Overslaan en naar de inhoud gaan

Onderzoek OU: 'Bedreigen wethouders heeft geen zin'

Geplaatst opwoensdag 8 mei 2019 - 12:39

Het bedreigen van wethouders loont niet en houdt het nemen van besluiten niet tegen.

Dat stelt Diana Marijnissen, die vrijdag aan de Open Universiteit in Heerlen hoopt te promoveren op het onderwerp. Zij interviewde in totaal 35 wethouders die aangaven dat ze wel eens bedreigd zijn. Die bedreigingen hebben wel impact op de bestuurders, zegt Marijnissen tegen de Nieuwsshow op L1 Radio.

Aftreden
Die impact was in sommige gevallen zo groot dat wethouders besloten om af te treden. Bestuurders zijn daarnaast alerter na een bedreiging, zeker als ook hun gezin erbij betrokken wordt. De bedreigingen bleken geen invloed te hebben op de besluitvorming bij een gemeente.

Procedures
Hooguit liep de besluitvorming vertraging op, constateerde Marijnissen. "De mechanismen bij een gemeente zijn zodanig, dat alles via een vast traject loopt. De procedures liggen vast. Loopt dat vertraging op omdat een wethouder bijvoorbeeld zijn handtekening niet zet, dan wordt er gelijk aan de bel getrokken."

Ingrijpend
Vooral tijdens de gesprekken met de bestuurders bleek dat bedreigingen in welke vorm dan ook, ingrijpend zijn. "Bij de een roept het boosheid op, anderen hebben schuldgevoelens, er is dus zeker onbehagen. Sommige waren ook erg geëmotioneerd tijdens de gesprekken."

Minder burgemeesters, meer wethouders
Opmerkelijk is dat bedreigingen tegen burgemeesters afnemen terwijl het bij wethouders juist toeneemt. Een verklaring zou kunnen zijn dat wethouders meer in het openbaar actief zijn en meer benaderbaar zijn. Bovendien worden ze eerder aan een bepaald dossier gelinkt.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Win € 7.500,- advertentietegoed bij L1

Langzaam komen de feestmaanden eraan en dat betekent doorgaans dat u als bedrijf speciale acties in petto heeft voor uw klanten. Niet zo gek, want met Black Friday (29-11), Sinterklaas, Kerstmis en Oud op Nieuw voor de deur is dit het ideale moment om aan klantenbinding te doen.

U kunt uw aanbiedingen of acties misschien helemaal gratis over de bühne brengen. L1 geeft uw bedrijf namelijk de mogelijkheid om € 7.500 euro aan gratis advertentietegoed te winnen! Dit advertentietegoed kunt u ook nog eens geheel vrij inzetten via L1 TV, L1 Radio en/of online via L1 of 1Limburg.

Kijk hier voor meer informatie
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!

Meest gelezen