Overslaan en naar de inhoud gaan

Onderzoek: treinverbinding Weert-Hamont niet rendabel

Geplaatst opvrijdag 12 februari 2021 - 7:10

De voordelen van een treinverbinding tussen Weert en het Belgisch-Limburgse Hamont wegen niet op tegen de kosten. Dat is de conclusie van een onderzoek in opdracht van de Belgische Spoorwegen NMBS. Maar een meerderheid van de Belgische Tweede Kamer blijft voorstander van de lijn.

Belgisch minister van mobiliteit Georges Gilkinet maakte de uitkomst van de NMBS-studie bekend in het Belgisch Parlement.

Daarin wordt geconcludeerd dat er een potentieel is van 1000 reizigers per dag in beide richtingen samen tussen Weert en Hamont. Toch zei Gilkinet dat ‘de businesscase negatief is’. Dat heeft onder meer te maken met (personeels)kosten, de onduidelijkheid over de inzet van extra treinstellen en werken aan de infrastructuur. De Belgische minister wil wel op korte termijn aan tafel met zijn Nederlandse collega.

Lees ook: Treinverbinding Weert -Hamont: ‘Grote stap voorwaarts’

Groot potentieel
Maar de regeringspartijen waren niet echt onder de indruk. Zowel de christendemocratische CD&V, de liberale Open VLD, de sociaal-democratische sp.a als Ecolo/Groen noemden 1000 reizigers per dag niet niks en een groot potentieel. Ze wilden de studie van de NMBS ook zelf bekijken om te zien wat realistisch is en wat niet. De partijen spraken van een enorme meerwaarde voor Belgisch-Limburg en De Kempen.

Signaal
"En dat die haalbaar is onder bepaalde technische voorwaarden", zo zei parlementslid Jef van den Bergh van CD&V. Vorige week diende hij een motie in waarin de regering gevraagd wordt de treinverbinding tussen Weert en Hamont te steunen. Die motie kan zeker rekenen op een meerderheid. "Het is belangrijk dat België het signaal geeft dat het daar brood in ziet en daarvoor wil gaan. Want daar zitten de Nederlanders op te wachten", aldus Van den Bergh in het Belgische parlement.

Gedeputeerde Mackus noemde het eerder een enorme stap voorwaarts als de motie zou worden aangenomen omdat dan eindelijk bekeken kan worden hoe de acht kilometer spoor aan Nederlandse kant in orde gebracht kan worden.

Regeerakkoord
De nieuwe treinverbinding tussen Weert en Hamont werd in 2017 opgenomen in het regeerakkoord van het inmiddels demissionaire kabinet Rutte-III. Maar in juli berekende spoorbeheerder ProRail dat de elektrificatie, veiligheidsmaatregelen en aanpassingen aan het station in Weert tussen de 50 en 150 miljoen zou kosten.

Volgens gedeputeerde Mackus wordt die forse bandbreedte veroorzaakt door wat aan het station in Weert al dan niet moet gebeuren. De verbinding tussen Weert en Hamont zorgt voor een rechtstreekse verbinding met Antwerpen. Voor Belgische reizigers betekent het via Weert een aansluiting op de intercity’s naar Eindhoven en Amsterdam.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen