Overslaan en naar de inhoud gaan

Onderzoek OU: 'Bedreigen wethouders heeft geen zin'

Geplaatst opwoensdag 8 mei 2019 - 12:39

Het bedreigen van wethouders loont niet en houdt het nemen van besluiten niet tegen.

Dat stelt Diana Marijnissen, die vrijdag aan de Open Universiteit in Heerlen hoopt te promoveren op het onderwerp. Zij interviewde in totaal 35 wethouders die aangaven dat ze wel eens bedreigd zijn. Die bedreigingen hebben wel impact op de bestuurders, zegt Marijnissen tegen de Nieuwsshow op L1 Radio.

Aftreden
Die impact was in sommige gevallen zo groot dat wethouders besloten om af te treden. Bestuurders zijn daarnaast alerter na een bedreiging, zeker als ook hun gezin erbij betrokken wordt. De bedreigingen bleken geen invloed te hebben op de besluitvorming bij een gemeente.

Procedures
Hooguit liep de besluitvorming vertraging op, constateerde Marijnissen. "De mechanismen bij een gemeente zijn zodanig, dat alles via een vast traject loopt. De procedures liggen vast. Loopt dat vertraging op omdat een wethouder bijvoorbeeld zijn handtekening niet zet, dan wordt er gelijk aan de bel getrokken."

Ingrijpend
Vooral tijdens de gesprekken met de bestuurders bleek dat bedreigingen in welke vorm dan ook, ingrijpend zijn. "Bij de een roept het boosheid op, anderen hebben schuldgevoelens, er is dus zeker onbehagen. Sommige waren ook erg geëmotioneerd tijdens de gesprekken."

Minder burgemeesters, meer wethouders
Opmerkelijk is dat bedreigingen tegen burgemeesters afnemen terwijl het bij wethouders juist toeneemt. Een verklaring zou kunnen zijn dat wethouders meer in het openbaar actief zijn en meer benaderbaar zijn. Bovendien worden ze eerder aan een bepaald dossier gelinkt.

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag om 17:00 en 22:00 uur op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp vanaf woensdag 13 mei. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen