Overslaan en naar de inhoud gaan

Onderzoek UM: laptop spreekt woorden uit die iemand denkt

Geplaatst opwoensdag 13 oktober 2021 - 9:54

Onderzoekers van de Universiteit Maastricht (UM) zijn erin geslaagd om iemand via een laptop het woord te laten zeggen waar diegene op dat moment aan dacht.

Het is een stap vooruit in de neurologie. Zo zouden volgens de onderzoekers mensen met ernstige spraakstoornissen, als gevolg van een niet-aangeboren hersenletsel, min of meer op natuurlijke wijze weer kunnen communiceren.

Epilepsie
Dit onderzoek is uitgevoerd bij epilepsiepatiënten om erachter te komen in welk deel van de hersenen de aanvallen plaatsvinden. Epileptische aanvallen ontstaan door tijdelijke verstoringen van de elektrische prikkeloverdracht in het brein.

Uitspreken in gedachte
De patiënten kregen diepte elektroden in de hersenen geplaatst zodat spraaksignalen opgevangen konden worden. Vervolgens werd er data verzameld die vertaald werd naar spraak. Wat wel belangrijk is, is dat er geen sprake moet zijn van een vertaling van een beeld, maar de patiënt moet denken aan het uitspreken van het woord.

Een klein voorbeeld om het te verduidelijken. Hieronder zie je een croissant afgebeeld. Dit plaatje moet de patiënt niet in gedachte hebben, maar de uitspraak van croissant is hierbij van belang. Dus hoe je het uitspreekt in je gedachte.

Croissant
Foto: iStock

Spraak
"Ons systeem laat zien dat ingebeelde spraak en normale spraak enkele onderliggende hersenprocessen delen", zegt onderzoeksleider Christian Herff van het UM. "Onze datamodellen die zijn gebaseerd op hersenactiviteit van normale spraak werken namelijk ook voor ingebeelde spraak."

Zinnen maken
Het onderzoek gaat volgens Herff nog verder. "We breiden onze experimenten uit om patiënten in staat te stellen spraakverbeelding goed te oefenen en begrijpelijke zinnen te produceren", aldus Herff.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen