Overslaan en naar de inhoud gaan

Onderzoek naar Jos Heijmans dinsdag openbaar

Geplaatst opdonderdag 28 mei 2020 - 22:48

Het onderzoek naar de integriteit van burgemeester Jos Heijmans van Weert is vanaf dinsdagavond 2 juni voor iedere belangstellende beschikbaar.

De gemeente maakt woensdagavond bekend dat het rapport van onderzoeksbureau Berenschot vanaf 19:30 uur is te vinden op de website van de gemeente.

Strikte geheimhouding
De gemeenteraad van Weert vergadert een dag later, op woensdag 3 juni, over het onderzoek. De raadsleden hebben het onderzoek donderdag onder strikte geheimhouding ontvangen. Dat betekent dat zij pas voor het eerst tijdens de raadsvergadering er iets over mogen zeggen. De raadsvergadering is openbaar, maar niet toegankelijk voor pers en publiek. Dat heeft te maken met de coronamaatregelen. De bijeenkomst is via de website van de gemeente te volgen via een livestream.

Opspraak
Heijmans kwam in opspraak nadat De Limburger in januari naar buiten bracht dat hij als burgemeester subsidie had toegekend aan een jongerenstichting waarvan hijzelf voorzitter is. Heijmans zei daar destijds over dat hij een mandaat had om dat te doen.

Berenschot heeft in opdracht van de gemeenteraad onderzocht of de handelwijze van de burgemeester door de beugel kan. Raadslid Fanida Kadra ligt ook onder de loep. Zij is in dienst van de jongerenstichting.

Ziek gemeld
Heijmans heeft eerder in mei aangegeven niet meer terug te keren in het burgemeestersambt in Weert. Hij heeft zich ziek gemeld, nadat de wethouders en een reeks fractievoorzitters het vertrouwen in hem opzegde.

Lees ook: Burgemeester Jos Heijmans van Weert stapt op

Onduidelijk
Die vertrouwensbreuk kan in principe geen verband houden met het Berenschot-onderzoek, want dat was nog niet verspreid toen het vertrouwen in Heijmans is opgezegd. Waarmee die wel verband houdt is vooralsnog een raadsel, want ook daarover wordt in alle toonaarden gezwegen. Het is onduidelijk of de wethouders en fractievoorzitters daar op 3 juni openheid van zaken over geven.

Lees ook: 'Raad en college zegden vertrouwen in Heijmans op'

Vervangen
Inmiddels is Jos Heijmans vervangen. Ina Leppink is waarnemend burgemeester in Weert. Zij heeft aangegeven dat ze vooral neutraal wil blijven in de Heijmans-kwestie.

Lees ook: Waarnemend burgemeester Weert wil vooral 'neutraal' zijn

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Week van de Topvrouwen bij L1

Op donderdag 22 april wordt bekend wie de nieuwe Topvrouw van Limburg 2020-2021 is. Dat gebeurt tijdens een speciale live-uitzending van L1 vanuit de Muziekgieterij in Maastricht.

De finalisten zijn de Venlose advocaat Hayat Barrahmun (Boels Zanders Advocaten), Maria Jacobs (CEO van het Maastrichtse bestralingsinstituut Maastro) en Esther Paulus-Maalsté (storemanager van De Bijenkorf Maastricht). Het drietal is door een onafhankelijke jury uit een groot aantal kandidaten gekozen.

Stem nu: wie wordt de Topvrouw Limburg 2020-2021?
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen