Overslaan en naar de inhoud gaan

Onderzoekers: 'Groei MAA kost Zuid-Limburg toerisme'

Geplaatst opdonderdag 26 november 2020 - 13:00

Het luchtverkeer van en naar Maastricht Aachen Airport (MAA) is volgens onderzoekers een serieuze bedreiging voor Zuid-Limburg als toeristische bestemming.

Bij verdere groei van het aantal vluchten zou dit de Zuid-Limburgse economie direct 23 tot 70 miljoen euro per jaar gaan kosten. Dat stellen onderzoekers van de Breda University in het rapport 'Impact van Luchtvaartgeluid op Toerisme en Recreatie'.

Dat komt volgens de onderzoekers doordat toeristen niet meer komen vanwege geluidsoverlast. Indirect kan de schade oplopen tot zo'n 140 miljoen euro.

'Green destination'
Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van Koninklijke Horeca Nederland, HISWA/Recron, Visit Zuid-Limburg en de zestien gemeenten in het Heuvelland. Die gemeenten willen van Zuid-Limburg graag een zogenoemde 'Green Destination' maken.

Het gros van de toeristen in Zuid-Limburg zou komen voor de natuur, rust en ruimte. Mocht MAA haar huidige vergunning volledig gaan benutten tot ruim 19.000 vluchten, dan kan dat al leiden tot een miljoenenschade. Op dit moment zijn er vanaf MAA zo'n 7000 vliegbewegingen per jaar. De onderzoekers concluderen dat de 'rustzoekende verblijfstoerist dreigt af te haken.'

Geluidsoverlast

Bij 19.000 vluchten zou zo'n 20 tot 30 procent van de toeristen hinder kunnen ervaren. Daarvan zou ongeveer de helft een volgende keer niet meer terugkomen naar Zuid-Limburg. Verder stellen de onderzoekers dat zo'n 70 procent van de toeristen geen locatie in het Heuvelland zou boeken als er op beoordelingssites melding wordt gemaakt van geluidsoverlast. Tegelijkertijd geeft slechts vier tot acht procent van de ondervraagden aan via social media melding te maken van geluidsoverlast.

Verder schetsen de onderzoekers een neerwaartse spiraal voor het gebied als leefomgeving. Minder toeristische (belasting)inkomsten kan ook leiden tot een achteruitgang van de regio. Want minder toerisme en minder geld leiden tot minder investeringen en achteruitgang van de voorzieningen.

Wielrenners
In het rapport wordt alleen gekeken naar de luchtbewegingen. De onderzoekers merken daarbij op dat andere aanvliegroutes, waarbij het Heuvelland wordt vermeden, de schade mogelijk kunnen beperken. Het effect van bijvoorbeeld motoren, wielrenners of grote groepen wandelaars is niet onderzocht.

Uitvoerig
De provincie heeft eerder oud-staatssecretaris Pieter van Geel gevraagd uitvoerig onderzoek te doen naar alle plus- en minpunten rondom Maastricht Aachen Airport en een mogelijke verdere groei. Hij deed eerder dergelijke onderzoeken rondom Schiphol en luchthaven Eindhoven. Naar verwachting komt Van Geel eind dit jaar nog met zijn bevindingen over MAA.

Lees ook: Oud-staatssecretaris gaat advies opstellen over MAA

Boterham verdienen
Uit een woensdag verschenen rapport van onderzoeksbureau Ecorys blijkt dat in de regio 1760 mensen een baan hebben op of rond MAA. Als alle banen, ook elders in het land, worden meegerekend, komt het bureau op bijna 2500 werknemers die een boterham verdienen aan de luchthaven.

Lees ook: Onderzoek: forse groei van MAA is mogelijk

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen