Overslaan en naar de inhoud gaan

Onderzoek of Waalse mijn komst telescoop in de weg staat

Geplaatst opvrijdag 2 februari 2018 - 14:43

VVD-minister Eric Wiebes van Economische Zaken vindt het nog te vroeg om te concluderen dat mijnbouw in de Waalse grensgemeente Plombières de komst van de Einstein Telescoop naar het Heuvelland in de weg zal staan.

Dat moet nog nader onderzocht worden, zegt Wiebes in antwoord op schriftelijke vragen van de CDA-Tweede Kamerleden Agnes Mulder (Assen) en Martijn van Helvert (Sittard).

Zinkmijn
Het bedrijf
Walzinc heeft plannen voor proefboringen voor een zinkmijn in Plombières. Maar de procedure voor een vergunning is onlangs stopgezet door de Waalse regering vanwege een forse procedurefout van het bedrijf. Daardoor lopen de plannen op zijn minst heel wat vertraging op. Ook is er veel verzet tegen.

Heuvelland
De Einstein Telescoop is een detector voor het meten van
zwaartekrachtgolven uit de ruimte. Ze bestaat uit drie ondergrondse tunnels van elk tien meter lang. De geologie van het Heuvelland is er erg geschikt voor. Maar ook Hongarije en Sardinië zijn in de race.

Minister Wiebes zegt het initiatief van de provincie 'van harte te ondersteunen' om tot een goede afstemming te komen met de Waalse autoriteiten. Daarom vindt hij het niet dat hij nu ook nog eens zelf in actie moet komen.

Vergunning
Maar als blijkt dat overleg op landelijk, Benelux of Europees niveau noodzakelijk is, dan zal ik mij daarvoor inzetten, zo schrijft hij.
Overigens benadrukt Wiebes dat hij niet gaat over het al dan niet van een vergunning voor proefboringen of later eventuele winning van zink door Walzinc. Dat is een zaak van België zelf.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen