Overslaan en naar de inhoud gaan

Onderzoek: natuur rond de Limburgse Maas floreert

Geplaatst opvrijdag 16 oktober 2020 - 10:55

De natuur rondom de Maas tussen Maastricht en Thorn groeit explosief. Het gebied is hard op weg om een van de meest bijzondere natuurgebieden van Europa te worden. Dat blijkt na jarenlang onderzoek.

Uit het rapport, getiteld Maas in beeld, valt op te maken dat het aanbod van bloemen en planten de laatste jaren is verdrievoudigd. Ook is het aantal vlinders en libellen verdubbeld. Opvallend is dat er steeds meer mediterrane soorten worden ontdekt.

Klimaatprofiteurs
Dat komt door de klimaatverandering en de opwarming van de aarde. Nieuw zijn soorten als de Peperkers en de Kogelbies. Deze komen van oorsprong voor in Zuid-Europa. Onderzoeker Gijs Kurstjens: "Dat noemen we de zogenoemde klimaatprofiteurs die door de lange droge zomers snel deze kant zijn opgekomen via het water van de Maas."

Video: L1

Invasief
Maar de natuur is grillig. Zo zijn er ook allerlei soorten die de inheemse planten verdringen, zoals de Reuzenberenklauw en de Japanse Duizendknoop. Daardoor is bijvoorbeeld het zeldzame Rivierkruiskruid vrijwel verdwenen langs de oevers van de rivier.

Droogte
Er zijn meer bedreigingen voor het gebied, dat is omgedoopt tot Rivierpark Maasvallei. Door de langdurige droogte van de afgelopen zomers was er nauwelijks afvoer van water. Daardoor was er te weinig stroming, ontstond er algengroei en was er een gebrek aan zuurstof.

Ook de negen drempels in de Maas die zijn aangelegd om het grondwater in Vlaanderen op peil te houden, versterken dat effect en zorgen voor veel plekken met stilstaand water.

Otter
Het aantal bevers, dassen en wilde zwijnen is fors toegenomen. Dat geldt ook voor twee zeldzame amfibieën: de boomkikker en de rugstreeppad. De onderzoekers pleiten ervoor om het natuurgebied langs de Maas twee keer zo groot te maken dan nu het geval is. Daardoor kunnen in de toekomst ook soorten als de otter, de visarend en de wolf weer terugkeren naar dit gebied.

Dertig jaar
Maas in beeld is een studie die in 1990 begon en waaraan meer dan tien partijen uit Nederland en Vlaanderen hebben meegedaan. Daarbij werd gekeken naar de ontwikkelingen in het water en op het land. Instanties die meededen zijn onder andere Rijkswaterstaat, Limburgs Landschap, Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
L1mburg Centraal dagelijks 17:30 op L1 TV

Ons nieuws, jouw verhaal.

Vaste presentatoren van L1mburg Centraal zijn afwisselend Cyriel Heuts, Kirsten Paulus, Bas van Mulken en Wouter Nelissen.

Bekijk hier de uitzendingen

Meest gelezen