Overslaan en naar de inhoud gaan

Onduidelijkheid over anderhalve meter bij Toverland

Geplaatst opdinsdag 4 augustus 2020 - 13:48

Het is onduidelijk of het loslaten van de anderhalve meter-regel in enkele attracties van Toverland daadwerkelijk is toegestaan. De Veiligheidsregio ontkent stellig dat Toverland mag afwijken van de regels, maar volgens het park en burgemeester Ryan Palmen zijn er wel degelijk afspraken gemaakt.

Toverland gaf dinsdagochtend aan groen licht van Veiligheidsregio Limburg-Noord te hebben gekregen voor een proef waarbij alle karretjes van enkele attracties gevuld mogen worden, ook al wordt daarmee de anderhalve meter-regel geschonden.

Lees ook: 'Toverland mag anderhalve meter loslaten als proef'

Kortere wachtrij
Het park wil daarmee zorgen voor een betere doorstroming van bezoekers en de wachttijd in de rij verkorten. Juist omdat mensen in een wachtrij het niet altijd even nauw nemen met het houden van voldoende afstand.

Anderhalve meter
De Veiligheidsregio ontkent echter dat er een proef is. "Anderhalve meter is anderhalve meter, daar gaan we niet van afwijken", zei een woordvoerder van de veiligheidsregio dinsdagmiddag. "Dat zijn regels die gelden voor heel Nederland, ook voor Noord-Limburg. Het is aan de gemeente Horst aan de Maas om daarop te controleren."

Burgemeester Ryan Palmen van Horst aan de Maas bevestigt het verhaal van Toverland. Hij is afgelopen dinsdag in het park geweest en heeft inderdaad geconstateerd dat de wachtrijen lang zijn. "Mensen staan daar soms een uur lang bij elkaar." Dat zorgt volgens Palmen voor onveilige situaties. "Een oplossing daarvoor is het optimaliseren van het aantal personen tegelijkertijd in de attractie."

1.35 meter afstand
"Heel concreet betekent dat in het geval van bijvoorbeeld de attractie Troy dat je op 1.35 meter afstand van elkaar zit, één minuut lang tijdens een ritje van 80 kilometer per uur", legt Palmen uit. Dat kan ertoe leiden dat een wachtrij van 60 minuten teruggebracht wordt naar een wachttijd van 15 tot 20 minuten. "En omdat mensen in de wachtrij ook niet altijd even goed afstand houden, is het verstandig om die periode zo kort mogelijk te houden.

Een week proberen
Volgens Palmen is er daarom met het park afgesproken dat enkele attracties deze week helemaal gevuld mogen worden. Aan het eind van de week wordt er dan geëvalueerd of de maatregel voor het gewenste effect zorgt en of de mensen zich ook daadwerkelijk veilig voelen als ze op 1.35 meter afstand van elkaar zitten. Hierbij is ook de voorzitter van de Veiligheidsregio betrokken geweest.

Het gaat volgens Palmen niet om een officiële proef, maar om een soort test. Als de maatregel werkt, dan wordt er met de Veiligheidsregio besproken of het officieel gemaakt kan worden.

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen