Overslaan en naar de inhoud gaan

Ongeloof bij Weerter horeca over pittige coronawaarschuwing

Geplaatst opvrijdag 31 juli 2020 - 22:51

Zes horecaondernemers in Weert hebben vrijdagmiddag een coronawaarschuwing van de gemeente Weert ontvangen. Dat laat een woordvoerder van de gemeente vrijdagavond weten.

In de brief staat dat de exploitanten bij de volgende overtreding een boete van maximaal 4.350 euro riskeren. In het weekend van 25 juli hebben buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) controles uitgevoerd in het Weerter uitgaansleven.

Boosheid
Enkele uitbaters uiten hun ongeloof via social media, onder wie John Cardinaal van De Soos aan de Markt in Weert. En op die berichten reageren Weertenaren weer vol onbegrip en boosheid.

Met ons, in Weert
Waar Cardinaal het meest van baalt, is dat het hem niet lukt om met de gemeente te praten over het coronabeleid. "Vertel me waar de verbeterpunten zitten, geef richting", zegt hij. "Met ons, in Weert", verwijst Cardinaal naar de slogan van de gemeente Weert. "Samen krijgen we corona eronder zegt Rutte. Van dat 'samen' merk ik hier in Weert tot mijn spijt weinig."

Zitten
De controle van de boa’s leek vooral gericht te zijn op de vraag of mensen zitten. "Staan mag niet", zegt Cardinaal. "Maar wie stonden er dan? Misschien ben ik dat zelf wel geweest, terwijl ik aan het werk was?" Cardinaal draagt geen bedrijfskleding als hij in de Soos aan het werk is.

Crimineel in eigen stad
"Het is ook niet zo dat ze even een praatje komen maken, als ze komen controleren. Ze kijken, constateren, slaan een kopje koffie af", reageert hij aangeslagen. "En dan krijg je ineens een brief met: de volgende keer kun je een boete van maximaal 4.350 euro tegemoet zien." Hij zegt zich daardoor bijna een crimineel te voelen in zijn eigen stad.

Camerabeelden
Raymond Houben van café De Brouwer op de Oelemarkt heeft eenzelfde verhaal: “De boa’s keken mee op de camerabeelden bij de portier. Ze zagen mensen rondlopen. En dat mag dus niet. Maar als dat nou klanten waren die naar het toilet liepen?” Zijn kroeg is in coronatijd berekend op maximaal honderd gasten. "Buiten stond een rij van 25 mensen te wachten om naar binnen te mogen. En die mensen stonden blijkbaar ook te dicht op elkaar."

Strenger
Ook De Harmonie aan de Muntpromenade heeft een waarschuwingsbrief gehad, zo is te lezen op de Facebookpagina van het café. De kroeg geeft aan voortaan strenger op te treden.

Ambtenaar
Zowel Houben als Cardinaal vindt het jammer dat de brief op vrijdagmiddag om half vijf wordt overhandigd. "Dan kun je dus niks meer doen, want je kunt geen ambtenaar meer bellen", zegt Houben. "Ja het hele weekend op je tenen lopen en maar hopen dat er niks fout gaat." Hij en Cardinaal geven aan dat ze maandag contact opnemen met de gemeente Weert over de gang van zaken.

Niet bewust
In een reactie laat waarnemend burgemeester Ina Leppink via een woordvoerder weten dat de controles steekproefsgewijs zijn en dat er uiteindelijk een keer een waarschuwing volgt. “Als je wilt weten waarom deze brief zo laat op de middag wordt bezorgd, dan moeten we het antwoord schuldig blijven. Dat was zeker niet de intentie en is ook zeker niet bewust gedaan.”

Lachen
Cardinaal zegt er ergens ook wel weer om te kunnen lachen. "We moeten er gewoon met zijn allen het beste van zien te maken in deze coronatijd." Om zijn klanten te wijzen op de controles heeft hij in zijn Soos inmiddels briefjes opgehangen die klanten erop wijzen dat ze moeten blijven zitten. En dat ze op het herentoilet even mogen staan.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl

Meest gelezen