Overslaan en naar de inhoud gaan

Onderzoek: Vrachtverkeer MAA zorgt voor ruim 2800 banen

Geplaatst opvrijdag 27 maart 2020 - 16:09

Het vrachtverkeer op Maastricht Aachen Airport (MAA) was in 2018 goed voor 2835 directe en indirecte banen.

Dat staat in de luchtvaartmonitor van een instituut van de Rotterdamse Erasmus Universiteit.

Twee vrachtluchthaven van Nederland
Het is de eerste keer dat MAA is opgenomen in dit jaarlijkse onderzoek. Tot nu toe werd alleen naar Schiphol gekeken, maar de positie van het vliegveld in Beek rechtvaardigt dat die nu wel is toegevoegd, aldus de onderzoekers. "MAA is de tweede vrachtluchthaven van Nederland na Schiphol. Hoewel volumes vele malen kleiner zijn dan op Schiphol, levert deze luchthaven een significante bijdrage aan de luchtvaartsector in Nederland", zo staat in de monitor.

212 miljoen euro
Bij het aantal banen gaat het om 1896 directe banen. Bijna twee-derde daarvan komt voor rekening van wegvervoerders in de directe omgeving van MAA. De sector opslag en dienstverlening voor transport is goed voor ruim een kwart (27 procent) van de banen. Het aantal indirecte banen bedraagt 939, aldus de luchtvaartmonitor. De toegevoegde waarde van alle activiteiten wordt berekend op 212 miljoen euro. Daarbij gaat het om de omzet minus het aankoopbedrag.

Lager dan november
De cijfers over de banen zijn overigens wat lager dan in een voorlopige rapportage over de monitor. Toen was sprake van 3300 directe en indirecte banen door het vrachtverkeer op MAA. Dat cijfer werd eind november vorig jaar bekendgemaakt tijdens het luchtvracht-congres in Hoofddorp, bij Schiphol. In werkelijkheid ligt het aantal dus 465 banen lager.

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen