Overslaan en naar de inhoud gaan

Onderzoekers: 'Groei MAA kost Zuid-Limburg toerisme'

Geplaatst opdonderdag 26 november 2020 - 13:00

Het luchtverkeer van en naar Maastricht Aachen Airport (MAA) is volgens onderzoekers een serieuze bedreiging voor Zuid-Limburg als toeristische bestemming.

Bij verdere groei van het aantal vluchten zou dit de Zuid-Limburgse economie direct 23 tot 70 miljoen euro per jaar gaan kosten. Dat stellen onderzoekers van de Breda University in het rapport 'Impact van Luchtvaartgeluid op Toerisme en Recreatie'.

Dat komt volgens de onderzoekers doordat toeristen niet meer komen vanwege geluidsoverlast. Indirect kan de schade oplopen tot zo'n 140 miljoen euro.

'Green destination'
Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van Koninklijke Horeca Nederland, HISWA/Recron, Visit Zuid-Limburg en de zestien gemeenten in het Heuvelland. Die gemeenten willen van Zuid-Limburg graag een zogenoemde 'Green Destination' maken.

Het gros van de toeristen in Zuid-Limburg zou komen voor de natuur, rust en ruimte. Mocht MAA haar huidige vergunning volledig gaan benutten tot ruim 19.000 vluchten, dan kan dat al leiden tot een miljoenenschade. Op dit moment zijn er vanaf MAA zo'n 7000 vliegbewegingen per jaar. De onderzoekers concluderen dat de 'rustzoekende verblijfstoerist dreigt af te haken.'

Geluidsoverlast

Bij 19.000 vluchten zou zo'n 20 tot 30 procent van de toeristen hinder kunnen ervaren. Daarvan zou ongeveer de helft een volgende keer niet meer terugkomen naar Zuid-Limburg. Verder stellen de onderzoekers dat zo'n 70 procent van de toeristen geen locatie in het Heuvelland zou boeken als er op beoordelingssites melding wordt gemaakt van geluidsoverlast. Tegelijkertijd geeft slechts vier tot acht procent van de ondervraagden aan via social media melding te maken van geluidsoverlast.

Verder schetsen de onderzoekers een neerwaartse spiraal voor het gebied als leefomgeving. Minder toeristische (belasting)inkomsten kan ook leiden tot een achteruitgang van de regio. Want minder toerisme en minder geld leiden tot minder investeringen en achteruitgang van de voorzieningen.

Wielrenners
In het rapport wordt alleen gekeken naar de luchtbewegingen. De onderzoekers merken daarbij op dat andere aanvliegroutes, waarbij het Heuvelland wordt vermeden, de schade mogelijk kunnen beperken. Het effect van bijvoorbeeld motoren, wielrenners of grote groepen wandelaars is niet onderzocht.

Uitvoerig
De provincie heeft eerder oud-staatssecretaris Pieter van Geel gevraagd uitvoerig onderzoek te doen naar alle plus- en minpunten rondom Maastricht Aachen Airport en een mogelijke verdere groei. Hij deed eerder dergelijke onderzoeken rondom Schiphol en luchthaven Eindhoven. Naar verwachting komt Van Geel eind dit jaar nog met zijn bevindingen over MAA.

Lees ook: Oud-staatssecretaris gaat advies opstellen over MAA

Boterham verdienen
Uit een woensdag verschenen rapport van onderzoeksbureau Ecorys blijkt dat in de regio 1760 mensen een baan hebben op of rond MAA. Als alle banen, ook elders in het land, worden meegerekend, komt het bureau op bijna 2500 werknemers die een boterham verdienen aan de luchthaven.

Lees ook: Onderzoek: forse groei van MAA is mogelijk

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Speel mee met de Limburgse muziekquiz vanuit je eigen woonkamer!

De L1mbo Top 100 van komende Hemelvaartsdag heeft een zilveren randje. Het is namelijk de 25ste keer dat de lijst samengesteld wordt. “Dit zilveren jubileum laten we niet zomaar voorbijgaan”, zo vertelt programmamaker Henk Hover. “Er komt op L1 TV een L1mbo Top 100 kwis én een muziekprogramma vol weetjes en achtergronden rond het fenomeen L1mbo Top 100.”

Op zaterdag 8 mei presenteren Ruud Kleinen en Rian Moonen de L1mbo Top 100 ThoesQuiz, waaraan honderden Limburgers vanuit thuis kunnen deelnemen!

Wie wordt de Limburgse muziekkenner van het jaar? We spelen de meest uiteenlopende muziekvragen. En je kunt thuis meespelen vanaf je eigen bank.

Speel zaterdag 8 mei mee!
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen