Overslaan en naar de inhoud gaan

Onduidelijkheid rondom terrasregels: gemeenten in overleg

Geplaatst opdonderdag 6 mei 2021 - 12:06

Er is onduidelijkheid over een regel die de overheid oplegt aan eigenaren van terrassen. De regel gaat over ventileren: of de bovenkant van het terras moet open zijn óf drie zijkanten open.

Bij slecht weer mag de luifel dus bijvoorbeeld niet uit (bovenkant niet meer vrij) als het terras ook al schotten aan de zijkant heeft. De Noord- en Midden-Limburgse gemeenten overleggen donderdag gezamenlijk over de handhaving van deze regel.

Waarschuwingen in Echt
Onder andere twee horecaondernemers in Echt kregen een waarschuwing toen ze bij slecht weer de luifel gebruikten, terwijl er ook al schotten aan de zijkant stonden. Ze vinden het gek dat zij een waarschuwing krijgen, terwijl ze zien dat op terrassen in andere gemeenten de luifel wel uit mag, inclusief schotten.

Kritiek op handhaving
Eén van hen, Richard Spronken van Café Oppe Platz, werd vorige week op de vingers getikt door boa's van de gemeente Echt-Susteren vanwege de luifel en sloot zijn terras. Toen hij dat op Facebook communiceerde, waren veel mensen kritisch op de handhaving in de gemeente. "Dit is puur ondernemertje pesten", schrijft Jurgen. "Hebben die nu echt niets beters te doen", reageert Coen.

De gemeente zegt dat er in Echt-Susteren een aantal waarschuwingen zijn gegeven. "Wij voeren uit wat er vanuit de overheid wordt opgelegd", zegt een woordvoerder. Spronken vraagt zich af wat 'open zijkanten' precies betekent: "Er zijn bijvoorbeeld ook collega's die een bloembak aan de zijkant hebben staan, dat zou dus ook niet mogen."

Luifel belangrijk bij slecht weer
Burgemeester Jos Hessels bracht woensdag een bezoek aan de twee op de vingers getikte horecaondernemers. "Hij stond met zijn hoed op ons terras en moest die vasthouden in verband met de wind, dus het ventileerde wel degelijk genoeg", zegt Spronken. "Er zit nog bijna twee meter tussen onze afzetting en de luifel."

Juist die luifel is zo belangrijk met het slechte terrasweer van de afgelopen dagen. Volgens de horecaondernemer heeft het weinig zin om open te gaan bij regenachtig weer als er mensen worden natgeregend op het terras.

Terras gesloten bij regen
Eetcafé 't Genot in Echt zag zich genoodzaakt om dinsdag zelfs helemaal te sluiten. Ook die zaak kreeg een waarschuwing en mag de luifel niet meer gebruiken, totdat er meer duidelijkheid is over de regel. "Als je helemaal natregent, kun je beter dicht blijven", zegt eigenaar Maurice Veugen. "Als je toch open zou gaan, had je meer kosten."

Burgemeester Hessels zal zijn ervaringen donderdag delen in het overleg met andere burgemeesters en de voorzitter van de Veiligheidsregio Limburg-Noord. De bedoeling is dat de gemeenten samen kijken hoe ze de regels gaan interpreteren.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Het gebak wordt tijdens de radio-uitzending van Plat-eweg live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen