Overslaan en naar de inhoud gaan

Onderzoek OU: 'Bedreigen wethouders heeft geen zin'

Geplaatst opwoensdag 8 mei 2019 - 12:39

Het bedreigen van wethouders loont niet en houdt het nemen van besluiten niet tegen.

Dat stelt Diana Marijnissen, die vrijdag aan de Open Universiteit in Heerlen hoopt te promoveren op het onderwerp. Zij interviewde in totaal 35 wethouders die aangaven dat ze wel eens bedreigd zijn. Die bedreigingen hebben wel impact op de bestuurders, zegt Marijnissen tegen de Nieuwsshow op L1 Radio.

Aftreden
Die impact was in sommige gevallen zo groot dat wethouders besloten om af te treden. Bestuurders zijn daarnaast alerter na een bedreiging, zeker als ook hun gezin erbij betrokken wordt. De bedreigingen bleken geen invloed te hebben op de besluitvorming bij een gemeente.

Procedures
Hooguit liep de besluitvorming vertraging op, constateerde Marijnissen. "De mechanismen bij een gemeente zijn zodanig, dat alles via een vast traject loopt. De procedures liggen vast. Loopt dat vertraging op omdat een wethouder bijvoorbeeld zijn handtekening niet zet, dan wordt er gelijk aan de bel getrokken."

Ingrijpend
Vooral tijdens de gesprekken met de bestuurders bleek dat bedreigingen in welke vorm dan ook, ingrijpend zijn. "Bij de een roept het boosheid op, anderen hebben schuldgevoelens, er is dus zeker onbehagen. Sommige waren ook erg geëmotioneerd tijdens de gesprekken."

Minder burgemeesters, meer wethouders
Opmerkelijk is dat bedreigingen tegen burgemeesters afnemen terwijl het bij wethouders juist toeneemt. Een verklaring zou kunnen zijn dat wethouders meer in het openbaar actief zijn en meer benaderbaar zijn. Bovendien worden ze eerder aan een bepaald dossier gelinkt.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Schrijf je in voor 'As ich mer danse kin'
Uitgelicht
Limburgse dansgroepen opgelet!

Je kunt een optreden winnen op De11devande11de 2019 én meedansen met een aantal artiesten.

De Sjeng Kraft Kompenei (SKK) organiseert een danswedstrijd voor Limburgse dans-groepen. De winnaar danst op het grootste vastelaovespodium van Limburg: de11devande11de op het Vrijthof in Maastricht maandag 11 november 2019. Samenwerkingspartners zijn SKK, de Muziekgieterij in Maastricht en regionale omroep L1.

Geef je op voor 'As ich mer danse kin'!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen