Overslaan en naar de inhoud gaan

Onderzoek naar IKL-opdrachten provincie nog niet van start

Geplaatst opvrijdag 28 mei 2021 - 6:05

Het onderzoek naar mogelijke politieke beïnvloeding door gedeputeerden van opdrachten en subsidies aan de Stichting Instandhouding Kleine Landschapselementen (IKL) is ruim twee maanden na de aankondiging ervan door inmiddels oud-gouverneur Theo Bovens nog steeds niet van start gegaan.

Sterker nog, het initiatief daarvoor is weer teruggelegd bij waarnemend gouverneur Johan Remkes, zo melden bronnen rond de Commissie Integriteit van het Limburgs Parlement. Die had tot nu toe het voortouw. Remkes bevestigt dat desgevraagd.

Affaire-Vrehen
Oud-gouverneur Bovens besloot tot het onafhankelijke integriteitsonderzoek meteen na het verschijnen van een artikel in NRC van 23 maart. Volgens dat artikel zou de inmiddels ontslagen IKL-directeur Herman Vrehen tonnen subsidie hebben doorgesluisd naar zijn eigen werkmaatschappijen die opdrachten uitvoerden voor IKL. Ook zou Vrehen steun hebben gekregen van de (opgestapte) CDA-gedeputeerden Ger Koopmans en Hubert Mackus en in het vorige college van CDA-gedeputeerde Patrick van der Broeck. Die is momenteel dijkgraaf van het Waterschap Limburg.

Stap terug van Bovens
Via een extern onderzoek wilde Bovens daar duidelijkheid over krijgen. Een week later kondigde Bovens aan een stap terug te doen bij de concrete uitvoering om elke schijn van beïnvloeding te voorkomen en vanwege de onafhankelijkheid. Vervolgens werd het uitzetten van het onderzoek een zaak van de Commissie Integriteit. Maar daar is de zaak blijven hangen.

Voortouw Remkes
Nu Johan Remkes waarnemend gouverneur is en Bovens en het provinciebestuur zijn opgestapt, heeft de Commissie Integriteit Remkes gevraagd om toch weer het voortouw te nemen bij het opstarten van het onderzoek naar mogelijke politieke beïnvloeding rond opdrachten voor IKL.

Feitenonderzoek controller
Vrijdag verschijnt in ieder geval wel het interne feitenonderzoek dat de onafhankelijke controller van de provincie heeft uitgevoerd. Dat gaat over de rechtmatigheid van de betalingen aan IKL en de vijftien werkmaatschappijen van Vrehen in de vorm van subsidies, opdrachten, financieringen en leningen. Aanvankelijk zou dat onderzoek eind april klaar zijn. Maar het bleek praktisch niet haalbaar om voor die tijd alle dossiers door te nemen. Om het feitenonderzoek was nog gevraagd door het vorige provinciebestuur toen het nog niet was afgetreden.

Bestuurscultuur
Volgende week donderdag praat het Limburgs Parlement in een extra vergadering over het rapport van de controller. En aan de hand daarvan over integriteit en de gewenste nieuwe bestuurscultuur.

Lees ook: CDA vol lof over initiatief onderzoek bestuurscultuur

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen