Overslaan en naar de inhoud gaan

Onderzoek naar stijging mijnwater van start

Geplaatst opdonderdag 13 september 2018 - 6:00

In Voerendaal wordt donderdag het eerste meetpunt geplaatst dat de stijging van het mijnwater gaat meten.

Ook wordt gekeken naar de invloed van die stijging op het grondwater. In totaal worden zeven van dit soort observatiepunten geplaatst verdeeld over verschillende plekken in Zuid-Limburg.

Vervuiling
Deskundigen waarschuwen al enige tijd voor vervuiling van het grondwater door het opkomende mijnwater. Ook veroorzaakt de stijging van het water een verhoging van de bodem.

De boringen gaan tot in het carboon. Dat is de geologische laag waarin steenkool is gevonden. De diepste boorput wordt 405 meter diep en wordt aangelegd in Stein.

Lees ook: Onderzoek: geen gevaar door stijgend mijnwater

Vervolgonderzoek
Eerder werd door een ingenieursbureau uit Aken al onderzoek gedaan naar eventueel gevaar door stijgend mijnwater. Toen werd geconcludeerd dat er geen grote veiligheidsrisico's waren, maar dat vervolgonderzoek wel nodig was.

Vanaf 17 september dagelijks om 17:30 op L1 TV: L1mburg Centraal.
Bekijk alvast een voorproefje!

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen