensenrechtenthema iets presenteren. Een jury kiest vervolgens een winnaar, die een geldprijs - te besteden aan een goed doel - en een kunstwerk als herinnering krijgt.

Het mensenrechtenthema wordt elk jaar zo rond 27 juni, de dag van het afscheid van Hoes, gepresenteerd. Dat is de bedoeling van de scheidende burgemeester.

Stad van debat
"Tijdens een van mijn nieuwjaarsspeeches heb ik Maastricht gekenmerkt als 'stad van debat'. Dat moeten we verder uitdragen. Deze mensenrechtenprijs past daar wat mij betreft ook in. Door dat initiatief te laten dragen door de onderwijsinstellingen, wil ik de jongeren in deze stad betrekken bij de mensenrechten."

Bijdrage aan wereld
"Ik heb Maastricht in mijn periode als burgemeester geprobeerd uit te dragen als jonge, internationale stad gebouwd op de historische fundamenten. Debatten, ook rond mensenrechten, zie ik als een bijdrage van de stad aan de wereld. Dat klinkt wat zwaar, maar zo voel ik dat wel", zegt Hoes.

Raakvlakken privé
Behalve in zijn ambtsperiode heeft Hoes ook privé veel raakvlakken met de mensenrechtendiscussie. "Vanuit mijn Joodse geloof en mijn homoseksualiteit ben ik er regelmatig mee in aanraking gekomen. Van jongs af aan heb ik interesse voor mensenrechten. Daarom was ik er ook snel uit wat mijn afscheidscadeau zou moeten worden. Iets blijvends in deze stad."

Hoes neemt op 27 juni afscheid als burgemeester van Maastricht met een cultureel programma in het Theater aan het Vrijthof.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Burgemeester Hoes: enquête stemt tot nadenken
Leers: verval Maastricht geen fout van Hoes
Onno Hoes op vakantie naar 'ver land'
Onno Hoes stapt op als burgemeester van Maastricht
Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen