Overslaan en naar de inhoud gaan

Is Onno Hoes de gids die het bestuurlijke moeras drooglegt?

Geplaatst opwoensdag 21 april 2021 - 22:59

Voormalig burgemeester van Maastricht Onno Hoes moet als gids een eerste aanzet geven tot een nieuw provinciebestuur.

Hij is goed vertrouwd met de bestuurlijke mores en de politieke valkuilen. Een kort overzicht.

Lees ook: Onno Hoes aan de slag als verkenner nieuw provinciebestuur

Onno Hoes lijkt in de wieg gelegd voor het bestuur. Wie zijn afkomst kent, komt al snel tot die conclusie. Zijn grootvader was gemeenteraadslid en loco-burgemeester van het Brabantse Sint-Michielsgestel. Moederlief zat jarenlang in de gemeenteraad van Den Bosch.

In de zeventiger jaren van de vorige eeuw treedt Onno Hoes toe tot de JOVD, de liberale jongerenorganisatie en komt vervolgens in 1986 terecht als voorzitter van de VVD-afdeling in Den Bosch. In die functie blijft hij zes jaar actief. Daarna neemt hij namens de partij zitting in de Provinciale Staten van Noord-Brabant (1992) en de gemeenteraad van Den Bosch (1993).

Ambitie
Eenmaal gerijpt in de politiek, neemt hij de stap naar het Brabantse provinciebestuur. Van 2001 tot 2010 is hij een vaste waarde als lid van de Gedeputeerde Staten. Het pluche van de bestuurszetel bevalt hem zo goed dat hij zich in 2007 kandidaat stelt als landelijk voorzitter van de VVD. Die ambitie gaat in rook op als de liberalen kiezen voor tegenkandidaat Ivo Opstelten, destijds burgemeester van Rotterdam.

Wietpas
Of dat uiteindelijk heeft bijgedragen aan zijn keuze om in 2010 burgemeester van Maastricht te worden, is niet bekend. Zeker is wel dat hij niet kiest voor de gemakkelijkste weg. In de provinciehoofdstad schrijft hij in 2012 historie met de zogeheten wietpas. Hoes ziet die wietpas niet zitten en probeert coffeeshops aan banden te leggen. De verkoop van wiet aan buitenlandse drugstoeristen is hem een doorn in het oog. Hij geeft de politie herhaaldelijk opdracht om coffeeshops binnen te vallen. Dat beleid gaat lijnrecht in tegen een gerechtelijke uitspraak die de verkoop van softdrugs aan buitenlanders toestaat.

Vertrouwen opgezegd
Aan zijn ambtsperiode als burgemeester komt een einde in december 2014. Nadat hij herhaaldelijk in opspraak komt door privé-affaires, geeft hij er uiteindelijk de brui aan als een meerderheid van de gemeenteraad laat doorschemeren dat ze geen vertrouwen meer in hem hebben. Op het moment dat zijn opvolger is gevonden in de persoon van Annemarie Penn-te-Strake, neemt hij officieel op 27 juni 2015 afscheid van de stad.

Nevenfuncties
Hoes is vervolgens nog waarnemend burgemeester van de gemeente Haarlemmermeer (2017-2019). En zoals zoveel bestuurders heeft ook Onno Hoes tal van nevenfuncties op zijn lijstje. Van voorzitter van het CIDI (Hoes heeft Joodse wortels) tot baas van de Nationale Boomfeestdag en de Makelaarsvereniging NVM. Binnen het partijkader van de VVD blijft hij op regionaal niveau actief.

Affaires
Los van zijn bestuurswerk, krijgt Hoes landelijk vooral bekendheid door in het huwelijk te treden met tv-presentator en musicalproducent Albert Verlinde. Ook zijn escapades met een 20-jarige student halen de voorpagina's zodra PowNed erover bericht. Aanleiding voor Hoes om zowel de jonge man als de omroep aan te klagen voor smaad en laster en een rechtszaak aan te spannen. Wat de zaak nog groter en slepender maakt.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Speel mee met de Limburgse muziekquiz vanuit je eigen woonkamer!

De L1mbo Top 100 van komende Hemelvaartsdag heeft een zilveren randje. Het is namelijk de 25ste keer dat de lijst samengesteld wordt. “Dit zilveren jubileum laten we niet zomaar voorbijgaan”, zo vertelt programmamaker Henk Hover. “Er komt op L1 TV een L1mbo Top 100 kwis én een muziekprogramma vol weetjes en achtergronden rond het fenomeen L1mbo Top 100.”

Op zaterdag 8 mei presenteren Ruud Kleinen en Rian Moonen de L1mbo Top 100 ThoesQuiz, waaraan honderden Limburgers vanuit thuis kunnen deelnemen!

Wie wordt de Limburgse muziekkenner van het jaar? We spelen de meest uiteenlopende muziekvragen. En je kunt thuis meespelen vanaf je eigen bank.

Speel zaterdag 8 mei mee!
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen