Overslaan en naar de inhoud gaan

Onderzoeksraad: Veiligheid Chemelot moet beter

Geplaatst opdonderdag 21 juni 2018 - 10:00

De veiligheid op chemiepark Chemelot in Sittard-Geleen is te veel versnipperd, en moet worden aangepast aan de ambities.

Dat concludeert de Onderzoeksraad voor Veiligheid na uitgebreid onderzoek.

Volgens een donderdagochtend gepresenteerd rapport vereist de enorme groei van het industriecomplex een hoger veiligheidsniveau. Ook de ligging dichtbij verschillende woonwijken en het grote aantal mensen dat werkt op het terrein vereist verbetering van de veiligheid.

Tjibbe Joustra van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over het onderzoek.
Video: L1 / 1Limburg

Veiligheid en toezicht
De Onderzoeksraad heeft afgelopen maanden gekeken hoe de beheersing van de veiligheid op Chemelot is georganiseerd, zowel bij de afzonderlijke bedrijven als op het overkoepelende niveau. Ook is onderzocht hoe het staat met het toezicht vanuit de overheid op de bedrijven en het totale complex.

Incidenten
Directe aanleiding voor het onderzoek is een brand bij onderhoudswerkzaamheden aan een naftakraker in december 2016. Twee medewerkers raakten zwaargewond en een van hen kwam te overlijden. In het onderzoek werd ook gekeken na drie andere incidenten in dat jaar, waarbij gevaarlijke stoffen werden uitgestoten.

Lees ook: Onderzoeksrapport Chemelot: wat is er aan de hand?

Animatie van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over het onderzoek naar Chemelot.
Copyright luchtbeelden: Aerophoto Schiphol

Inspectie niet op orde
De Onderzoeksraad concludeert dat de inspectie en het onderhoud in de fabrieken niet altijd op orde is. Ook werden werkinstructies niet nageleefd en was er onvoldoende aandacht voor mogelijke risico's.

Oude fabrieken
Daarnaast waarschuwt het rapport ook voor de leeftijd van de fabrieken. 'De meerderheid van de fabrieken is ontworpen in de jaren '60 en '70 van de vorige eeuw. Er vinden onderhoud en inspecties plaats, maar er is te weinig aandacht voor het systematisch verbeteren van de fabrieken naar de huidige inzichten', aldus het rapport.

"Installaties moeten onderhouden worden en dat gebeurt ook", zegt Tjibbe Joustra van de OVV. "Maar op een gegeven moment zijn de installaties gedateerd." Over de fatale brand bij SABIC zegt hij: "Als de volgende generatie installaties daar had gestaan was dat ongeval in deze vorm niet gebeurd. Het is gekomen doordat stoffen door een afsluiter ontsnapten waarvan men niet van verwachtten dat die daar aanwezig zouden zijn."

Lees ook: Zo heeft chemiepark Chemelot de veiligheid geregeld

Video: L1 / 1Limburg

Koepel
Een probleem bij Chemelot is verder dat de risicobeheersing op het terrein de verantwoordelijkheid is van de 150 bedrijven, die vooral willen voldoen aan de bestaande veiligheidsregels. Er is volgens de Onderzoeksraad geen overkoepelende visie voor het hele chemiepark. De raad vindt dat er meer samengewerkt moet worden tussen de bedrijven zodat de veiligheid structureel verbeterd kan worden. Dat zou volgens het rapport ook passen bij de ambities van Chemelot om uit verder uit te groeien.

Provincie
Omdat het terrein wordt omringd door woonwijken en vanwege het grote aantal mensen op het terrein vindt de Raad dat er hoge eisen gesteld moeten worden aan de veiligheid op Chemelot. Daarvoor is volgens het onderzoek ook een rol weggelegd voor de provincie, die samen met de gemeenten ervoor moet zorgen dat er een uitgebreide visie voor de veiligheid moet komen. Die veiligheidsvisie is nodig om verdere besluiten aan te toetsen, zoals verdere vergunningen of eventuele uitbreidingen van het chemiepark.

Samenwerking
De Onderzoeksraad vindt het overigens geen probleem dat alle bedrijven op Chemelot samenvallen onder één omgevingsvergunning. Op die manier is de samenwerking tussen de verschillende bedrijven binnen het chemiecluster beter te regelen dan als elk bedrijf zijn eigen vergunning zou hebben.

Gouverneur Theo Bovens reageert namens de provincie op het rapport.
Video: L1 / 1Limburg
Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
L1mburg Centraal dagelijks 17:30 op L1 TV

Ons nieuws, jouw verhaal.

Vaste presentatoren van L1mburg Centraal zijn afwisselend Cyriel Heuts, Kirsten Paulus, Bas van Mulken en Wouter Nelissen.

Bekijk hier de uitzendingen

Meest gelezen