De brandweer onderzoekt hoe een houtkachel in Schinveld zondagavond kon ontploffen. Een vrouw raakte door de explosie zwaargewond.
Het slachtoffer is met een traumahelikopter naar het ziekenhuis gebracht.
Coma
Volgens bronnen zou de vrouw in coma liggen, maar dat kunnen de hulpdiensten niet bevestigen in verband met de privacy van het slachtoffer.
Lees ook: Vrouw zwaargewond na ontploffing houtkachel in Schinveld
'Houtkachel ontploft niet zomaar'
Het is vooralsnog een raadsel wat er zich zondagavond even voor 20:00 uur afspeelde in de woning in de Emmastraat in Schinveld. De hulpdiensten werden rond die tijd gealarmeerd door de andere aanwezigen in het huis. Ze melden dat de houtkachel was ontploft en dat er een vrouw zwaargewond was. "De oorzaak van de explosie is nog een raadsel", zegt brandweerwoordvoerder Roger Kremer. "Mogelijk weten we later vandaag meer."
Verbazing
Ook voor kacheldeskundigen is de ontploffing nog een groot vraagteken. "Een houtkachel ontploft niet zo maar", zegt handelaar de Kachelsmid in Heerlen. "Ik was er niet bij en weet dus niet wat de oorzaak is, maar ik heb dit nog nooit meegemaakt met een houtkachel", aldus de handelaar. "In een pelletkachel kan wel een explosie ontstaan als de kachel bijvoorbeeld een foute opstart maakt. Als hij tijdens het verbrandingsproces is uitgezet. Dan kan je een houtvergassing krijgen en dan zit er te veel brandstof in. Als er dan opeens een vlam in komt, kan het ontploffen." Ook een schoorsteenveger uit de buurt is verbaasd over het nieuws over de ontploffing. "We hadden het er vanochtend over. Ik zit al een aantal jaren in het vak en heb dit nog nooit gehoord. Een houtkachel kan toch niet ontploffen?"
Schoorsteenbrand?
Een van de mogelijke oorzaken van een kachelexplosie kan een schoorsteenbrand zijn. Als die verkeerd wordt geblust, kan een ontploffing ontstaan, zo is te lezen op brandweer.nl. "Blus nooit met water", is het advies van de brandweer. "Als je een schoorsteenbrand blust met water ontstaat er stoom. Een liter water wordt omgezet in 1700 liter stoom en dat kan de schoorsteen niet snel genoeg afvoeren. Het rookkanaal kan dan scheuren en soms ontstaat er zelfs een explosie. Blus daarom altijd met zand of met zout", aldus het advies van de brandweer. Om een schoorsteenbrand te voorkomen is het belangrijk om je schoorsteen regelmatig te (laten) vegen.
In de woning in Schinveld waren zondagavond nog drie andere mensen aanwezig. Zij raakten niet gewond door het incident. Het huis is tijdelijk onbewoonbaar.