Overslaan en naar de inhoud gaan

Ongeloof bij Weerter horeca over pittige coronawaarschuwing

Geplaatst opvrijdag 31 juli 2020 - 22:51

Zes horecaondernemers in Weert hebben vrijdagmiddag een coronawaarschuwing van de gemeente Weert ontvangen. Dat laat een woordvoerder van de gemeente vrijdagavond weten.

In de brief staat dat de exploitanten bij de volgende overtreding een boete van maximaal 4.350 euro riskeren. In het weekend van 25 juli hebben buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) controles uitgevoerd in het Weerter uitgaansleven.

Boosheid
Enkele uitbaters uiten hun ongeloof via social media, onder wie John Cardinaal van De Soos aan de Markt in Weert. En op die berichten reageren Weertenaren weer vol onbegrip en boosheid.

Met ons, in Weert
Waar Cardinaal het meest van baalt, is dat het hem niet lukt om met de gemeente te praten over het coronabeleid. "Vertel me waar de verbeterpunten zitten, geef richting", zegt hij. "Met ons, in Weert", verwijst Cardinaal naar de slogan van de gemeente Weert. "Samen krijgen we corona eronder zegt Rutte. Van dat 'samen' merk ik hier in Weert tot mijn spijt weinig."

Zitten
De controle van de boa’s leek vooral gericht te zijn op de vraag of mensen zitten. "Staan mag niet", zegt Cardinaal. "Maar wie stonden er dan? Misschien ben ik dat zelf wel geweest, terwijl ik aan het werk was?" Cardinaal draagt geen bedrijfskleding als hij in de Soos aan het werk is.

Crimineel in eigen stad
"Het is ook niet zo dat ze even een praatje komen maken, als ze komen controleren. Ze kijken, constateren, slaan een kopje koffie af", reageert hij aangeslagen. "En dan krijg je ineens een brief met: de volgende keer kun je een boete van maximaal 4.350 euro tegemoet zien." Hij zegt zich daardoor bijna een crimineel te voelen in zijn eigen stad.

Camerabeelden
Raymond Houben van café De Brouwer op de Oelemarkt heeft eenzelfde verhaal: “De boa’s keken mee op de camerabeelden bij de portier. Ze zagen mensen rondlopen. En dat mag dus niet. Maar als dat nou klanten waren die naar het toilet liepen?” Zijn kroeg is in coronatijd berekend op maximaal honderd gasten. "Buiten stond een rij van 25 mensen te wachten om naar binnen te mogen. En die mensen stonden blijkbaar ook te dicht op elkaar."

Strenger
Ook De Harmonie aan de Muntpromenade heeft een waarschuwingsbrief gehad, zo is te lezen op de Facebookpagina van het café. De kroeg geeft aan voortaan strenger op te treden.

Ambtenaar
Zowel Houben als Cardinaal vindt het jammer dat de brief op vrijdagmiddag om half vijf wordt overhandigd. "Dan kun je dus niks meer doen, want je kunt geen ambtenaar meer bellen", zegt Houben. "Ja het hele weekend op je tenen lopen en maar hopen dat er niks fout gaat." Hij en Cardinaal geven aan dat ze maandag contact opnemen met de gemeente Weert over de gang van zaken.

Niet bewust
In een reactie laat waarnemend burgemeester Ina Leppink via een woordvoerder weten dat de controles steekproefsgewijs zijn en dat er uiteindelijk een keer een waarschuwing volgt. “Als je wilt weten waarom deze brief zo laat op de middag wordt bezorgd, dan moeten we het antwoord schuldig blijven. Dat was zeker niet de intentie en is ook zeker niet bewust gedaan.”

Lachen
Cardinaal zegt er ergens ook wel weer om te kunnen lachen. "We moeten er gewoon met zijn allen het beste van zien te maken in deze coronatijd." Om zijn klanten te wijzen op de controles heeft hij in zijn Soos inmiddels briefjes opgehangen die klanten erop wijzen dat ze moeten blijven zitten. En dat ze op het herentoilet even mogen staan.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen