Overslaan en naar de inhoud gaan

Onderzoek OU: 'Bedreigen wethouders heeft geen zin'

Geplaatst opwoensdag 8 mei 2019 - 12:39

Het bedreigen van wethouders loont niet en houdt het nemen van besluiten niet tegen.

Dat stelt Diana Marijnissen, die vrijdag aan de Open Universiteit in Heerlen hoopt te promoveren op het onderwerp. Zij interviewde in totaal 35 wethouders die aangaven dat ze wel eens bedreigd zijn. Die bedreigingen hebben wel impact op de bestuurders, zegt Marijnissen tegen de Nieuwsshow op L1 Radio.

Aftreden
Die impact was in sommige gevallen zo groot dat wethouders besloten om af te treden. Bestuurders zijn daarnaast alerter na een bedreiging, zeker als ook hun gezin erbij betrokken wordt. De bedreigingen bleken geen invloed te hebben op de besluitvorming bij een gemeente.

Procedures
Hooguit liep de besluitvorming vertraging op, constateerde Marijnissen. "De mechanismen bij een gemeente zijn zodanig, dat alles via een vast traject loopt. De procedures liggen vast. Loopt dat vertraging op omdat een wethouder bijvoorbeeld zijn handtekening niet zet, dan wordt er gelijk aan de bel getrokken."

Ingrijpend
Vooral tijdens de gesprekken met de bestuurders bleek dat bedreigingen in welke vorm dan ook, ingrijpend zijn. "Bij de een roept het boosheid op, anderen hebben schuldgevoelens, er is dus zeker onbehagen. Sommige waren ook erg geëmotioneerd tijdens de gesprekken."

Minder burgemeesters, meer wethouders
Opmerkelijk is dat bedreigingen tegen burgemeesters afnemen terwijl het bij wethouders juist toeneemt. Een verklaring zou kunnen zijn dat wethouders meer in het openbaar actief zijn en meer benaderbaar zijn. Bovendien worden ze eerder aan een bepaald dossier gelinkt.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen