Overslaan en naar de inhoud gaan

Onduidelijkheid rond nieuwe regels voor grensverkeer België

Geplaatst opdinsdag 26 januari 2021 - 13:09

Burgemeester Johan Tollenaere van Maaseik krijgt veel vragen over de nieuwe regels voor het grensverkeer. Vanaf woensdag zijn niet-essentiële reizen namelijk verboden voor iedereen die vanuit en naar België reist.

De Belgische overheid maakt een uitzondering voor inwoners van grensregio's. "Mag iemand uit Echt-Susteren wel komen tanken en uit Sittard-Geleen niet?", vraagt Tollenaere zich af. Wie zich vanuit en naar België verplaatst, moet vanaf woensdag ook een 'verklaring op eer' op zak hebben. Dat formulier is dinsdagmiddag rond 13:00 uur nog niet te raadplegen op de website van de Belgische overheid.

Veel vragen
"Het is onvoorstelbaar. Ik krijg massaal vragen van mensen", zegt de burgervader van Maaseik. De overheid heeft de uitzonderingen een dag voor het ingaan van de regels nog niet bekendgemaakt. "We weten niet wat bij kort grensverkeer hoort en hoe we dat moeten controleren. Mogen mensen aan de grens naar een winkel of tankstation? Mogen mensen hier naar het trimsalon komen, valt dat onder zorg voor dieren?", somt Tollenaere zijn vragen op. Volgens hem wacht zijn politiekorps ook nog op informatie.

Volgens burgemeester Raf Terwingen van Maasmechelen zijn de echte uitzonderingen wel duidelijk. "Dat is familiaal bezoek, werk, co-ouderschap", zo somt hij een paar voorbeelden op. "Het gebeurt vaker dat iets wordt aangekondigd in een persconferentie en de juridische vertaling anders blijkt te zijn. Dat moet men nog even afwachten."

Steekproeven
De Maaseikse burgemeester laat in ieder geval weten dat er geen grenscontroles gaan komen. Volgens Tollenaere zal de politie steekproeven houden om te controleren op de reisbewegingen van mensen. Daarbij wordt niet alleen naar gele kentekens gekeken. De bedoeling is volgens hem dat ook de Belgen die bijvoorbeeld terugkomen van een skireis uit Zwitserland worden gecheckt. Ook in Maasmechelen blijft het bij steekproeven.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl

Meest gelezen