Overslaan en naar de inhoud gaan

Onderzoek naar stijging mijnwater van start

Geplaatst opdonderdag 13 september 2018 - 6:00

In Voerendaal wordt donderdag het eerste meetpunt geplaatst dat de stijging van het mijnwater gaat meten.

Ook wordt gekeken naar de invloed van die stijging op het grondwater. In totaal worden zeven van dit soort observatiepunten geplaatst verdeeld over verschillende plekken in Zuid-Limburg.

Vervuiling
Deskundigen waarschuwen al enige tijd voor vervuiling van het grondwater door het opkomende mijnwater. Ook veroorzaakt de stijging van het water een verhoging van de bodem.

De boringen gaan tot in het carboon. Dat is de geologische laag waarin steenkool is gevonden. De diepste boorput wordt 405 meter diep en wordt aangelegd in Stein.

Lees ook: Onderzoek: geen gevaar door stijgend mijnwater

Vervolgonderzoek
Eerder werd door een ingenieursbureau uit Aken al onderzoek gedaan naar eventueel gevaar door stijgend mijnwater. Toen werd geconcludeerd dat er geen grote veiligheidsrisico's waren, maar dat vervolgonderzoek wel nodig was.

Vanaf 17 september dagelijks om 17:30 op L1 TV: L1mburg Centraal.
Bekijk alvast een voorproefje!

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen