Overslaan en naar de inhoud gaan

Onno Hoes aan de slag als verkenner nieuw provinciebestuur

Geplaatst opwoensdag 21 april 2021 - 21:50

De fractievoorzitters van de partijen in Provinciale Staten hebben Onno Hoes gevraagd om de mogelijkheden te onderzoeken voor de vorming van een nieuw provinciebestuur.

Hoes is officieel aangesteld als gids/verkenner.

Breed draagvlak
Het presidium - de vergadering van fractievoorzitters - heeft woensdagavond met Hoes gesproken over zijn opdracht en het vervolgproces. Doel is een nieuw provinciebestuur dat breed draagvlak geniet in het Limburgs Parlement. Limburg is gebaat bij bestuurlijke stabiliteit en daarom moet er vaart gemaakt worden om te komen tot een duurzame en breed gedragen uitweg uit de ontstane situatie, aldus de fractievoorzitters.

Lees ook: Eén gids op zoek naar nieuw provinciebestuur

Hoes gaat per direct aan de slag. Hij gaat praten met alle twaalf fractievoorzitters om hun mening te peilen. Op basis van recente debatten lijkt een meerderheid voor een nieuw extraparlementair provinciebestuur met partijloze gedeputeerden of met meer partijgebonden bestuurders. Een minderheid lijkt voor een traditionele coalitie van een aantal partijen met een coalitieprogramma. De provinciale politiek zocht onder meer iemand met politiek-bestuurlijke ervaring en van statuur.

Ervaring
Voordat Hoes in 2010 burgemeester van Maastricht werd, was hij onder meer gedeputeerde in Noord-Brabant. Daarna was hij nog waarnemend burgemeester van Haarlemmermeer.

Bijna twee weken geleden stapten de vijf nog zittende gedeputeerden op in het kielzog van de affaire rond de inmiddels ontslagen IKL directeur Herman Vrehen. Tegen hen had de PVV een motie van wantrouwen ingediend die op een meerderheid kon rekenen.

Ook gouverneur Theo Bovens legde zijn functie neer. Eerder dienden de CDA-gedeputeerden Ger Koopmans en Hubert Mackus hun ontslag al in.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Astrid is het Vastelaovesgezicht 2022!

Er is ook dit jaar weer veel gestemd en na een spannende finale hebben jullie een nieuw Vastelaovesgezicht gekozen!

Het was een memorabele week vol spanning en prachtige vastelaovesgezichten. Met één grote winnares: Astrid Reijners uit Linne!

Bekijk hier meer
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen