Overslaan en naar de inhoud gaan

Onduidelijkheid over anderhalve meter bij Toverland

Geplaatst opdinsdag 4 augustus 2020 - 13:48

Het is onduidelijk of het loslaten van de anderhalve meter-regel in enkele attracties van Toverland daadwerkelijk is toegestaan. De Veiligheidsregio ontkent stellig dat Toverland mag afwijken van de regels, maar volgens het park en burgemeester Ryan Palmen zijn er wel degelijk afspraken gemaakt.

Toverland gaf dinsdagochtend aan groen licht van Veiligheidsregio Limburg-Noord te hebben gekregen voor een proef waarbij alle karretjes van enkele attracties gevuld mogen worden, ook al wordt daarmee de anderhalve meter-regel geschonden.

Lees ook: 'Toverland mag anderhalve meter loslaten als proef'

Kortere wachtrij
Het park wil daarmee zorgen voor een betere doorstroming van bezoekers en de wachttijd in de rij verkorten. Juist omdat mensen in een wachtrij het niet altijd even nauw nemen met het houden van voldoende afstand.

Anderhalve meter
De Veiligheidsregio ontkent echter dat er een proef is. "Anderhalve meter is anderhalve meter, daar gaan we niet van afwijken", zei een woordvoerder van de veiligheidsregio dinsdagmiddag. "Dat zijn regels die gelden voor heel Nederland, ook voor Noord-Limburg. Het is aan de gemeente Horst aan de Maas om daarop te controleren."

Burgemeester Ryan Palmen van Horst aan de Maas bevestigt het verhaal van Toverland. Hij is afgelopen dinsdag in het park geweest en heeft inderdaad geconstateerd dat de wachtrijen lang zijn. "Mensen staan daar soms een uur lang bij elkaar." Dat zorgt volgens Palmen voor onveilige situaties. "Een oplossing daarvoor is het optimaliseren van het aantal personen tegelijkertijd in de attractie."

1.35 meter afstand
"Heel concreet betekent dat in het geval van bijvoorbeeld de attractie Troy dat je op 1.35 meter afstand van elkaar zit, één minuut lang tijdens een ritje van 80 kilometer per uur", legt Palmen uit. Dat kan ertoe leiden dat een wachtrij van 60 minuten teruggebracht wordt naar een wachttijd van 15 tot 20 minuten. "En omdat mensen in de wachtrij ook niet altijd even goed afstand houden, is het verstandig om die periode zo kort mogelijk te houden.

Een week proberen
Volgens Palmen is er daarom met het park afgesproken dat enkele attracties deze week helemaal gevuld mogen worden. Aan het eind van de week wordt er dan geëvalueerd of de maatregel voor het gewenste effect zorgt en of de mensen zich ook daadwerkelijk veilig voelen als ze op 1.35 meter afstand van elkaar zitten. Hierbij is ook de voorzitter van de Veiligheidsregio betrokken geweest.

Het gaat volgens Palmen niet om een officiële proef, maar om een soort test. Als de maatregel werkt, dan wordt er met de Veiligheidsregio besproken of het officieel gemaakt kan worden.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen