Overslaan en naar de inhoud gaan

Onderzoeksbureaus hebben handen vol aan PFAS

Geplaatst opdinsdag 12 november 2019 - 17:06

Bedrijven die milieumonsters nemen van grond hebben het zeer druk. Dat komt door de nieuwe PFAS-normen die in oktober zijn ingegaan.

Joep Beugels en Maurice Witteveen zijn in de Landgraafse wijk Schaesberg met een grondboor in de weer. "We zijn met een grondboring bezig om te kijken hoe de bodemkwaliteit is", ligt Beugels toe. "We doen dat tot een diepte van 3 meter."

Strengere normen
Het duo merkt dat het drukker is dan normaal. Beugels en Witteveen werken voor ingenieursbureau Geonius uit Geleen. Volgens Marcel Stienstra van het bedrijf is aan het einde van het jaar altijd druk. Maar dit jaar is het nog drukker. "Door de nieuwe, strengere normen voor PFAS moeten we veel onderzoeken die we voor 1 oktober hebben gedaan, opnieuw doen", verklaart hij. "Want bij eerdere onderzoeken is PFAS niet meegenomen. Nu zijn die gegevens wel nodig." Dat betekent extra werk voor het bedrijf en extra kosten voor de klant. "Daar staat tegenover dat veel projecten stilliggen door de stikstofcrisis. Anders hadden we het nog veel drukker."

Schadelijk
Sinds 1 oktober zijn de normen voor PFAS aangescherpt. Sindsdien mag in 1 kilo grond nog maar 0,1 microgram van PFAS zitten. Dat is een verzamelnaam voor zo'n 6000 stoffen. Die stoffen zijn door de mens gemaakt en zitten in onder andere koekenpannen en kleding. De stoffen worden niet afgebroken door de natuur en kunnen schadelijk zijn voor de mens.

Jas uit
Beugels en Witteveen zijn nu extra op hun hoede. "Bijvoorbeeld regenjassen, die doen we nu niet meer aan als we monsters van grond nemen", verklaart het duo. "Want op een regenjas zit ook PFAS. Dat kan leiden tot vervuiling van het monster. Dat willen we natuurlijk niet hebben." Want een te hoge waarde heeft grote consequenties voor de klant. Dan mag de grond niet afgevoerd worden. Hierdoor zijn al veel bouwprojecten stil komen te liggen.

Lees ook: Bouwsector: 'PFAS groter probleem dan stikstof'

Laboratoria
De grondmonsters in Landgraaf worden in potjes gedaan. Vervolgens worden de codes op de potjes gescand en dat wordt verstuurd naar een laboratorium. Daar wordt het onderzocht. In Nederland zijn maar drie laboratoria die het onderzoek mogen doen. En dat knelt. "Het duurde soms drie tot vier weken voordat we de resultaten kregen", zegt Stienstra. "Maar de laboratoria hebben opgeschaald en de wachttijd is gelukkig teruggelopen tot een paar dagen."

Stress
Vooral voor de particulier is dat belangrijk, stelt Stienstra. "Grote aannemers weten wat er gebeurt. Maar bij particulieren kan het leiden tot stress", merkt hij. "Ze vragen zich dan af: wat nu?"

Hogere waarde
Ondertussen zoekt het kabinet nog steeds naar een oplossing voor de PFAS-crisis. Volgens Stienstra moeten de normen bijgesteld worden. "Een iets hogere waarde zou al fijn zijn", stelt hij. "Dan wordt in ieder geval niet al het grondverzet belemmerd, zoals nu het geval is. Dan kunnen onze klanten weer verder met bouwen." Door de stikstof- en PFAS-crisis is veel werk in de bouw stil komen te liggen. De bouwsector trok daarom eerder naar Den Haag. De sector eist dat het kabinet maatregelen neemt zodat er weer gebouwd kan worden.

Lees ook: Waarom gaat de bouwsector op de barricade?

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Jouw videoboodschap op L1 TV.

Stuur je zelfgemaakte video via Whatsapp naar 06 44 76 71 57.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Uitgelicht
Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV

Wie wil jij een hart onder de riem steken? Stuur je filmpje naar L1 TV via Whatsapp naar 06 44 76 71 57.

De videoboodschappen worden gedurende de hele dag op L1 TV uitgezonden.

Voor je opa, oma, familie of vrienden...
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:40 op L1 TV
AvondGasten: corona in Limburg
Uitgelicht
AvondGasten: corona in Limburg

L1 gaat in samenwerking met Zuyderland en andere Limburgse zorginstellingen een extra programma uitzenden waarbij we ingaan op vragen rond het coronavirus.

Er zullen medische experts aanschuiven antwoord geven op de belangrijkste zaken in de bestrijding van het virus. Daarbij geven ze ook preventietips, lichten ze maatregelen toe in hun eigen instellingen en beantwoorden ze de belangrijkste vragen van de kijkers.

Iedere avond om 18:00 op L1 TV, met een herhaling om 21:00.

Stel hier je vraag over corona
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen