Overslaan en naar de inhoud gaan

Onderzoek naar malariamedicijnen tegen coronavirus stopgezet

Geplaatst opwoensdag 10 juni 2020 - 15:18

De studie naar het gebruik van malariamedicatie tegen het coronavirus is stopgezet. De onderzoekers hebben er geen vertrouwen meer in dat de medicijnen een positief effect hebben.

Ongeveer tien ziekenhuizen namen deel aan het Nederlandse onderzoek, onder meer het Maastricht UMC+, UMC Utrecht en het Elisabeth Tweesteden Ziekenhuis in Tilburg.

In Limburg zijn overigens geen patiënten betrokken geraakt bij het onderzoek. Dat laat een woordvoerder van Maastricht UMC+ woensdag weten. "We zijn halverwege mei ingestapt bij dit onderzoek. Op dat moment liep de piek aan patiënten met COVID-19 al terug. We hadden daarom geen patiënten in ons bestand die aan de onderzoekscriteria voldeden."

Stekker eruit
De studie naar malariamedicijnen chloroquine en hydroxychloroquine liep sinds 15 april. Sindsdien deden enkele tientallen patiënten mee. Het project lag al twee weken stil na een publicatie in medisch vakblad The Lancet. De conclusie daarin was dat de middelen tot meer sterfgevallen zouden leiden. Die is inmiddels weer ingetrokken, maar de onderzoekers trokken woensdagavond toch de stekker uit de studie, meldt het AD. Een aantal internationale vergelijkbare onderzoeken zijn ook stopgezet.

Geen verschil
Uit Engels onderzoek bleek geen verschil te zijn tussen coronapatiënten die het malariamedicijn kregen en patiënten die niets kregen. Verder zijn er te weinig coronapatiënten om een grootschalig onderzoek uit te kunnen voeren, licht projectleider Andy Hoepelman van het UMC Utrecht toe.

Twijfel
In eerste instantie adviseerde een landelijk expertteam ziekenhuizen om de malariamiddelen aan coronapatiënten met een milde of ernstige infectie te geven. Volgens het AD slikten vele duizenden patiënten de medicijnen. Later ontstond twijfel over de werkzaamheid van de medicijnen en zouden ze als bijwerking ernstige hartritmestoornissen kunnen veroorzaken. Volgens Hoepelman hebben patiënten echter geen gevaar gelopen, omdat ze met hartfilmpjes in de gaten werden gehouden.

Trump
Chloroquine kwam onder de aandacht, omdat de Amerikaanse president Donald Trump het middel al vroeg aanprees. Verder gebruikt het Amerikaans staatshoofd het medicijn om te voorkomen dat hij wordt besmet met het virus.

De Meijelse huisarts Rob Elens schreef het middel, in combinatie met andere medicijnen, voor aan enkele coronapatiënten. De GGD Limburg-Noord waarschuwde voor de risico's van de experimentele behandeling en riep andere huisartsen op het voorbeeld niet te volgen. De Inspectie voor de Gezondheidszorg droeg Elens op te stoppen met zijn experimentele coronabehandeling.

Lees ook: Inspectie: 'Meijelse huisarts moet stoppen met experiment'

Ebola
Nu hebben de onderzoekers hoge verwachtingen van remdesivir, een medicijn tegen ebola. Dat zou het coronavirus kunnen remmen volgens hen. Een beperking is dat het een schaars middel is.

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen