Overslaan en naar de inhoud gaan

Onderzoek provincie: 'IKL-opdrachten rechtmatig verlopen'

Geplaatst opvrijdag 28 mei 2021 - 16:38

De betalingen aan IKL en de 28 werkmaatschappijen van oud-gedeputeerde en voormalig IKL-directeur Herman Vrehen zijn rechtmatig verlopen.

Dat blijkt uit het interne feitenonderzoek dat de onafhankelijke controller van de provincie heeft uitgevoerd.

Tien jaar
De onderzoekers hebben de betalingen aan IKL en de 28 werkmaatschappijen van Vrehen in de vorm van subsidies, opdrachten, financieringen en leningen over een periode van tien jaar onder de loep genomen. Uit het onderzoek blijkt dat 'binnen beleid- en financiële kaders is gehandeld'. Het gaat om in totaal 129 onderzochte dossiers met een omvang van 93.389.050,- euro.

Het bedrag is fors hoger dan de 19 miljoen die uit eerdere gegevens van de provincie bleek.

Lees ook: 'Zeker 19 miljoen naar instellingen Vrehen'

Geldstromen Vrehen
Afbeelding: Provincie Limburg

Gedegen en zorgvuldig
Volgens waarnemend gouverneur Johan Remkes is het een 'gedegen en zorgvuldig' onderzoek. "Opdrachten en leningen zijn rechtmatig verlopen", zegt hij. "Er zijn slechts enkele afwijkingen gevonden, zonder materieel effect zoals dat in boekhoudkundige termen heet. Dat wil niet zeggen dat er nooit iets fout is gegaan. Zeker wel, maar het is binnen de tolerantiegrens gebeurd. Ik ben er in ieder geval niet van geschrokken."

Verder hebben de onderzoekers enkele aanbevelingen gedaan. Een daarvan is 'know your customer'. "Hierdoor worden relaties en verwevenheden zichtbaar bij het verstrekken van subsidies. Want als je kijkt hoe het bij IKL fout is gegaan, heeft dat wel iets met het interne toezicht te maken."

Lees ook: Onderzoek naar IKL-opdrachten provincie nog niet van start

Affaire-Vrehen
Oud-gouverneur Theo Bovens besloot tot het onafhankelijke integriteitsonderzoek meteen na het verschijnen van een artikel in NRC van 23 maart. Volgens dat artikel zou de inmiddels ontslagen IKL-directeur Herman Vrehen tonnen subsidie hebben doorgesluisd naar zijn eigen werkmaatschappijen die opdrachten uitvoerden voor IKL. Ook zou Vrehen steun hebben gekregen van de (opgestapte) CDA-gedeputeerden Ger Koopmans en Hubert Mackus en in het vorige college van CDA-gedeputeerde Patrick van der Broeck. Die is momenteel dijkgraaf van het Waterschap Limburg.

Stap terug van Bovens
Via een extern onderzoek wilde Bovens daar duidelijkheid over krijgen. Een week later kondigde Bovens aan een stap terug te doen bij de concrete uitvoering om elke schijn van beïnvloeding te voorkomen en vanwege de onafhankelijkheid. Vervolgens werd het uitzetten van het onderzoek een zaak van de Commissie Integriteit. Maar daar is de zaak blijven hangen.

Bestuurscultuur
Volgende week donderdag praat het Limburgs Parlement in een extra vergadering over het rapport van de controller. En aan de hand daarvan over integriteit en de gewenste nieuwe bestuurscultuur.

Er lopen nog twee onderzoeken naar Vrehen. Dat gaat onder meer over de bestuurscultuur en integriteit.

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Win € 5.000,- shoptegoed!

Weekend van de klant in Genk. Op zaterdag en zondag 2 en 3 oktober in het centrum van Genk. Met straatanimatie, live optredens en prijzenpot van €5.000,- shoptegoed.

Bekijk de actie hier
Overzicht
Advertentie
Win € 5.000,- shoptegoed!

Weekend van de klant in Genk. Op zaterdag en zondag 2 en 3 oktober in het centrum van Genk. Met straatanimatie, live optredens en prijzenpot van €5.000,- shoptegoed.

Bekijk de actie hier
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Je bakt je lekkernij thuis in je eigen keuken en neemt het mee naar de radio-uitzending van Plat-eweg waar het live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen