Overslaan en naar de inhoud gaan

Onderzoek slib bepaalt of boer kan oogsten

Geplaatst opwoensdag 4 augustus 2021 - 22:11

Is het slib dat na het hoogwater is achtergebleven op akkers zo vervuild dat boeren niet meer mogen oogsten? Onderzoek van het slib in de uiterwaarden van de Maas moet dat bepalen.

Agrariër Wim van den Eertwegh uit Kessel hoopt deze week de uitslag te krijgen van het onderzoek naar de vervuiling van het slib op zijn gewassen. Een gecertificeerd laboratorium heeft onderzocht of er zware metalen zijn achtergebleven na de overstroming.

53 Hectare
"We hebben direct na het hoogwater een monster opgestuurd", zegt Van den Eertwegh. "Dat is in onderzoek bij het laboratorium. Dat moet bepalen of er zware metalen en verontreinigingen achter gebleven zijn en of een gewas überhaupt nog te oogsten is." Van den Eertwegh heeft in totaal een perceel ter grootte van 106 voetbalvelden (53 hectare) dat door het water nagenoeg afgeschreven is. Wim hoopt dat hij toch nog een gedeelte van de oogst kan redden. "Maïs, winterpeen, aardappelen, rabarber en bieten. De test moet uitwijzen of er nog iets bruikbaar is."

Foto Boer Wim

LLTB laat proeven nemen
Volgens Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) is bij de overstromingen in Limburg en Noord-Brabant op veel plaatsen verontreinigd slib achtergebleven dat niet makkelijk wegregent en aan de gewassen blijft kleven. Om een advies te kunnen uitbrengen over de effecten van dit slib op onder meer de diergezondheid zijn op vijf plaatsen in Limburg langs de Geul, de Roer en de Maas monsters genomen. De uitslagen laten zien dat er op een aantal plekken verhoogde concentraties van zink en lood worden aangetroffen

Advies LLTB
De LLTB geeft de Limburgse landbouwers een aantal adviezen.

  • Voorkom opname van slib: laat dieren niet grazen op deze percelen. Onderploegen van gewassen met veel slibdepositie kan zonder risico, ook afvoer is mogelijk.
  • Opname van zink en lood in de plant is niet aan de orde.
  • Wanneer er geen zichtbaar slib op het gras is achtergebleven: zorg bij het maaien en kuilen voor een zo beperkt mogelijk gehalte aan ruwe as. Onderzoek de kuil voor u deze gaat voeren aanvullend op zware metalen.
  • Wanneer er zichtbaar slib is achtergebleven op het gras en de maïsplant: wees zeer voorzichtig en voer het gewas bij twijfel af.

Gecertificeerd bedrijf laten testen
Boeren die twijfelen of er verontreinigd slib op hun akkers ligt krijgen het advies om een monster door een gecertificeerd bedrijf te laten nemen en onderzoeken.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Het gebak wordt tijdens de radio-uitzending van Plat-eweg live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen