Overslaan en naar de inhoud gaan

Onderzoekers UM ontdekken oorzaak hoge bloeddruk

Geplaatst opwoensdag 11 november 2020 - 11:46

Een internationaal team wetenschappers onder leiding van onderzoekers van de Universiteit Maastricht (UM) heeft een belangrijke oorzaak van hoge bloeddruk ontdekt. Een eiwit verstoort het mechanisme dat mensen daartegen beschermt.

Ook ontdekte het team dat die oorzaak met bestaande medicatie bestreden kan worden.

In de war
In het lichaam zit een mechanisme dat mensen beschermt tegen trombose en vernauwing van de bloedvaten. Patiënten met een hoge bloeddruk hebben een bepaald eiwit in hun bloed. Dat eiwit veroorzaakt een reactie die het beschermingsmechanisme in de war schopt.

Hartfalen
Mensen met een hoge bloeddruk hebben een hoger risico op een hartinfarct, beroerte of hartfalen. Het is een van de belangrijkste doodsoorzaken of oorzaken van blijvend letsel in de wereld. In 95 procent van de gevallen is de oorzaak van hoge bloeddruk onbekend.

Daarom krijgen patiënten vaak medicijnen die de bloedvaten wijder openzetten. Zo worden alleen de symptomen bestreden en kampen patiënten op de lange termijn met de gevolgen. Bestaande geneesmiddelen kunnen de oorzaak van hoge bloeddruk die nu ontdekt is bestrijden.

Financiering
Het onderzoeksteam wacht nog op goedkeuring van de financiering. Daarmee kunnen de wetenschappers de doeltreffendheid van de behandeling testen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen