Overslaan en naar de inhoud gaan

Onderzoekers UM ontdekken oorzaak hoge bloeddruk

Geplaatst opwoensdag 11 november 2020 - 11:46

Een internationaal team wetenschappers onder leiding van onderzoekers van de Universiteit Maastricht (UM) heeft een belangrijke oorzaak van hoge bloeddruk ontdekt. Een eiwit verstoort het mechanisme dat mensen daartegen beschermt.

Ook ontdekte het team dat die oorzaak met bestaande medicatie bestreden kan worden.

In de war
In het lichaam zit een mechanisme dat mensen beschermt tegen trombose en vernauwing van de bloedvaten. Patiënten met een hoge bloeddruk hebben een bepaald eiwit in hun bloed. Dat eiwit veroorzaakt een reactie die het beschermingsmechanisme in de war schopt.

Hartfalen
Mensen met een hoge bloeddruk hebben een hoger risico op een hartinfarct, beroerte of hartfalen. Het is een van de belangrijkste doodsoorzaken of oorzaken van blijvend letsel in de wereld. In 95 procent van de gevallen is de oorzaak van hoge bloeddruk onbekend.

Daarom krijgen patiënten vaak medicijnen die de bloedvaten wijder openzetten. Zo worden alleen de symptomen bestreden en kampen patiënten op de lange termijn met de gevolgen. Bestaande geneesmiddelen kunnen de oorzaak van hoge bloeddruk die nu ontdekt is bestrijden.

Financiering
Het onderzoeksteam wacht nog op goedkeuring van de financiering. Daarmee kunnen de wetenschappers de doeltreffendheid van de behandeling testen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl

Meest gelezen