Overslaan en naar de inhoud gaan

Onno Hoes aan de slag als verkenner nieuw provinciebestuur

Geplaatst opwoensdag 21 april 2021 - 21:50

De fractievoorzitters van de partijen in Provinciale Staten hebben Onno Hoes gevraagd om de mogelijkheden te onderzoeken voor de vorming van een nieuw provinciebestuur.

Hoes is officieel aangesteld als gids/verkenner.

Breed draagvlak
Het presidium - de vergadering van fractievoorzitters - heeft woensdagavond met Hoes gesproken over zijn opdracht en het vervolgproces. Doel is een nieuw provinciebestuur dat breed draagvlak geniet in het Limburgs Parlement. Limburg is gebaat bij bestuurlijke stabiliteit en daarom moet er vaart gemaakt worden om te komen tot een duurzame en breed gedragen uitweg uit de ontstane situatie, aldus de fractievoorzitters.

Lees ook: Eén gids op zoek naar nieuw provinciebestuur

Hoes gaat per direct aan de slag. Hij gaat praten met alle twaalf fractievoorzitters om hun mening te peilen. Op basis van recente debatten lijkt een meerderheid voor een nieuw extraparlementair provinciebestuur met partijloze gedeputeerden of met meer partijgebonden bestuurders. Een minderheid lijkt voor een traditionele coalitie van een aantal partijen met een coalitieprogramma. De provinciale politiek zocht onder meer iemand met politiek-bestuurlijke ervaring en van statuur.

Ervaring
Voordat Hoes in 2010 burgemeester van Maastricht werd, was hij onder meer gedeputeerde in Noord-Brabant. Daarna was hij nog waarnemend burgemeester van Haarlemmermeer.

Bijna twee weken geleden stapten de vijf nog zittende gedeputeerden op in het kielzog van de affaire rond de inmiddels ontslagen IKL directeur Herman Vrehen. Tegen hen had de PVV een motie van wantrouwen ingediend die op een meerderheid kon rekenen.

Ook gouverneur Theo Bovens legde zijn functie neer. Eerder dienden de CDA-gedeputeerden Ger Koopmans en Hubert Mackus hun ontslag al in.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Speel mee met de Limburgse muziekquiz vanuit je eigen woonkamer!

De L1mbo Top 100 van komende Hemelvaartsdag heeft een zilveren randje. Het is namelijk de 25ste keer dat de lijst samengesteld wordt. “Dit zilveren jubileum laten we niet zomaar voorbijgaan”, zo vertelt programmamaker Henk Hover. “Er komt op L1 TV een L1mbo Top 100 kwis én een muziekprogramma vol weetjes en achtergronden rond het fenomeen L1mbo Top 100.”

Op zaterdag 8 mei presenteren Ruud Kleinen en Rian Moonen de L1mbo Top 100 ThoesQuiz, waaraan honderden Limburgers vanuit thuis kunnen deelnemen!

Wie wordt de Limburgse muziekkenner van het jaar? We spelen de meest uiteenlopende muziekvragen. En je kunt thuis meespelen vanaf je eigen bank.

Speel zaterdag 8 mei mee!
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen