Overslaan en naar de inhoud gaan

'Onderzoeker van Jo Palmen lijdt aan Stockholmsyndroom'

Geplaatst opmaandag 26 februari 2018 - 12:09

Het onderzoek naar de integriteit van de Brunssumse wethouder Jo Palmen rammelt van alle kanten. Met name professor Arno Korsten lijkt last te hebben van het Stockholmsyndroom.

Dat zei oud SP Tweede Kamerlid Jan de Wit zondag in het L1 radioprogramma De Stemming.

Second opinion
Ook voormalig CDA Eerste Kamerlid Karel Leunissen en oud PvdA Tweede Kamerlid Monique Quint laten geen spaan heel van de second opinion over de positie van Palmen die de hoogleraren Arno Korsten en Douwe Jan Elzinga hebben opgesteld.

Aimabele man
Jan de Wit vindt dat de uitleg van Korsten bij de presentatie van het rapport lijkt op iemand die lijdt aan het Stockholmsyndroom. Dat is een psychologisch verschijnsel waarbij iemand sympathie opvat voor een persoon die een misdaad begaat. De Wit: "Korsten heeft het over een aimabele man die gescalpeerd wordt en inhumaan behandeld wordt. Maar een onderzoeker behoort geen mening over een persoon te verkondigen. Hij zit te dicht op de persoon die hij gaat onderzoeken."

Gefrustreerd
Quint verwijt de twee hoogleraren dat ze louter met een juridische bril op naar de zaak Palmen gekeken hebben. "Juristen kijken alleen of er gedrag is dat strijdig is met de wet." Dat vindt ook Karel Leunissen: "Het morele en ethische aspect is niet meegenomen. Terwijl er sprake van is dat mensen worden gefrustreerd, geïntimideerd, onfatsoenlijk behandeld en uitgescholden. Dan worden andere besluiten genomen dan als mensen fatsoenlijke argumenten uitwisselen."

Lafheid
Met name het gegeven dat in de motie van de gemeenteraad om een second opinion uit te voeren. nadrukkelijk gevraagd is, om zoiets te laten uitvoeren door het duo Korsten/Elzinga roept vragen op. "Waarom die keuze vraag je je af", verzucht Quint. Leunissen onderschrijft dat en merkt dat er na de presentatie alleen 'laffe en nietszeggende reacties kwamen van raadsleden'. Quint: "Dat er zoveel mensen zo reageren roept vragen op. Is er sprake van intimidatie, bangmakerij, bedreigingen? Door al die lafheid begin ik de indruk te krijgen dat dit speelt."

Bewust druk
Leunissen, de Wit en Quint vinden dat Palmen een gevaar voor de democratie in Brunssum blijft. De Wit: "Palmen heeft jarenlang bewust druk gecreëerd met zijn grondclaim. Ook na recente vragen hierover gaf hij geen opening van zaken. Dat is een risico voor de integriteit. Ik beschouw dit onderzoek als een rode kaart." Ook Quint ziet dat: "Palmen zit in het college van Brunssum. Maar hij maakt er een hobby van om burgers bij te staan in conflicten met de gemeente. Dan ben je als bestuur onveilig."

Niet reageren
Hoogleraar Arno Korsten wil niet reageren op de beschuldigingen aan zijn adres. "De gemeenteraad van Brunssum is nu aan zet. Ik ga me er nu niet mee bemoeien, want anders gaat het weer de verkeerde kant op. Er is al discussie genoeg in Brunssum." Over zijn 'Stockholmsyndroom' wil Korsten wel nog kwijt dat hij 'niets' heeft het Palmen. "Het is leuk geprobeerd, maar
ik heb niets met hem. Het rapport is er, daarin staat wat er staat en dat is kritisch genoeg", is het enige dat hij kwijt wil.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV
Uitgelicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV

Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven zal vrijdag 23 augustus de 29e editie van theaterfestival Cultura Nova openen. De minister zal het startsein geven voor de openingsvoorstelling, een spectaculaire opvoering van Romeo & Julia door Toneelgroep Maastricht in samenwerking met internationale gezelschappen, La Fabrique Royale/Zéro Degré en Groupe F.

Vrijdag vanaf 21:30 live op L1 TV
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen