Overslaan en naar de inhoud gaan

Onderzoeker: 'Zes jaar geleden een volstrekte fantasie'

Geplaatst opdonderdag 3 mei 2018 - 7:20

Prof. Dr. Clemens van Blitterswijk, onderzoeker van het MERLN Instituut van de Universiteit van Maastricht, zegt dat de wetenschappers met het creëren van embryo-achtige structuren zonder daarbij een zaad- en eicel te versmelten een maatschappelijke discussie willen losmaken.

"We willen graag een maatschappelijk debat ontketenen over de wenselijkheid van wat we ontdekt hebben en waaraan wij nu verder werken. Iets met wellicht grote gevolgen voor de samenleving", zegt hij donderdag in De Telegraaf over het baanbrekende onderzoek.

Geen natuurlijke voortplanting
Voor het nabootsen van het embryo hebben de onderzoekers stamcellen van muizen gebruikt en deze in de baarmoeder van een muis geplaatst. En zo hebben ze beginnende embryo's kunnen maken, zonder dat die ontstonden door natuurlijke voortplanting.

Lees ook: Maastrichtse onderzoekers creëren leven zonder zaad- en eicel

'Embryo-achtige structuren'
In Nederland is het doorgaans verboden om menselijke embryo's te maken voor doelen anders dan voortplanting. Medisch-ethicus Guido de Wert, ook verbonden aan de Maastrichtse universiteit, weet dat sommige betrokken onderzoekers spreken over 'embryo-achtige structuren' om de embryo-discussie te vermijden.

Controversieel
"Sommige onderzoekers zeggen: wij willen dit wetenschappelijk onderzoek ook gaan doen in een humaan model, dus met menselijke embryo’s of embryo-achtige structuren", aldus De Wert. "Maar dit is een heel controversieel gebied. Onderzoek met menselijke embryo’s wordt slechts onder strenge voorwaarden toegelaten, omdat embryo’s een zekere mate van bescherming verdienen."

Volstrekte fantasie
Het is duidelijk dat de euforische Van Blitterswijk stiekem op een sneeuwbaleffect hoopt. "Zes jaar geleden was wat wij nu hebben ontdekt – een zoogdier maken zonder natuurlijke bevruchting – ook zo’n volstrekte fantasie. Inmiddels laten we zien dat het in principe kán, althans dat het mogelijk lijkt."

Menselijke weefsels
Het proces staat nog in de kinderschoenen, maar de onderzoeker kan zijn enthousiasme niet onderdrukken. "Wat gebeurt er als er wereldwijd 500 of duizend man aan gaan werken? Dan gaat het echt heel veel sneller. Je kunt er donder op zeggen dat dit gaat gebeuren met menselijke weefsels. Het veld is aan het ontstaan. Mensen gaan dit gewoon doen."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten