Overslaan en naar de inhoud gaan

Onderzoekers: 'Groei MAA kost Zuid-Limburg toerisme'

Geplaatst opdonderdag 26 november 2020 - 13:00

Het luchtverkeer van en naar Maastricht Aachen Airport (MAA) is volgens onderzoekers een serieuze bedreiging voor Zuid-Limburg als toeristische bestemming.

Bij verdere groei van het aantal vluchten zou dit de Zuid-Limburgse economie direct 23 tot 70 miljoen euro per jaar gaan kosten. Dat stellen onderzoekers van de Breda University in het rapport 'Impact van Luchtvaartgeluid op Toerisme en Recreatie'.

Dat komt volgens de onderzoekers doordat toeristen niet meer komen vanwege geluidsoverlast. Indirect kan de schade oplopen tot zo'n 140 miljoen euro.

'Green destination'
Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van Koninklijke Horeca Nederland, HISWA/Recron, Visit Zuid-Limburg en de zestien gemeenten in het Heuvelland. Die gemeenten willen van Zuid-Limburg graag een zogenoemde 'Green Destination' maken.

Het gros van de toeristen in Zuid-Limburg zou komen voor de natuur, rust en ruimte. Mocht MAA haar huidige vergunning volledig gaan benutten tot ruim 19.000 vluchten, dan kan dat al leiden tot een miljoenenschade. Op dit moment zijn er vanaf MAA zo'n 7000 vliegbewegingen per jaar. De onderzoekers concluderen dat de 'rustzoekende verblijfstoerist dreigt af te haken.'

Geluidsoverlast

Bij 19.000 vluchten zou zo'n 20 tot 30 procent van de toeristen hinder kunnen ervaren. Daarvan zou ongeveer de helft een volgende keer niet meer terugkomen naar Zuid-Limburg. Verder stellen de onderzoekers dat zo'n 70 procent van de toeristen geen locatie in het Heuvelland zou boeken als er op beoordelingssites melding wordt gemaakt van geluidsoverlast. Tegelijkertijd geeft slechts vier tot acht procent van de ondervraagden aan via social media melding te maken van geluidsoverlast.

Verder schetsen de onderzoekers een neerwaartse spiraal voor het gebied als leefomgeving. Minder toeristische (belasting)inkomsten kan ook leiden tot een achteruitgang van de regio. Want minder toerisme en minder geld leiden tot minder investeringen en achteruitgang van de voorzieningen.

Wielrenners
In het rapport wordt alleen gekeken naar de luchtbewegingen. De onderzoekers merken daarbij op dat andere aanvliegroutes, waarbij het Heuvelland wordt vermeden, de schade mogelijk kunnen beperken. Het effect van bijvoorbeeld motoren, wielrenners of grote groepen wandelaars is niet onderzocht.

Uitvoerig
De provincie heeft eerder oud-staatssecretaris Pieter van Geel gevraagd uitvoerig onderzoek te doen naar alle plus- en minpunten rondom Maastricht Aachen Airport en een mogelijke verdere groei. Hij deed eerder dergelijke onderzoeken rondom Schiphol en luchthaven Eindhoven. Naar verwachting komt Van Geel eind dit jaar nog met zijn bevindingen over MAA.

Lees ook: Oud-staatssecretaris gaat advies opstellen over MAA

Boterham verdienen
Uit een woensdag verschenen rapport van onderzoeksbureau Ecorys blijkt dat in de regio 1760 mensen een baan hebben op of rond MAA. Als alle banen, ook elders in het land, worden meegerekend, komt het bureau op bijna 2500 werknemers die een boterham verdienen aan de luchthaven.

Lees ook: Onderzoek: forse groei van MAA is mogelijk

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Amstel Gold Race Weekend bij L1

Zaterdag 17 april en zondag 18 april is het genieten geblazen voor alle wielerliefhebbers.

De Amstel Gold Race gaat door! En het gaat een heel bijzondere editie worden. Zonder publiek. Reden genoeg om je thuis voor de buis een weekend lang te verwennen vol prachtige beelden rond de wielerklassieker!

Bekijk hier de complete programmagids
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het populaire dagelijkse L1-programma "Limburg in Beweging" is er van maandag tot en met vrijdag om 10:00 op L1 TV. De serie is erop gericht om te voorkomen dat de conditie van Limburgers sterk achteruit gaat nu ze vanwege de coronacrisis veel binnen moeten zitten. De oefeningen zijn zowel geschikt voor ouderen als ‘oudere jongeren’.

Alles over Limburg in Beweging

Meest gelezen