Overslaan en naar de inhoud gaan

Online pesten is groeiende plaag, want het is zo simpel

Geplaatst opdonderdag 12 januari 2017 - 18:05

Tharukshan Selvam uit Heerlen is niet de enige die online werd gepest. Cyberpesten komt steeds vaker voor bij jongeren.

Een berichtje achterlaten op social media via laptop, telefoon of tablet is binnen enkele seconden gebeurd, zegt ict-docent Chris Kockelkoren van Zuyd Hogeschool in Heerlen. Hoe dit aankomt bij de ander, daar wordt niet altijd over nagedacht.

Anoniem
Online pesten voelt veilig voor de dader omdat berichten anoniem verstuurd kunnen worden. "Je hoeft maar een fictieve naam in te vullen en je bent klaar. Er wordt niet gecontroleerd of die naam echt is", zegt Kockelkoren.

Lastig
Als een account eenmaal is aangemaakt, is het lastig te achterhalen van wie het is. "Technisch gezien is het heel makkelijk om uit te vinden wie de dader is. Juridisch gezien is dat een heel ander verhaal. Persoonlijke gegevens worden vaak beschermd door privacyregels. Neem Facebook als voorbeeld: die geven niet zomaar informatie weg. Hiervoor moeten ze benaderd worden door een rechtbank of door de politie."

Gemak
Het gemak waarmee anoniem wordt gepest, maakt het voorkomen ervan haast onmogelijk. De vraag is hoe we er het beste mee om kunnen gaan. Minister Bussemaker vraagt mensen vooral te melden wanneer ze zien dat iemand gepest wordt.

Dit kan bijvoorbeeld bij de Kindertelefoon of het Centraal Meldpunt Pesten. Is dit lastig, probeer dan hulp te krijgen van iemand die je vertrouwt zoals een familielid of de vertrouwenspersoon op school, is het advies.

Lees alle berichten over de tragische dood van Tharukshan Selvam.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

15-jarige scholier pleegt zelfmoord na pesterijen
Zelfmoord Heerlen (januari 2017)
Overleden Tharukshan (15) was bekend bij instanties
Zelfmoord van Tharukshan (15) houdt Limburg in z'n greep
Scholenkoepel wil grondig onderzoek naar zelfmoord scholier
Overzicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV
Uitgelicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV

Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven zal vrijdag 23 augustus de 29e editie van theaterfestival Cultura Nova openen. De minister zal het startsein geven voor de openingsvoorstelling, een spectaculaire opvoering van Romeo & Julia door Toneelgroep Maastricht in samenwerking met internationale gezelschappen, La Fabrique Royale/Zéro Degré en Groupe F.

Vrijdag vanaf 21:30 live op L1 TV
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen