Overslaan en naar de inhoud gaan

Onderzoek UM: Grote gezondheidsproblemen onder daklozen

Geplaatst opdonderdag 1 april 2021 - 7:26

Daklozen in Nederland hebben veel gezondheidsproblemen. Dat zijn niet alleen lichamelijke klachten, er komen ook veel psychische problemen voor.

Dat blijkt uit een groot onderzoek van de Universiteit Maastricht.

Opvanglocaties
Onderzoekster Coline van Everdingen onderzocht de afgelopen jaren 436 daklozen die verbleven in zestien opvanglocaties verspreid over heel Nederland. Daarbij constateerde ze dat 95 procent van de mensen minimaal twee gezondheidsklachten vertoonde.

"Het was niet moeilijk om met deze mensen in contact te komen. Ik heb me gewoon voorgesteld als Coline, ik ben onderzoeker, ik heb belangstelling in jouw verhaal. Het waren vaak heel mooie ontmoetingen. Ze vonden het fijn om met iemand te praten die ze gewoon ziet als mens", aldus Van Everdingen in de L1 Nieuwsshow.

Stapeling van problemen
Een overgrote meerderheid had mentale problemen en was vaak ook nog verslaafd. "Het is niet zwart-wit te zeggen of dit problemen zijn die zich ontwikkeld hebben toen ze al op straat leefden of dat ze die al eerder hadden", aldus van Everdingen. Volgens de onderzoekster hangen veel problemen ook met elkaar samen. Het hebben van geen woning is daarin een belangrijke factor.

Langdurig dakloos
Het merendeel van de onderzochte daklozen waren mannen met weinig opleiding die langdurig dakloos waren of met tussenpozen geen dak boven hun hoofd hadden. Omdat de meeste daklozen geen vast adres hebben, verdwijnen ze onder de radar zo constateerde Van Everdingen. Dat betekent dat er weinig bekend is over hun gezondheidsproblemen. Dit onderzoek moet daar verandering in brengen. Ook moet het bewerkstelligen dat er een systeem komt om deze 'vergeten mensen' te kunnen helpen met hun gezondheidsklachten.

Uitzicht op een beter leven
Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van onder andere gemeenten. "De landelijke monitoring van dakloosheid is gestopt op 1 januari 2015. Veel informatie ontbreekt dus nu." De opdracht van Van Everdingen was dan ook om in kaart te brengen waar deze groep behoefte aan heeft, zowel in opvang als in begeleiding en zorg. "Deel één van het onderzoek richt zich op gezondheid. Maar ik ga ook nog andere artikelen publiceren. Wat is de interactie van doelgroep en de systemen om hen heen? Hoe moet zorglandschap er uitzien? En welk perspectief moeten ze krijgen op herstel en een beter leven?"

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Win € 5.000,- shoptegoed!

Weekend van de klant in Genk. Op zaterdag en zondag 2 en 3 oktober in het centrum van Genk. Met straatanimatie, live optredens en prijzenpot van €5.000,- shoptegoed.

Bekijk de actie hier
Overzicht
Advertentie
Win € 5.000,- shoptegoed!

Weekend van de klant in Genk. Op zaterdag en zondag 2 en 3 oktober in het centrum van Genk. Met straatanimatie, live optredens en prijzenpot van €5.000,- shoptegoed.

Bekijk de actie hier
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Je bakt je lekkernij thuis in je eigen keuken en neemt het mee naar de radio-uitzending van Plat-eweg waar het live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen