Overslaan en naar de inhoud gaan

Onderzoeker: 'N280 met bomen juist stuk veiliger'

Geplaatst opwoensdag 20 mei 2015 - 7:27

Een N280 met grote bomen erlangs is juist veiliger dan eentje zonder of met kleine bomen. Weggebruikers letten namelijk beter op en gaan voorzichtiger rijden als er bomen langs de weg staan.

Door de bomen zou de kans op ongelukken met 10 procent afnemen. Dat zegt Fred Tonneijk, autoriteit op het gebied van onderzoek naar de effecten van beplanting.

Veiligheid
Provincie wil de N280 tussen Roermond en Weert reconstrueren om de weg veiliger te maken. Daarvoor zouden 400 eiken langs het traject tussen de autosnelweg A2 en de bebouwde kom van Weert gekapt moeten worden, waardoor er een brede, obstakelvrije berm ontstaat.

Lees ook: Provincie: 400 bomen weg voor nieuwe N280

Drogreden
Tonneijk, auteur van boeken en artikelen en oud-onderzoeker bij de Universiteit Wageningen, vindt veiligheid een drogreden om bomen langs wegen te kappen.

"Natuurlijk, er kan altijd iemand tegen een boom rijden en verongelukken, maar je weet niet hoeveel ongevallen er voorkomen worden doordat er bomenrijen langs de weg staan", zegt Tonneijk.

Verzet
De stichting Groen Weert en de Bomenstichting hebben een brief aan het college van Gedeputeerde Staten van Limburg gestuurd om te protesteren tegen de voorgenomen bomenkap.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Boosheid over rigoureuze bomenkap in Weert
D66 Weert snapt niets van kappen 400 bomen Roermondseweg
Gratis bomen voor groener Weert
Bomen Bos Boom Es Essen Natuur
Bomenregister Weert wordt vernieuwd
Overzicht
Uitgelicht
Amstel Gold Race Weekend bij L1

Zaterdag 17 april en zondag 18 april is het genieten geblazen voor alle wielerliefhebbers.

De Amstel Gold Race gaat door! En het gaat een heel bijzondere editie worden. Zonder publiek. Reden genoeg om je thuis voor de buis een weekend lang te verwennen vol prachtige beelden rond de wielerklassieker!

Bekijk hier de complete programmagids
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het populaire dagelijkse L1-programma "Limburg in Beweging" is er van maandag tot en met vrijdag om 10:00 op L1 TV. De serie is erop gericht om te voorkomen dat de conditie van Limburgers sterk achteruit gaat nu ze vanwege de coronacrisis veel binnen moeten zitten. De oefeningen zijn zowel geschikt voor ouderen als ‘oudere jongeren’.

Alles over Limburg in Beweging

Meest gelezen