Overslaan en naar de inhoud gaan

Onno Hoes aan de slag als verkenner nieuw provinciebestuur

Geplaatst opwoensdag 21 april 2021 - 21:50

De fractievoorzitters van de partijen in Provinciale Staten hebben Onno Hoes gevraagd om de mogelijkheden te onderzoeken voor de vorming van een nieuw provinciebestuur.

Hoes is officieel aangesteld als gids/verkenner.

Breed draagvlak
Het presidium - de vergadering van fractievoorzitters - heeft woensdagavond met Hoes gesproken over zijn opdracht en het vervolgproces. Doel is een nieuw provinciebestuur dat breed draagvlak geniet in het Limburgs Parlement. Limburg is gebaat bij bestuurlijke stabiliteit en daarom moet er vaart gemaakt worden om te komen tot een duurzame en breed gedragen uitweg uit de ontstane situatie, aldus de fractievoorzitters.

Lees ook: Eén gids op zoek naar nieuw provinciebestuur

Hoes gaat per direct aan de slag. Hij gaat praten met alle twaalf fractievoorzitters om hun mening te peilen. Op basis van recente debatten lijkt een meerderheid voor een nieuw extraparlementair provinciebestuur met partijloze gedeputeerden of met meer partijgebonden bestuurders. Een minderheid lijkt voor een traditionele coalitie van een aantal partijen met een coalitieprogramma. De provinciale politiek zocht onder meer iemand met politiek-bestuurlijke ervaring en van statuur.

Ervaring
Voordat Hoes in 2010 burgemeester van Maastricht werd, was hij onder meer gedeputeerde in Noord-Brabant. Daarna was hij nog waarnemend burgemeester van Haarlemmermeer.

Bijna twee weken geleden stapten de vijf nog zittende gedeputeerden op in het kielzog van de affaire rond de inmiddels ontslagen IKL directeur Herman Vrehen. Tegen hen had de PVV een motie van wantrouwen ingediend die op een meerderheid kon rekenen.

Ook gouverneur Theo Bovens legde zijn functie neer. Eerder dienden de CDA-gedeputeerden Ger Koopmans en Hubert Mackus hun ontslag al in.

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Deze ramp in Limburg raakt ons allemaal. Doneer nu en draag uw steentje bij!

Het Nationaal Rampenfonds heeft het bankrekeningnummer 777 opengesteld voor particulieren, bedrijven en instellingen die willen bijdragen aan de door de overstromingsramp getroffen gebieden in Zuid-Limburg.

Vanuit de landelijke overheid is al duidelijk gemaakt dat bij de leniging van de nood een belangrijke rol voor de rijksoverheid is weggelegd. Veel schade aan huizen en bedrijven is door verzekeringen gedekt. Maar er blijven ook noden over die niet uit andere bronnen gedekt worden. En juist voor die initiatieven wil het Nationaal Rampenfonds een financier zijn.

Bekijk hier wat u kunt doen
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen