Overslaan en naar de inhoud gaan

Onderzoek: treinverbinding Weert-Hamont niet rendabel

Geplaatst opvrijdag 12 februari 2021 - 7:10

De voordelen van een treinverbinding tussen Weert en het Belgisch-Limburgse Hamont wegen niet op tegen de kosten. Dat is de conclusie van een onderzoek in opdracht van de Belgische Spoorwegen NMBS. Maar een meerderheid van de Belgische Tweede Kamer blijft voorstander van de lijn.

Belgisch minister van mobiliteit Georges Gilkinet maakte de uitkomst van de NMBS-studie bekend in het Belgisch Parlement.

Daarin wordt geconcludeerd dat er een potentieel is van 1000 reizigers per dag in beide richtingen samen tussen Weert en Hamont. Toch zei Gilkinet dat ‘de businesscase negatief is’. Dat heeft onder meer te maken met (personeels)kosten, de onduidelijkheid over de inzet van extra treinstellen en werken aan de infrastructuur. De Belgische minister wil wel op korte termijn aan tafel met zijn Nederlandse collega.

Lees ook: Treinverbinding Weert -Hamont: ‘Grote stap voorwaarts’

Groot potentieel
Maar de regeringspartijen waren niet echt onder de indruk. Zowel de christendemocratische CD&V, de liberale Open VLD, de sociaal-democratische sp.a als Ecolo/Groen noemden 1000 reizigers per dag niet niks en een groot potentieel. Ze wilden de studie van de NMBS ook zelf bekijken om te zien wat realistisch is en wat niet. De partijen spraken van een enorme meerwaarde voor Belgisch-Limburg en De Kempen.

Signaal
"En dat die haalbaar is onder bepaalde technische voorwaarden", zo zei parlementslid Jef van den Bergh van CD&V. Vorige week diende hij een motie in waarin de regering gevraagd wordt de treinverbinding tussen Weert en Hamont te steunen. Die motie kan zeker rekenen op een meerderheid. "Het is belangrijk dat België het signaal geeft dat het daar brood in ziet en daarvoor wil gaan. Want daar zitten de Nederlanders op te wachten", aldus Van den Bergh in het Belgische parlement.

Gedeputeerde Mackus noemde het eerder een enorme stap voorwaarts als de motie zou worden aangenomen omdat dan eindelijk bekeken kan worden hoe de acht kilometer spoor aan Nederlandse kant in orde gebracht kan worden.

Regeerakkoord
De nieuwe treinverbinding tussen Weert en Hamont werd in 2017 opgenomen in het regeerakkoord van het inmiddels demissionaire kabinet Rutte-III. Maar in juli berekende spoorbeheerder ProRail dat de elektrificatie, veiligheidsmaatregelen en aanpassingen aan het station in Weert tussen de 50 en 150 miljoen zou kosten.

Volgens gedeputeerde Mackus wordt die forse bandbreedte veroorzaakt door wat aan het station in Weert al dan niet moet gebeuren. De verbinding tussen Weert en Hamont zorgt voor een rechtstreekse verbinding met Antwerpen. Voor Belgische reizigers betekent het via Weert een aansluiting op de intercity’s naar Eindhoven en Amsterdam.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen