Overslaan en naar de inhoud gaan

Onderzoek naar ontplofte houtkachel Schinveld

Geplaatst opmaandag 8 maart 2021 - 11:30

De brandweer onderzoekt hoe een houtkachel in Schinveld zondagavond kon ontploffen. Een vrouw raakte door de explosie zwaargewond.

Het slachtoffer is met een traumahelikopter naar het ziekenhuis gebracht.

Coma
Volgens bronnen zou de vrouw in coma liggen, maar dat kunnen de hulpdiensten niet bevestigen in verband met de privacy van het slachtoffer.

Lees ook: Vrouw zwaargewond na ontploffing houtkachel in Schinveld

Video: Orange Media

'Houtkachel ontploft niet zomaar'
Het is vooralsnog een raadsel wat er zich zondagavond even voor 20:00 uur afspeelde in de woning in de Emmastraat in Schinveld. De hulpdiensten werden rond die tijd gealarmeerd door de andere aanwezigen in het huis. Ze melden dat de houtkachel was ontploft en dat er een vrouw zwaargewond was. "De oorzaak van de explosie is nog een raadsel", zegt brandweerwoordvoerder Roger Kremer. "Mogelijk weten we later vandaag meer."

Verbazing
Ook voor kacheldeskundigen is de ontploffing nog een groot vraagteken. "Een houtkachel ontploft niet zo maar", zegt handelaar de Kachelsmid in Heerlen. "Ik was er niet bij en weet dus niet wat de oorzaak is, maar ik heb dit nog nooit meegemaakt met een houtkachel", aldus de handelaar. "In een pelletkachel kan wel een explosie ontstaan als de kachel bijvoorbeeld een foute opstart maakt. Als hij tijdens het verbrandingsproces is uitgezet. Dan kan je een houtvergassing krijgen en dan zit er te veel brandstof in. Als er dan opeens een vlam in komt, kan het ontploffen." Ook een schoorsteenveger uit de buurt is verbaasd over het nieuws over de ontploffing. "We hadden het er vanochtend over. Ik zit al een aantal jaren in het vak en heb dit nog nooit gehoord. Een houtkachel kan toch niet ontploffen?"

Schoorsteenbrand?
Een van de mogelijke oorzaken van een kachelexplosie kan een schoorsteenbrand zijn. Als die verkeerd wordt geblust, kan een ontploffing ontstaan, zo is te lezen op brandweer.nl. "Blus nooit met water", is het advies van de brandweer. "Als je een schoorsteenbrand blust met water ontstaat er stoom. Een liter water wordt omgezet in 1700 liter stoom en dat kan de schoorsteen niet snel genoeg afvoeren. Het rookkanaal kan dan scheuren en soms ontstaat er zelfs een explosie. Blus daarom altijd met zand of met zout", aldus het advies van de brandweer. Om een schoorsteenbrand te voorkomen is het belangrijk om je schoorsteen regelmatig te (laten) vegen.

In de woning in Schinveld waren zondagavond nog drie andere mensen aanwezig. Zij raakten niet gewond door het incident. Het huis is tijdelijk onbewoonbaar.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Amstel Gold Race Weekend bij L1

Zaterdag 17 april en zondag 18 april is het genieten geblazen voor alle wielerliefhebbers.

De Amstel Gold Race gaat door! En het gaat een heel bijzondere editie worden. Zonder publiek. Reden genoeg om je thuis voor de buis een weekend lang te verwennen vol prachtige beelden rond de wielerklassieker!

Bekijk hier de complete programmagids
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het populaire dagelijkse L1-programma "Limburg in Beweging" is er van maandag tot en met vrijdag om 10:00 op L1 TV. De serie is erop gericht om te voorkomen dat de conditie van Limburgers sterk achteruit gaat nu ze vanwege de coronacrisis veel binnen moeten zitten. De oefeningen zijn zowel geschikt voor ouderen als ‘oudere jongeren’.

Alles over Limburg in Beweging

Meest gelezen