Overslaan en naar de inhoud gaan

Onderzoekers UM ontdekken oorzaak hoge bloeddruk

Geplaatst opwoensdag 11 november 2020 - 11:46

Een internationaal team wetenschappers onder leiding van onderzoekers van de Universiteit Maastricht (UM) heeft een belangrijke oorzaak van hoge bloeddruk ontdekt. Een eiwit verstoort het mechanisme dat mensen daartegen beschermt.

Ook ontdekte het team dat die oorzaak met bestaande medicatie bestreden kan worden.

In de war
In het lichaam zit een mechanisme dat mensen beschermt tegen trombose en vernauwing van de bloedvaten. Patiënten met een hoge bloeddruk hebben een bepaald eiwit in hun bloed. Dat eiwit veroorzaakt een reactie die het beschermingsmechanisme in de war schopt.

Hartfalen
Mensen met een hoge bloeddruk hebben een hoger risico op een hartinfarct, beroerte of hartfalen. Het is een van de belangrijkste doodsoorzaken of oorzaken van blijvend letsel in de wereld. In 95 procent van de gevallen is de oorzaak van hoge bloeddruk onbekend.

Daarom krijgen patiënten vaak medicijnen die de bloedvaten wijder openzetten. Zo worden alleen de symptomen bestreden en kampen patiënten op de lange termijn met de gevolgen. Bestaande geneesmiddelen kunnen de oorzaak van hoge bloeddruk die nu ontdekt is bestrijden.

Financiering
Het onderzoeksteam wacht nog op goedkeuring van de financiering. Daarmee kunnen de wetenschappers de doeltreffendheid van de behandeling testen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie

Meest gelezen