Overslaan en naar de inhoud gaan

Onderzoek: Vrachtverkeer MAA zorgt voor ruim 2800 banen

Geplaatst opvrijdag 27 maart 2020 - 16:09

Het vrachtverkeer op Maastricht Aachen Airport (MAA) was in 2018 goed voor 2835 directe en indirecte banen.

Dat staat in de luchtvaartmonitor van een instituut van de Rotterdamse Erasmus Universiteit.

Twee vrachtluchthaven van Nederland
Het is de eerste keer dat MAA is opgenomen in dit jaarlijkse onderzoek. Tot nu toe werd alleen naar Schiphol gekeken, maar de positie van het vliegveld in Beek rechtvaardigt dat die nu wel is toegevoegd, aldus de onderzoekers. "MAA is de tweede vrachtluchthaven van Nederland na Schiphol. Hoewel volumes vele malen kleiner zijn dan op Schiphol, levert deze luchthaven een significante bijdrage aan de luchtvaartsector in Nederland", zo staat in de monitor.

212 miljoen euro
Bij het aantal banen gaat het om 1896 directe banen. Bijna twee-derde daarvan komt voor rekening van wegvervoerders in de directe omgeving van MAA. De sector opslag en dienstverlening voor transport is goed voor ruim een kwart (27 procent) van de banen. Het aantal indirecte banen bedraagt 939, aldus de luchtvaartmonitor. De toegevoegde waarde van alle activiteiten wordt berekend op 212 miljoen euro. Daarbij gaat het om de omzet minus het aankoopbedrag.

Lager dan november
De cijfers over de banen zijn overigens wat lager dan in een voorlopige rapportage over de monitor. Toen was sprake van 3300 directe en indirecte banen door het vrachtverkeer op MAA. Dat cijfer werd eind november vorig jaar bekendgemaakt tijdens het luchtvracht-congres in Hoofddorp, bij Schiphol. In werkelijkheid ligt het aantal dus 465 banen lager.

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp vanaf woensdag 13 mei. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen