Overslaan en naar de inhoud gaan

Onderzoeker: 'N280 met bomen juist stuk veiliger'

Geplaatst opwoensdag 20 mei 2015 - 7:27

Een N280 met grote bomen erlangs is juist veiliger dan eentje zonder of met kleine bomen. Weggebruikers letten namelijk beter op en gaan voorzichtiger rijden als er bomen langs de weg staan.

Door de bomen zou de kans op ongelukken met 10 procent afnemen. Dat zegt Fred Tonneijk, autoriteit op het gebied van onderzoek naar de effecten van beplanting.

Veiligheid
Provincie wil de N280 tussen Roermond en Weert reconstrueren om de weg veiliger te maken. Daarvoor zouden 400 eiken langs het traject tussen de autosnelweg A2 en de bebouwde kom van Weert gekapt moeten worden, waardoor er een brede, obstakelvrije berm ontstaat.

Lees ook: Provincie: 400 bomen weg voor nieuwe N280

Drogreden
Tonneijk, auteur van boeken en artikelen en oud-onderzoeker bij de Universiteit Wageningen, vindt veiligheid een drogreden om bomen langs wegen te kappen.

"Natuurlijk, er kan altijd iemand tegen een boom rijden en verongelukken, maar je weet niet hoeveel ongevallen er voorkomen worden doordat er bomenrijen langs de weg staan", zegt Tonneijk.

Verzet
De stichting Groen Weert en de Bomenstichting hebben een brief aan het college van Gedeputeerde Staten van Limburg gestuurd om te protesteren tegen de voorgenomen bomenkap.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Boosheid over rigoureuze bomenkap in Weert
D66 Weert snapt niets van kappen 400 bomen Roermondseweg
Gratis bomen voor groener Weert
Bomen Bos Boom Es Essen Natuur
Bomenregister Weert wordt vernieuwd
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

De eerste aflevering van Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden is zaterdag 28 november om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen