Overslaan en naar de inhoud gaan

Onderzoek naar mogelijkheid kleine kerncentrales

Geplaatst opvrijdag 15 oktober 2021 - 19:40

De provincie laat onderzoek doen naar de mogelijkheden en onmogelijkheden voor kleine kerncentrales in Limburg.

Gedeputeerde Maarten van Gaans (D66) maakte dat bekend in een statencommissie.

Nulfase
Het gaat om een zogeheten nulfase onderzoek waarbij alleen gekeken wordt naar bijvoorbeeld technische en veiligheidsaspecten, de beschikbaarheid van koelwater en het nucleaire afval. Locaties of kosten zijn daarbij niet aan de orde. "Wij willen niet wachten op eventuele stappen van een nieuw kabinet en op onze handen gaan zitten", aldus Van Gaans. "Wij doen alvast ons huiswerk."

Tienduizenden euro's
Hij wil het onderzoek wel het liefste samen met het Rijk uitvoeren. De kosten ervan worden geschat op enkele tienduizenden euro's. Begin maart stelde het vorige provinciebestuur nog dat ze vooralsnog geen aanleiding zag om de komst van een kerncentrale in Limburg te onderzoeken. Maar volgens gedeputeerde Van Gaans ging dat om grote, traditionele kerncentrales.

Kleine centrales
"Dit onderzoek richt zich op het beeld brengen van de kans op kleine centrales, na 2030. Daar zijn heel veel nieuwe types van", zo Van Gaans. Hij is ook geïnspireerd geraakt door een recente besloten informatiebijeenkomst voor het Limburgs Parlement waar een Belgische hoogleraar de diverse mogelijkheden schetste. "Het is altijd goed naar experts te luisteren", verklaart Van Gaans. "Ik sta in ieder geval heel pragmatisch in de discussie over kernenergie. Binnen een paar maanden verwacht ik meer duidelijkheid te kunnen geven over de precieze opzet van het onderzoek."

Lees ook: Limburgs Parlement : onderzoek naar kernreactor in provincie

De gedeputeerde stelt met het onderzoek ook uitvoering te geven aan een VVD-motie die het Limburgs Parlement in augustus vorig jaar aannam.

Meerderheid
Een meerderheid sprak zich toen uit voor het gebruik van kernenergie als onderdeel van de overgang naar duurzame energie. Want met alleen zon- en windenergie redden we het niet, zo menen CDA, VVD, PVV, Forum voor Democratie (FvD), SVL, Lokaal-Limburg en 50Plus. VVD-statenlid Leon Bastiaans - de indiener van de motie - zei in een reactie dan ook blij te zijn met de stap van de gedeputeerde ‘om werk te maken van de motie’.

FvD-statenlid Roel Westhoff noemde in de statencommissie chemisch industrieterrein Chemelot in Sittard-Geleen als een geschikte locatie voor een kleine kerncentrale. "Die zou daar goed kunnen passen", zo vindt hij. Maar zover is gedeputeerde Van Gaans dus nog lang niet.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen