Overslaan en naar de inhoud gaan

Onderzoeken naar bestuurscultuur en integriteit van start

Geplaatst opdinsdag 15 juni 2021 - 19:28

De twee provinciale onderzoeken over bestuurscultuur en integriteit gaan binnenkort van start. Dinsdag is bekend geworden wie die onderzoeken gaan uitvoeren.

Voor het onderzoek naar de bestuurscultuur in Limburg van de afgelopen tien jaar zijn drie personen aangetrokken. Het gaat om Arno Visser, Paul Frissen en Kitty Nooy.

Onderzoek bestuurscultuur
Visser is sinds oktober 2015 president van de Algemene Rekenkamer. Sinds januari 2013 was hij al lid van het college van die Rekenkamer. Daarvoor was Visser wethouder in Almere (2008–2013) en Tweede Kamerlid (2003-2006) voor de VVD. Hij is aangenomen vanwege zijn financieel-juridische kennis.

Paul Frissen is hoogleraar bestuurskunde aan de Universiteit van Tilburg en decaan en voorzitter van de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur. Hij voorziet in de gevraagde competentie bestuurskundige/politicoloog.

Kitty Nooy voorziet in de vacature ervaren bestuurder of topambtenaar. Zij is oud-hoofdofficier van justitie en was acht jaar lang portefeuillehouder integriteit bij het Openbaar Ministerie.

Alle zaken
De nadruk bij het werk van de onafhankelijke commissie ligt op het naar boven halen van zaken die op dit moment nog niet bekend zijn, zo maakte waarnemend gouverneur Johan Remkes bekend toen hij ruim een maand geleden het onderzoek naar de bestuurscultuur aankondigde.

Lees ook: Met dit plan wil Remkes de bestuurscultuur verbeteren

Maar ook inmiddels bekende integriteitskwesties kunnen nog eens nader bekeken worden als daar aanleiding voor is. De commissie gaat zich richten op mogelijke integriteitszaken, onregelmatigheden en bestuurlijk afwijkend gedrag bij provincie, gemeenten en waterschappen in de periode 2011 tot 2021.

Ook bekijken ze de zaken die zijn of worden aangebracht bij het meldpunt integriteit dat Remkes in het leven heeft geroepen. De commissie van drie moet over een half jaar met conclusies en aanbevelingen komen.

IKL
Inmiddels zijn ook twee hoogleraren aangetrokken die onderzoek gaan doen naar mogelijke politieke beïnvloeding bij subsidies en opdrachten aan de Stichting Instandhouding Kleine Landschapselementen (IKL). Dat zijn Wim Derksen en Ernst ten Heuvelhof.

Derksen is oud-hoogleraar bestuurskunde aan de Universiteit van Leiden en de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Hij was verder lid van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid en directeur van het Ruimtelijk Planbureau.

Ten Heuvelhof is emeritus-hoogleraar bestuurskunde aan de Technische Universiteit Delft en oud-hoogleraar bestuurskunde aan de Erasmus Universiteit. Op dit moment is hij verbonden aan consultant bureau Kwink Groep in Deen Haag en docent in postacademisch onderwijs.

Lees ook: Onderzoek naar IKL-opdrachten provincie nog niet van start

IKL-affaire
Oud-gouverneur Theo Bovens besloot tot het onafhankelijke onderzoek meteen na het verschijnen van een artikel in NRC van 23 maart. Volgens dat artikel zou de inmiddels ontslagen IKL-directeur Herman Vrehen tonnen subsidie hebben doorgesluisd naar zijn eigen werkmaatschappijen die opdrachten uitvoerden voor IKL.

Ook zou Vrehen steun hebben gekregen van de (opgestapte) CDA-gedeputeerden Ger Koopmans en Hubert Mackus en in het vorige college van CDA-gedeputeerde Patrick van der Broeck. Die is momenteel dijkgraaf bij het Waterschap Limburg. Via een extern onderzoek wilde Bovens daar duidelijkheid over krijgen. Maar pas een kleine drie maanden later gaat dat nu pas van start. Het onderzoek moet op 1 september klaar zijn.

Politieke verantwoording
Daarbij zal geen oordeel worden geveld over de handelwijze van de voormalig gedeputeerden. Die conclusies zijn voorbehouden aan het Limburgs Parlement.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten
Advertentie
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen

Meest gelezen